Ana SayfaSağlıkHamilelikGebelikte Burun Tıkanıklığı

Gebelikte Burun Tıkanıklığı

Gebelikte burun tıkanıklığı neden olur ve nasıl geçer? Gebelikte hormonsal değişimlerden dolayı oluşan burun tıkanıklığı hakkında her şey!

Gebelikte burun tıkanıklığı; gebelik döneminde, vücuttaki hormon değişimine bağlı, özellikle östrojen düzeyindeki artış ile burun içindeki konka adı verilen, mukozal yapıdaki etlerin şişmesine ve daha fazla mukus üretmesine neden olur. Gebelerde kan oranındaki artış burun etlerini etkiler, şişmelere neden olur. Bu değişimler sonucunda burun tıkanıklıkları görülür. Artan kan basıncı ile beraber, kanamalar görülebilir.

gebelikte burun tıkanıklığı

Hamilelerin yaklaşık üçte birinde, alerji ya da normal nezle-grip hastalıkları görülmediği halde burun tıkanıklığı yaşanabilir.  Bu duruma; hamilelik nezlesi ya da hamilelik riniti denir. Hamilelik nezlesi; genellikle hamileliğin son 6 haftasında ya da 2. ayında ortaya çıkar. Başladıktan yaklaşık iki hafta sonra, belirtiler tamamen ortadan kaybolur. Fakat, hamilelerde burun tıkanıklığı gebelik süresince gözlemlenebilir. Doğum sonrası dahi bir süre sürebileceğini söyleyebiliriz. Gebelikte burun tıkanıklığı, evre ve süreleri kişilere göre değişkenlik gösterebilir.

Gebelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Gebelikte burun tıkanıklığı; hamilelik döneminde görülen bu durum, çoğu zaman sadece burun tıkanıklığıyla seyreder. Başka herhangi bir belirti gözlemlenmez. Öksürme, hapşırma, boğaz ağrısı, lenf bezelerinde şişmeler, ateş gibi semptomlar yaşanıyorsa, bu durumda başka bir rahatsızlık söz konusu olabilir. Hamilelikten dolayı değil, normal süreçte yaşanan burun tıkanıklığı olabilir. Bu duruma da alerjik sebepler neden olduğu bilinir. Ayrıca, hamilelik döneminde steroid dengesinin değişmesinden kaynaklı da gelişebilir.

Mikrobik burun iltihapları, kadınların yaklaşık % 1.5 civarı gebelikte, görülen burun tıkanıklığı başka bir nedene dayanır. Sarımsı, yeşilimsi burun akıntısı, tıkalı solunum ve yüz ağrısı ile gelişebilir. Doktorunuzun onayıyla Antibiyotik ilaçlar alınabilir. Burunda meydana gelen geçmiş olaylarda, burundan hava geçişlerini engelleyebilir. Hamilelik sürecinde eklenen burun içi şişlikler ile durum daha vahim bir hale gelebilir. Gebelikten önce, mevcut olan burun içi kıkırdak kemik eğrilikleri, gebelikte tıkanıklığı kötüleştirebilir. Var olan burun polipleri, genellikle hamilelik sırasında, burundan nefes alışının kötüleşmesine sebep olur.

Gebelikte Burun Tıkanıklığı

Gebelikte burun tıkanıklığı: Hamilelik döneminde, artış gösteren ve annelik hormonu olan östrojen; burun içerisini döşeyen dokuların şişmesine sebep olur. Burunda salgı artışını artırır. Bunun dışında annelik döneminde; vücuttaki kan dolaşımı artar, böylece kan damarları genişler ve burun mukozası şişer. İlgili durum annelik hormonlarının seyrine gerçekleşebilir. Bu gibi durumlar neticesinde gelişen, burun tıkanıklığı hamilelik nezlesini oluşturur.

Gebelikte Burun Tıkanıklığı İçin Çözümler

Gebelikte burun tıkanıklığı çözümleri şöyledir:

  • Burun iç bölgesinin nemli kalması gerekir. Bu nedenle ev ortamınızı nem dengesini sağlamanız gerekir. Dilerseniz ev içinde buhar makinesi kullanabilirsiniz.
  • Bol sıvı tüketmek, burun tıkanıklığı rahatsızlığına da iyi geliyor. Özellikle, günde en az 2 litre su tüketmek gerekir.
  • Uyurken, başınızın altına bir yastık daha koyabilir ve yüksekte yatabilirsiniz. Bu sayede gece burnunuz tıkanmaz, rahat nefes alırsınız.
  • Buhar soluyarak burnunuzu kısa süreli açabilirsiniz. Kaynamış suyu, bir kaba koyun, çıkan buharı soluyun. Ya da bir havluyu sıcak su ile nemlendirerek yüzünüze koyabilirsiniz.
  • Sigara, boya, alkol, parfüm gibi kokulardan kaçınmak gerekir.
  • C vitamini almak; burun tıkanıklığı ve burun kanamasına iyi gelir.
  • Sağlıklı beslenmek önem taşır. Doktor tavsiyesi dahilinde, vitamin takviyesi de alabilirsiniz.

Gebelikte Burun Tıkanıklığına Bitkisel Çözümler

  • Soğan koklamak iyi gelebilir.
  • Zencefil çayı tüketmek önem taşır.
  • Burun deliklerine okaliptüs yağı sürebilirsiniz.
  • Portakal, limon, dolmalık biber gibi, C vitamini içeren gıdalarla beslenmek hamilelikte burun tıkanmasına iyi gelir.

Gebelikte Burun Tıkanıklığı İçin Önlemler

Gebelikte burun tıkanıklığı olmaması için alınması gereken önlemler şöyledir:

  • Hamilelik nezlesi; kadınları özellikle yatar pozisyondayken rahatsız eder. Bu nedenle başın yükseltilmesi, burundaki dolgunluğu azaltır.
  • Bol sıvı alımı, boğaz belirtilerinin rahatlamasını sağlar. Boğaz-burun salgılarının kurumasını önler.
  • Sıcak banyo ve buhar soluması, burun tıkanıklığını rahatlatır.
  • Yürüyüş, hafif egzersizler iyi gelir.
  • Tuzlu su spreyleri kullanılabilir. Burun mukozasını büzüştürebilmeleri nedeniyle ve burnun mekanik olarak, temizlenmesine yardımcı olduklarından, faydalıdır.
  • Burun kanadını genişleten bantlar, buruna hava girişini arttırdıklarından yararlı olur.
  • Nemlendirme cihazları da kullanılabilirler. Ancak bunların mikrop barındırabilen sıvı haznelerinin ve filtrelerinin temizliğine dikkat etmek gerekir.
  • Sigara dumanı, tozlu ortamlar, hava kirliliği, ani ısı değişimleri burun işleyişini olumsuz etkiler ve tıkanıklığın artmasına neden olurlar. Bu nedenle bu ortamlardan uzak durmak oldukça önem taşır.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version