Sağlık Bakanlığının Görevleri Nelerdir?
Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenen görevlerde Sağlık Bakanlığı; sınırları içinde bulunan milletini dil, din, ırk ayrımı yapmadan, oluşabilen her türlü ruhsal, psikolojik anlamdaki sağlık sorunlarını gidermek olarak tanımlanmıştır.
Bu Kapsama Göre;
*Sağlık Bakanlığı, vatandaşlarının ruh ve beden sağlığından sorumludur ve bu alanda oluşabilecek bütün sorunları çözmek ile görevlidir.
*Serum, aşı ve kan ürünleri ile ilaç üretimi yapan kurum ve kuruluşların denetlenmesinden sorumludur.
*Sağlık alanında hizmet veren uluslararası ve yurt içi kurumlar ile sürekli iletişim ve iş birliği halinde olmak zorundadır.
*Ülke genelinde meydana gelen herhangi bir salgın hastalık durumunda veya bir hastalık türü tespit edildiğinde bunların önlenmesinden ve hastalık kapanların tedavisini yaptırmaktan sorumludur.
*Meydana gelecek herhangi bir ilaç ihtiyacı durumunda, gerekse bakan önderliğinde yurt dışından getirilmesini sağlayarak ilacın temin edilmesi ile hükümlüdür.
*Satışta olan gıda ürünlerinin sağlığa herhangi bir zararı olup olmadığına dair çalışmalar yapmak zorundadır.
*Tedavisi güç olan kanser, verem, veba gibi hastalıkları önlemek amacı ile çalışmalar yapmak zorundadır.
*Çevre sağlığına ilişkin, mahalli idare ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak çevre sağlığı ile ilgili gerekli önlemleri almakla görevlidir.
*Sağlık alanında gelişen bilim ve teknoloji raporlarını sürekli takip ederek, sağlık alanına sürekli yenilikler getirmek, sağlık alanlarında iyileştirmeler yapmak zorundadır.
*Aile planlaması, çocuk sağlığı ve gelişimi, aile planlaması gibi yürütmek zorunda olduğu hizmetleri de vardır.
*Kötü etkiye sahip olan ilaç veya uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmak gibi görev ve sorumlulukları vardır.
Sağlık Bakanlığı Bu Amaca Yönelik Olarak;
*Gerekli plan ve stratejileri belirler, planlamasını yapar.
*Uluslararası alanda, gerekli alanlarda işbirliğine gider.
* İzleme, rehberlik, teşvik ve değerlendirme alanlarında denetleme yapar ve gerekli önlemleri alır.
*Acil durum ve afetlere karşı daima sağlık hizmetlerini hazır bulundurur. Halkın acil afet durumunda sağlık hizmetlerine en kısa yoldan erişimini sağlar.
* Görev ve hizmetin vermiş olduğu her türlü tedbir ve önlemi alır.
* Piyasada satışı mevcut ilaç fiyatlarının belirlenmesi konusunda çalışmalar yürütür. Çıkarılan fiyat listesini piyasaya sunmaz. Fiyat listesini onaylamak ve yürürlüğe koymak Bakanlık Kurulunun görevidir.