6 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkEkşi yeme isteği neden olur?

Ekşi yeme isteği neden olur?

Canımız yemek için bir şeyler çekiyorsa, bir sebebi var. Aşırı yeme isteğinizin  altında yatan sebep olarak, yediğiniz  yiyeceklere, hayatınızdaki eksikliklere ve davranışlara bakın.

Elif Saim
Elif Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Vücut mükemmeldir. Ne zaman uyuyacağını, ne zaman kalkacağını ve ne zaman tuvalete gideceğini bilir. Sıcaklığı 37,5 derecede tutar, yaralandığında kendini onarır ve hamilelik ve çocuk doğurma mucizesini bilir. Kalbiniz hiç bir atışı kaçırmaz. Ciğerleriniz sürekli nefes alır. Vücut bir süper-bilgisayardır ve asla hata yapmaz.

Aşırı yeme isteğinizin  altında yatan sebep olarak, yediğiniz  yiyeceklere, hayatınızdaki eksikliklere ve davranışlara bakın. Bir çok insan bu yeme isteğini bir zayıflık olarak görür, ancak gerçekte vücut dengenizi sağlamada size yardımcı olan önemli mesajlardır. Bir açlık tecrübe ettiğinizde, onu parçalarına ayırın. Kendinize sorun, vücudum ne istiyor?

Aşırı yeme isteğinin başlıca sebepleri nelerdir?

Birincil gıda eksikliği.

Bir ilişkiden memnun olmamak veya uygun olmayan bir egzersiz rutini olmak (çok aşırı, çok az veya yanlış şekilde), sıkılmak, stresli olmak, işten keyif almamak veya ruhsal doyum eksikliği bütün bu duygusal yemek yemeye sebep olabilir. Yemek yeme, eğlenmek için bir araç olarak veya birincil gıda yokluğunu doldurmak için kullanılabilir.

Su eksikliği

Susamış ve dehidratasyonun eşiğinde olduğunuz  mesajını gönderir. Dehidratasyon hafif açlık gibi hissedilebilir, bu yüzden ilk yapılması gereken şey acıktığınızda bir bardak su için. Aşırı su da yeme isteğine sebep olabilir, bu yüzden aldığınız su miktarının dengeli olduğundan emin olun.

Yin/yang dengesizliği

Belli yiyecekler daha çok yin kalitesine sahiptir (genişleyen), bazılarının ise daha çok yang (büzüşen) özellikleri vardır. Aşırı yin veya aşırı yang yiyecekleri yemek dengeyi sağlamak için aşırı yeme isteğine sebep olabilir. Örneğin, şeker (yin) yönünden zengin bir diyetle beslenmek, ete (yang) aşırı istek duymaya sebep olabilir . Çok fazla çiğ yiyecek yemek (yin), aşırı pişirilmiş (dehidrate olmuş) yiyecekler ve benzerleri için açlığa sebep olabilir, bunun tersi de geçerlidir.

İçinden gelenler

Çoğu kez, aşırı yeme isteği, yakın zamanda yediğimiz yiyeceklerden, atalarımız tarafından yenilenlerden veya çocukluğumuzda yediklerimizden gelir. Bu açlığı gidermenin mantıklı bir yolu ise, atalarımızdan ve çocukluğumuzdan hatırladığımız yiyeceklerin daha sağlıklı versiyonlarını yemektir.

Mevsimsel

Genelde vücut mevsim özelliklerini dengeleyen yiyeceklere açlık duyar. Baharda, insanlar yeşillik veya narenciye ürünleri gibi toksinleri giderici yiyeceklere açlık duyar. Yazın, insanlar meyve, çiğ yemek ve dondurma gibi serinletici yiyeceklere açlık duyar ve sonbaharda kabak, soğan ve fındık gibi doyurucu yiyeceklere açlık duyar. Kış boyunca çoğu kimse et, yağ ve sıvı yağ gibi sıcak ve ısı verici yiyeceklere açlık duyar. Aşırı yeme isteği aynı zamanda (hindi gibi yiyecekler, tatlılar düşünüldüğünde) bayramlar, özel günlerle de ilişkilendirilebilir.

Besin eksikliği

Eğer vücut yetersiz beslenirse, garip yeme istekleri üretecektir. Örneğin, yetersiz mineral seviyesi tuz isteği yaratır ve genel besin eksikliği ise kafein gibi enerjinin besin içermeyen formuna açlık duyulmasına sebep olabilir.

Hormonal

Kadınlar menstrüasyon döneminde, hamile kaldığında veya menopoza girdiğinde, inip çıkan testesteron ve östrojen seviyesi aşırı yeme isteklerine sebep olabilir.

Geri evrim

İşler son derece iyi giderken, bazen kendini sabote etme sendromu meydana gelir, bizi yoldan çıkaran yiyeceklere açlık duyarız. Bu sıklıkla düşük kan şekerinden meydana gelir ve güçlü ruh hali değişimlerine sebep olabilir.

Ekşi yeme isteği

Limon, sirke gibi asitli ekşi yeme isteği olursa, mide asidiniz düşük olabilir. Güçlü mide asidi vücudunuzun ilk savunma hattıdır ve yiyeceklerinizi sterilize etmek, mideyi dezenfekte etmek ve gıdalarınızı (özellikle proteinleri) parçalamak amacına hizmet eder. Midenizdeki asit yeterli olmadığında, sindirim bozukluğu, gıda alerjileri, beslenme yetersizlikleri, kabızlık ve daha fazla sindirim sorunu oluşabilir.

Hamilelikte ekşi yemek kız, tatlı yemek erkek bebek olacağı anlamına mı gelir?