Ana SayfaSağlıkBebek BakımıBebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır ?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır ?

Bebeklerde kalça çıkığının neden ortaya çıktığı ve kalça çıkığı belirtilerinin neler olduğu hakkında merak edilenleri yazımızda sizler için araştırdık.

Elif Saim
Elif Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Kalça Çıkığı Nedir ?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda kalça ekleminin düzgün gelişmemesi sonucu kalça çıkığı durumu oluşur. Kalça ile uyluk kemiğinin birleştiği kısım top şeklindedir ve kalça kemiğindeki yuva da uyluk kemiğinin buraya oturması için yuvarlak bir yuvaya sahiptir. Uyluk kemiği kalça kemiğindeki bu yuvaya oturarak soket eklemi adı verilen eklemi oluşturur. Kalça çıkığı olduğu durumlarda bu eklemin soket kısmı çok sığdır ve uyluk kemiğinin başı sıkıca yerine oturamaz. İşte bu duruma kalça çıkığı denmektedir.

"<yoastmark

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedenleri Nelerdir ?

Bebeklerde kalça çıkığına tam olarak neyin ya da nelerin sebep olduğu tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak kalça çıkığı riskini artıran bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar; ailede kalça çıkığı öyküsü olması, ters doğum, kundak yapılması ve rahimdeki düşük amniyon seviyeleri olarak sıralanabilir. Genellikle ilk hamileliklerde kalça çıkığı görülme olasılığı daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni ise rahmin henüz tam gevşeyememesinden dolayı bebeğe baskı uygulayarak kalça çıkığı riskini tetiklemesidir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir ?

Bebeklerde kalça çıkığı olması durumunda oturma, emekleme gibi fonksiyonlarını tam yerine getirememe, yürüyen bebekte aksama, kalça eklemi hareket ettirildiğinde ses çıkması ve iki bacak arasında uzunluk farkı olması gibi belirtiler görülebileceği gibi herhangi bir belirti olmaması da söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle düzenli doktor kontrolleri yapılarak erken tanı konulması sağlanmalıdır. Kalça çıkığı tedavi edilmediği durumlarda genç yaşlarda kalçada başlayan ağrı, yürüme bozukluğu, topallayarak yürüme, eklem hareketlerinde kalıcı kısıtlılık gibi bozukluklara neden olabilir.

Kalça Çıkığı Tadavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kalça sorunu şayet erken dönemde teşhis edilmişse ameliyatsız olarak tedavi yapılır. İlk 6 ayda basit önlemlerle özellikle kumaş atel ile kalça çıkığı tedavisi mümkündür. İlk 6 ayda tedavi yapılması durumunda başarı oranı %100’e yakın olmaktadır. 6 aydan büyük bebeklerde ve atelin işe yaramadığı durumlarda ise cerrahi işlemle çıkık olan uyluk kemiği başı yerine yerleştirilip, sonrasında da alçıya alınarak tedavi gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası hasta takibe alınır, olumsuz durum söz konusu olduğunda tekrar müdahale edilir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!