12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkKalp Krizini Neler Tetikler?

Kalp Krizini Neler Tetikler?

Kalp Krizini Neler Tetikler? Bilseniz iyi olacak! Hiç beklenmeyen bir zamanda ve beklenmedik bir biçimde gerçekleşen kalp krizine neden olan birçok faktör bulunmaktadır.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Kalp krizi kalbe giden damarlarda var olan kan hareketinin ani bir biçimde durması sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Günümüzde en çok cevabı merak edilen sorulardan biri de kalp krizini neler tetikler sorusudur. Kalp krizinin oluşmasında etkili olan başlıca faktörler şu şekildedir:

Stres ve Ani Duygu Değişimleri

Günlük hayatta kronik hale gelen stres birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Stres kalbi de yoran bir faktördür. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler trafik sebebiyle ciddi bir stres altındadır. Kronikleşen stres koroner kalp damarları üzerinde daralmaya sebep olarak kalp krizine yol açmaktadır. Aniden oluşan üzüntü, sevinç korku gibi duygu değişimleri kalp krizi geçirme riskini artırmaktadır. En fazla risk altında olan bireyler ise heyecanını kontrol edemeyen ve her durumda aşırı heyecan yaşayan bireylerdir.

Genetik Faktörler ve Bazı Hastalıklar

Ailesinde kalp hastalıkları olan bireyler olmayanlara göre daha fazla risk altındadır. Kalp krizinde genetik faktörler etkili olmaktadır. Bu sebeple birinci derece yakınlarında kalp rahatsızlıkları olan bireyler yaşam biçimlerine daha fazla dikkat ederek, düzenli beslenerek ve belirli aralıklarla doktor kontrolüne giderek önlem alabilirler. Ayrıca diyabet ve yüksek tansiyon da kalp krizine yol açan faktörlerdendir.

Yaşam Şekli, Yaş ve Cinsiyet Faktörleri

Hareketsiz yaşam kalp krizi oluşturan faktörlerin başında gelmektedir. Spor günlük yaşam aktivitelerine dahil edilmelidir. Günde yarım saat yürüyüş yaparak kalp krizi riski düşürülebilir. Hareketsiz yaşam, yanlış beslenme ve kilo alımı sonucu ortaya çıkan obezite kalp krizi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Sigara kullanımı kalp krizi ile ilişkilidir. Sigara bireylerin kalp damarlarında tıkanıklığa yol açmaktadır. Damarlarda oluşan tıkanıklık ise kalp krizine sebep olmaktadır. Yaş da kalp krizinde önemli bir risk faktörüdür. Özellikle 40 yaşın üzerinde olan erkekler ile 55 yaşın üzerinde olan kadınlar kalp krizi riski taşımaktadırlar. Kalp krizinde cinsiyete göre risk faktörü değişmektedir. Yapılan bilimler araştırmalar erkeklerin kadınlara göre daha riskli durumda olduklarını göstermektedir.

Kalp Krizini Neler Tetikler, Nedenleri?

  • Uyku eksikliği; Düzenli olarak yeterince uyumazsanız huysuz ve yorgun hissedeceksiniz, bu durum kalp krizi riskini de artırabilir. Bir araştırmada, genellikle günde 6 saatten az uyuyan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığının 6-8 arası uyuyanlara göre iki kat daha fazla olduğunu tespit ettiler.
  • Migren baş ağrıları; Migreni olan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı, almayanlara göre daha fazladır.
  • Soğuk hava; Kış aylarında dışarıda olmak atardamarlarınızın daralmasına neden olarak kanın kalbe ulaşmasını zorlaştırabilir. Kalbiniz vücudunuzu sıcak tutmak için daha çok çalışması kalp krizi riskini artırır.
  • Hava Kirliliği; Hava kirliliği seviyeleri yüksek olduğunda kalp krizi daha sık görülür. Sürekli kirli havaya maruz kalan kişilerde tıkanmış arterler ve kalp hastalığı olma olasılığı daha yüksektir.
  • Ağır Yemekler; Bir öğünde çok miktarda yemek yediğinizde, vücudunuzdaki stres hormonu norepinefrinin daha yüksek seviyelere çıkmasına yol açar. Bu, kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı yükseltebilir ve bazı insanlarda kalp krizlerini tetikleyebilir. Çok yağlı yemekler de kanınızdaki bir tür yağda ani bir sıçramaya neden olabilir ve bu da bazı kan damarlarına geçici olarak zarar verebilir.
  • Anı Duygu Değişimleri; Öfke, keder ve stres kalp sorunlarının bilinen tetikleyicileridir, bazen neşeli olaylarda kalp krizine neden olabilir. Sürpriz bir doğum günü partisi, bir düğün veya bir torunun doğum haberi gibi ani duygu değişimleri kalp krizini tetikleyebilir.
  • Ağır Spor; Sağlıklı bir yaşam için forma girmek uzun vadede kalbinizi koruyacaktır, ancak bir anda ağır bir tempoda çok fazla şey yapmak tehlikeli olabilir. Kalp krizlerinin yaklaşık %6’sı aşırı fiziksel eforla tetiklenir. Ve muhtemelen egzersizin stresi azaltmak için iyi bir yol olduğunu duymuş olsanız da, özellikle kızgın veya üzgün olduğunuzda aşırıya kaçmamak önemlidir.
  • Soğuk Algınlığı; Bağışıklık sisteminiz bir virüsle savaştığında, kalbinize ve atardamarlarınıza zarar verebilecek iltihaplanmaya neden olabilir. Bir çalışmada, solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı iki kat daha fazla olduğu saptandı. Ancak birkaç hafta enfeksiyondan kurtulduktan sonra risk seviyeleri normale döndü. Grip salgınları sırasında kalp krizi oranları da daha yüksektir – grip aşısı olmak için bir başka iyi neden.
  • Astım; Bu akciğer hastalığına sahipseniz kalp krizi geçirme ihtimaliniz yaklaşık %70 artar. Astımınız nedeniyle, kalp krizinin erken bir belirtisi olabilecek göğüs sıkışmasını da görmezden gelme eğiliminde olabilirsiniz.
  • Sabah Yataktan Kalkmak; Kalp krizi sabahları daha sık görülür. Beyniniz, uyanmanıza yardımcı olmak için vücudunuzu hormonlarla doldurur ve bu da kalbinize fazladan stres yükler. Ayrıca uzun bir uykudan sonra susuz kalabilirsiniz, bu da kalbinizin daha fazla çalışmasına neden olabilir.
  • Cinsel Aktivite; Birçok yoğun egzersiz şekli gibi, cinsel aktivite de kalp krizi riskini artıran etkenlerden  bir tanesidir. Çoğu insan için cinsel aktivite, yaşamın önemli ve sağlıklı bir parçası olabilir ve olmalıdır.
  • Alkol; İçki içmek kalp krizini tetikleyen etkenlerden bir tanesidir. Alkol kan basıncınızı yükseltebilir, belirli türdeki kötü kolesterolü artırabilir ve kilo almanıza neden olabilir – bunların tümü kalbinize zarar verebilir. Bir araştırmaya göre, bir gece aşırı içki içmek, bir sonraki hafta kalp krizi riskinizi artırabilir.
  • Kahve; Tıpkı alkol gibi kahvenin de eksileri vardır. Kafein, kan basıncınızı kısa bir süreliğine yükseltir ve bu, özellikle düzenli olarak içmezseniz veya başka nedenlerle risk altındaysanız, bir atağı tetikleyebilir. Günde iki bardaktan fazla içmemek sağlıklı olacaktır.

Kalp krizi riskini artıran faktörler nelerdir?

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi anlatıyor.