Kişisel gelişim; insanın sıradan halini, insanın içindeki potansiyele bağlı olarak işler. Kişisel gelişim birkaç aşamalıdır, bir süreçtir. Bu süreci tamamlayan insanlar gerek kendileriyle gerekse dış dünyayla olan ilişkilerinde daha sağlam ve doğru adımlar atabilirler.
Bireylere Yönelik Kişisel Gelişim
Her insan için kişisel gelişim eğitimi almak çok önemlidir. Çünkü ruhsal açıdan sağlıklı olmanın ilk koşulu kendini eğitmektir. Ruhu sağlıklı olmayan bir insan toplum içinde yer edinebilmek için saldırgan bir tavır sergiler. Bu, onun iç dünyasının yansımasıdır.
İsteyen bireyler seminerler, yaşam koçları ve benzeri yollarla kişisel gelişim sürecine başlayabilir. Bu süreçte kişi, iç dünyasında boşlukları keşfeder ve zayıflıklarını iyileştirir. Olayları farklı açıdan yorumlayabilme kabiliyeti gelişir. Süreç sonunda toplum içine çıktığında daha çok saygı gören, daha aktif bir birey olur.
Toplumlara Yönelik Kişisel Gelişim
İnsan bedeni için yemek ve su ne kadar önemliyse insan ruhu için gelişmek o kadar önemlidir. Ruh doydukça barış, huzur ve sakinlik artar. İnsanların birbirlerini yanlış anlama olasılığı ortadan kalkar.
Prof. Dr. Üstün Dökmen’in ”Kuzular Vadisi” adlı bir kitabı vardır. Bu kitapta toplum için kişisel gelişimin ne kadar önemli olduğu kurgusal bir dünya yoluyla, ironik unsurlar da kullanılarak anlatılmıştır. O dünya; insanların birbirlerine saygı duyduğu, birbirlerini önemsedikleri, daha fazla tebrik ve özrün olduğu, suçluların hangi amaç ve psikoloji ile suç işlediklerini anlamak için onları hapsetmek yerine psikolojik tedavilerinin bile uygulandığı bir dünyadır. Olması gereken ve herkesin isteyebileceği bir dünya…
Kişisel gelişim eğitiminden geçmiş biri diğer insanların da ruh hallerini anlayabilir. Buna göre konuşur, dinler. Onun yaptığı eleştiriler her zaman gerekli ve yapıcı olur. Aynı zamanda bu insanlar iç motivasyonlarını da kendileri sağlayabilecekleri için ortada başarısızlık kalmaz. Herkes kendi başarısından büyük ölçüde sorumlu olur.
Kişisel gelişimin küçük yaştan itibaren başlaması hatta belki de zorunlu kabul edilmesi gerekir. Bir toplumun içinden başarının, düşüncenin, icadın ve unutulmaz değerlerin çıkması için önce tekil düşünerek bireye yönelinmelidir. Kişisel gelişimini tamamlamış bireyler, birlik olup toplumu oluşturacaklardır.