Faydalı Bilgin
Faydalı Bilgin; Sağlık, Kadın, Bilgi, Mutfak, Yemek, Dekorasyon, Hobi, Elişleri, ve Yaşam'a dair faydalı bilgiler sunan sosyal bilgi portalı.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Cilt için üzüm çekirdeği yağının faydaları nelerdir? Üzüm çekirdeği yağı cilt bakımında nasıl kullanılır? Cilt bakımında etkili yöntemler

Üzüm çekirdeği yağı; cilde direk uygulanabilen hassas ciltlerde dahi etkili olan bir yağdır. Yüksek oranda E vitamini içerir. Aynı zamanda iyi bir antioksidan ve esansiyel yağ asitleri kaynağıdır. Ayrıca; Omega3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri içerir. Üzüm çekirdeği yağının faydaları, içerdiği bileşen yapısıyla çeşitli açılardan faydalı etkenlere sahiptir. Cilt sağlığı ve güzelliği açısından da oldukça etkili ve faydalıdır.

Üzüm çekirdeği yağı; üzüm çekirdeği preslenerek elde edilir. Şarap yapımı esnasında, bu yağdan bol miktarda üretilmektedir. Üzüm çekirdeği yağı, şarap yapımının bir yan ürünü diyebiliriz. Üzüm meyvesinden, şarap yapıldıktan sonra üzüm çekirdeği geriye kalan üründür. Üzüm çekirdeği yağı, arta kalan bu üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Üzüm çekirdeği yağı, doğal güzellik ürünü olarak özellikle kullanılır. Ayrıca bitkisel yağlara, sağlıklı bir alternatif olarak da pazarlanmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı; aromataz inhibitörleri şeklinde hareket eden, yüksek düzeyde prosiyanidin dimerleri bileşenleri içerir.

Üzüm Çekirdeği

Üzüm çekirdeğinin faydaları ise şöyledir:

  • Bakteri, virüs gibi gözle görünmeyen bakterilere karşı korur, iltihaplanmaları önler, iyileştirir.
  • Diyabet hastalarında, kolesterolü olan hastalarda tedavi edici etkilere sahiptir.
  • Kan basıncını kontrol halinde tutar, kan damarlarını rahatlatır.
  • Vücuttaki ödemi azaltır.
  • Hızlı ve etkili bir şekilde cilde etkisi olan üzüm çekirdeği, yaşlanmayı geciktirir.
  • Cildin bağ dokusu koşullarını iyileştirir.
  • Vücutta var olan yara izlerini geçirir. Antibakteriyel özellikler taşıdığı için, ev temizliğinde de doğal temizleyici olarak kullanılabilir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur. Üzüm çekirdeği çayı ile diyet yapılabilir.
  • Üzüm çekirdeği suyu, hamileliğin ilk döneminde oluşan mide bulantılarına iyi gelir.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Neler?

Üzüm çekirdeği yağının faydaları şöyledir:

  • Antioksidanlar, flavonoidler, E vitamini ve omega-6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.
  • Cildin nemini dengeler, birçok cilt problemine karşı koruma sağlar. Yağı doğrudan cildinize uygulayabilir ya da doğal bir nemlendiriciyle karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Akne, kırışıklık gibi sorunlara çözüm sağlar.
  • Üzüm çekirdeği yağının faydaları arasında; yara izi ve diğer ufak cilt yaralarını iyileştirici etkisi de bulunur.
  • Güneş, yaşlılık lekelerine iyi gelir. Kırışıklıkları azaltır, yaşlılık belirtilerini geciktirir.
  • Göz altı morluklarını giderir, tahrişi önler.
  • Makyaj temizleyici şeklinde kullanılabilir.
  • Cildi besler, cilt toniği olarak kullanılabilir, cildi sıkılaştırır, eşitler.
  • Saçı nemlendirir, yumuşatır. Saç dökülmelerini engeller, kepek ve egzama oluşumunu engeller, saçları güçlendirir.
  • Üzüm çekirdeği yağının faydaları; içerisinde bulunan “oligomerik proantosiyanidin” maddesi, kalp ve damar sistemi sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Kötü kolesterol LDL seviyesini düşürür, kötü kolesterolün kalp damar sağlığına zarar vermesini engeller. LDL oranını düşürür, iyi kolesterol olarak tanımlanan HDL seviyesini yükseltir.
  • Kalp hastalığı ve ateroskleroz riskini azaltır.
  • Oligomerik proantosiyanidin maddesi sayesinde, hemoroide iyi gelir, şişlik ve ağrıyı giderir. Kanamaları hafifletir.
  • Varis, örümcek damar riskini azaltır. Damarlardaki anormal genişlemeleri önler.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Diyabete bağlı komplikasyonları önler. Kılcal damarları güçlendirir, diyabetik retinopatiyi önler.
Üzüm Çekirdeği

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağı, yaklaşık 216 °C sıcaklıklarda yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir. Temiz ve hafif tadıyla yüksek doymamış yağ içeriği sayesinde; salata sosları, mayonezler, sarımsak, biberiye veya diğer ot, baharatların yağ infüzyonları için kullanılabilir. Ayrıca fırınlanmış ürünlerde; krep vb. şekilde kullanılır. Ürünlerin lezzetini korumak için, üzerine kuru üzüm de serpiştirilebilirsiniz.

Soğuk pres üzüm çekirdeği yağı, özellikle kozmetik alanda kullanılır. Güneş kremi, nemlendirici krem ve güzellikle ilgili ürünlerin içeriğinde ek malzeme olarak kullanılabilir. Üzüm çekirdeği ekstresi özellikle, linoleik asit ve tokoferoller için yağ bileşimi çeşitliliğini gösterir. Üzüm çekirdeği proantosiyanidinler gibi, polifenoller içermesine rağmen, üzüm çekirdeği yağı bu bileşiklerden az miktarda içerir.

Üzüm çekirdeği yağı; kozmetik ve mutfak uygulamalar dahil iki temel kullanım alanına sahiptir. Yiyecek olarak satın alırken, ürün üzerinde gıda çekirdeği olarak yazdığından emin olmak gerekir. Bu yazı, mutfakta kullanıma uygun olduğunu gösterir. Bir yiyecek olarak kullanmanın çeşitli yolları vardır. Üzüm çekirdeği yağı, çok yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir, bu nedenle diğer lezzetlerin önüne geçmeden yiyecekleri kızartmak için iyi bir seçim olabilir. Ayrıca, soslarda da kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığında, üzüm çekirdeği yağının faydaları çeşitli alanları kapsar.

Cilt için üzüm çekirdeği yağının faydaları nelerdir? Üzüm çekirdeği yağı cilt bakımında nasıl kullanılır? Cilt bakımında etkili yöntemler
İlgili Haberler
1 yorum
  1. Faydalı Bilgin

    İçeriği beğendiyseniz yorum yapmayı ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın lütfen.

Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Tamam