Kadınlarda yaşanan sağlık sorunlarından biri olan baş dönmesi, basit olarak görünmesine rağmen sıkıntı verici ve zor bir durumdur. Uzmanlar tarafından kadınlarda sıkça baş dönmesinin sebepleri araştırılmış ve hafife alınmaması gereken sağlık sorunları arasında bulunduğuna dair verilerde bulunulmuştur. Kadınlarda yaşanan bu sorun erkeklerde de yaşanabilmekte olan bir sorundur. Baş dönmesinin tedavi alımına ihtiyaç duyulmadığı alanlar mevcutken, bazı baş dönmeleri anında tıbbi müdahele gerektirmektedir.
Kadınlarda Sıkça Baş Dönmesinin Sebepleri
Kadınlarda veya erkeklerde baş dönmesi belirtisi gösteren bir hastalık olan vertigo, sıkıntı verici ve tedavisi zor olan bir hastalıktır. Vertigoda baş dönmesi ileri boyuttadır ve bayılmalara sebep olmaktadır. İç kulakta yaşanan sorun ve migren benzeri belirtilen veren vertigo, denge kaybı ve sarsıntı yaşanılmasına da sebep olmaktadır. Vertigo rahatsızlığı bulunan kişilerin yatak istirahati yapması önerilmekte ve bir yardımcı olmadan ayağa kalkmalarının uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Ayrıca uzun süreli baş dönmesi ve algılama sorunu yaşayan kişilerin mutlaka sağlık kurumlarına müracaat etmesi gerekmektedir.
Hamilelik
Bayanlarda oluşan baş dönmesinin en önemli sebeplerinden biri de hamileliktir. Hamilelik döneminde hormon ve kan değerlerinin değişim göstermesi, aynı zamanda kan basıncında da farklılık oluşmasını sağlar. Bu nedenle kadınlar hamilelik dönemlerinde önemli derecede baş dönmesi yaşarlar. Bu dönemde baş dönmesini en az seviyeye indirmek için beslenme alışkanlığına dikkat edilmeli ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Uzun süreli aç kalmak baş dönmesini artıracağından sık sık ve az az yemek yenmelidir. Ayrıca ani olarak ayağa kalkılmamalı ve adımlara dikkat edilmelidir.
Dolaşım Problemleri
Vücut yapısında eksik olan vitamin ve mineraller de baş dönmesine sebep olan etmenlerdir. Vücut metabolizmasını sağlayan demir vitamininin vücutta yeterli oranda bulunmaması, halsiz ve bitkin bir vücut yapısına sebep olur. Yüksek tansiyon rahatsızlığı yaşayan kişiler ani tansiyon düşmesi sonrasında başdönmesi yaşamaktadır. Ayrıca menopoz döneminde bulunan kadınlar da baş dönmesi yaşamakta ve bu baş dönmesi hormonal dengesizliğin etkisi olmaktadır. Adet döneminde de kadınlar, vücuttaki kan kaybı sebebiyle baş dönmesi sıkıntısıyla karşı karşıya kalırlar. Özellikle östrojen hormonunun yoğun olarak salgılanması, vücut kimyasallarını etkilemekte ve baş dönmesi oluşumuna sebep olmaktadır.