Ana SayfaSağlıkBitki ÇaylarıYeşil Çayın Faydaları,Nasıl Yapılır, Nasıl Tüketilir, Cilt Bakımı

Yeşil Çayın Faydaları,Nasıl Yapılır, Nasıl Tüketilir, Cilt Bakımı

Yeşil çay dünya genelinde tüketilen önemli bir çay türüdür. Özellikle Hindistan ve Çin ülkelerinde uzun yıllar kullandığı bilinir. Yeşil çayın tarihi ise uzun yıllara dayanır, 5000 bin yıl öncesine uzan bir tarihe sahiptir. Bazı bilgilere göre, M.Ö 3000 bin yıllarında Çin imparatorluğu tarafından bulunduğu öne sürülür.

Yeşil çayın faydaları, sağlığın çeşitli alanlarına yayılan bir etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan bileşenler doğrultusunda, beyni koruyan etkiye sahiptir. Ayrıca diş çürüklerini önleyici ve sindirim sorunlarına iyi geldiği için, zayıflatıcı etkisi vardır. Metabolizmayı hızlandıran etkisiyle, sindirim sorunlarını çözer. Kanser hastalıklarına karşı da bitkisel çözümler arasında yer alır.

Yeşil Çayın Faydaları

yeşil çayın faydaları
yeşil çayın faydaları

Tarihi uzun yıllara dayan yeşil çayın faydaları ile hayatımıza olumlu etkilerini sunmaktadır. Günlük hayatımızda da dengeli bir şekilde yeşil çaya yer vermemiz oldukça önemlidir.

Yeşil çayın faydaları şöyle:

  • Antioksidan yapısıyla, enfeksiyonları yok edici özelliği bulunur. Kanser hücrelerini de yok eden etkiye sahiptir.
  • Diş çürüklerini önleyici etkisiyle, diş ve ağız sağlığında fayda sağlar. Kötü ağız kokularını de önler.
  • Yapılan araştırmalara göre, yeşil çay tüketenlerin şeker hastalığına yakalanma riski de düşmektedir.
  • Kalp hastalıklarına, felç gibi önemli hastalıklarına riski azaltmaktadır.
  • Karaciğer rahatsızlıklarını da önleyicidir.
  • Cilt rahatsızlıklarına; sedef, kepek vb. hastalıkları karşı da önleyici etkisi bulunur.
  • Birçok kanser türüne karşı önleyici niteliğindedir. Araştırmalara göre yeşil çay tüketenlerin kanserlere yakalanma oranı düşmektedir. Özellikle; meme kanseri, prostat, yumurtalık, deri, mesane, özofagus, akciğer kanseri üzerinde etkilidir.
  • Beyini koruyucu özelliğine sahiptir. Böylece beyin yapısında oluşan hasarları önler. Alzheimer ve Parkinson gibi beyin rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliği de yeşil çayın faydaları arasındadır. Ayrıca, yaşlılıkta ortaya çıkan bunama rahatsızlığını da önler.
  • Yeşil çay bitkisinin yapraklarında, theanine adı verilen doğal aminoasit maddesi bulunur. Bu madde, rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi gösterir. Bu nedenle stresli ya da sinirli, gergin kişiler rahatlamak için tüketebilir. Ayrıca, rahatlatıcı etkisi yüzünden, depresyona karşı da kişinin ruh yapısındaki sorunlara çözüm sağladığı ön görülür.

Yeşil Çay ile Kilo Verilir Mi?

yeşil çay ile kilo verilir mi?

Yeşil çayın faydaları esasına dayanarak, yeşil çay tüketimi insan sağlığına oldukça faydalıdır. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle, sindirim sorunlarını çözer ve vücut içerisindeki toksinlerin atılmasını sağlar. Bu nedenle yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Böylece verilmeyen kilolarında verilmesine katkı sağlar. Fakat, sadece tek başına diyet ürünü olarak düşünülmemelidir. Sağlıklı ve yeterli kadar beslenmenin yanı sıra, yeşil çay tüketimi de yapılmalıdır. Böylelikle daha sağlıklı bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Obezite rahatsızlığına karşı da düzenli şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

Yeşil Çay Nasıl Yapılır, Nasıl Tüketilir

yeşil çay nasıl yapılır, nasıl tüketilir

Yeşil çay da diğer çay türleri gibi, sıcak suyla beraber demleme yöntemiyle yapılmaktadır. Bir fincan için, bir fincan ölçüsündeki suyu kaynattıktan sonra, sıcak su üzerine bir tatlı kaşığı yeşil çay ekleyebilirsiniz. ( yeşil çayı aktardan, doğal yeşil çay almanız önerilir.) 1 dakika kadar kısa bir süre sonra, fazla bekletmeden fincana süzebilir ve üzerine biraz taze limon sıkabilirsiniz. Demleme süresini fazla bekletmemelisiniz, aksi takdirde acı bir tat oluşabilir.  Böylece tadını da yumuşatmış olursunuz. Ayrıca, şekersiz içilmesi önerilir. Limon sıktığınızda rahatlıkla şekersiz bir şekilde içebilirsiniz. Dilerseniz bal da ekleyebilirsiniz.

Yeşil Çay İle Cilt Bakımı

yeşil çay i̇le cilt bakımı

Yeşil çayın faydaları arasında cilde kattığı güzellik de vardır. İçeriğinde bulunan, antioksidan ve anti inflamatuar maddesiyle yaşlanma karşıtı özellik sağlar. Cilt üzerindeki kırışıklıkları ve yaşanmayı geciktirici etkisi vardır. Hücre yenileyici özelliğiyle, cilt üzerinde oluşan güneş lekelerini de en aza indirir. Ayrıca göz altı şişliklerini de yok eder.

Yeşil çay maskesi tarifi:

Malzemeler:

Bir bardak kaynamış su ( 6 dakika kaynatılır ), bir yemek kaşığı yeşil çay

Hazırlanışı:

Kaynamış su içine yeşil çay eklenir, yaklaşık 6 dakika kadar demleyin. Ardından süzebilirsiniz, süzdüğünüz çayın üzerine; 1 yemek kaşığı kadar, badem yağı ve çiçek balı ekleyin. Malzemeleri yedirerek karıştırın. Daha sonra temiz cildinize maskeyi uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika cildiniz üzerinde beklettik sonra yıkayabilirsiniz. Hücre yenileyici özelliğiyle, cilt üzerindeki lekelerin giderilmesinde ve kırışıkların azalmasında fayda sağlayacaktır. Haftada düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde kaliteli sonuçlar alabilirsiniz.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version