Ana SayfaSağlıkBebek BakımıAnne Sütü Sağılmış Halde Nasıl Saklanmalıdır?

Anne Sütü Sağılmış Halde Nasıl Saklanmalıdır?

Bebek beslenmesinde en önemli unsur anne sütüdür. Her anne bebeğini bu mucizevi besinden mahrum bırakmamak için elinden geleni yapar.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Bebek beslenmesinde en önemli unsur anne sütüdür. Her anne bebeğini bu mucizevi besinden mahrum bırakmamak için elinden geleni yapar. Sütünün gelmesi için çaba sarf eder, bebeğinin sütü kabul etmesi için mücadele eder. Sütünün yetip yetmemesi, yarayıp yaramaması gibi konular da ayrıca kafaları karıştırmaktadır.

Annelerin Dikkat Etmesi Gereken Konular;

Yeni anne olmuş bayanların büyük bir kısmının, emzirme konusunda yapmış olduğu bir takım hatalar vardır. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır;

  1. Yeni doğan bebekler acıktıkları zaman uykularından uyanmayabilirler. Belli aralıklarla uykularından uyandırılarak beslenmeleri gerekir. 2-3 saat uzmanlarca tavsiye edilen aralıktır.
  2. Bebekler gaz çıkarma konusunda yardıma ihtiyaç duyarlar. Her emzirmede hatta her meme değişiminde gaz çıkarması için bebeğe yardım edilmelidir.
  3. Emzirme esnasında memenin sadece ucu değil, koyu renkli olan kısmının tamamı bebeğin ağzına girecek şekilde emzirilmesi uygundur. Sadece ucunun verilerek emzirilmesi meme ucu çatlaklarına neden olabilir.
  4. Bebek tarafından emilmeyerek memede bırakılan sütün sağılması uygundur. Süt sağımı için manuel ve otomatik pompalar mevcuttur. Sağılan süt daha sonra değerlendirilmek üzere saklanabilir. Saklamak için ise özel olarak üretilen süt saklama poşetlerinden temin edilmelidir.

Sağılmış Anne Sütünün Saklanma Şartları;

Sağılmış anne sütü yalnızca bu iş için özel olarak üretilen anne sütü saklama poşetlerinde biriktirilerek saklanmalıdır. Her sağım ve her meme için ayrı bir poşet kullanılması tavsiye edilmektedir. Saklama koşullarına göre saklama süreleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Oda sıcaklığında 3 saat (19-26 derece)
  • Buzdolabında 3 gün (4 derece ve altı)
  • Dondurucuda 3 ay (-18 derece ve altı)

Bu saklama koşulları Sağlık Bakanlığının tavsiye ettiği saklama süreleri ve koşullarıdır.

Dondurucuya koyulmadan önce poşetlerin üzerine sağım tarihleri yazılmalıdır. Bu sayede ilk sağılan sütün ilk kullanılması sağlanabilir. Dondurucudan çıkarılan sütün tekrar dondurulması sağlık açısından uygun değildir. Bebek sütü bitirmese dahi tekrar dondurucuya koymayıp, süt atılmalıdır.

İş yerinde ortak alanda yapılan sağım ve saklama durumlarında, poşet üzerine anne kendi adını da yazmalıdır. Bu sayede meydana gelebilecek karışıklıkların önüne geçilmiş olur.

Bu bilgiyi arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın…