Ana SayfaSağlıkHastalıkHPV Enfeksiyonu Nedir Belirtileri Nelerdir

HPV Enfeksiyonu Nedir Belirtileri Nelerdir

HPV Enfeksiyonu; kadınlarda ve erkeklerde cinsel yol ile bulaşan genital siğil virüsü sonucu ortaya çıkar. HPV Enfeksiyonu Nedir Belirtileri Nelerdir?

Fatma Sezer
Fatma Sezer
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

HPV Enfeksiyonu; kadınlarda ve erkeklerde cinsel yol ile bulaşan genital siğil virüsü sonucu ortaya çıkar. HPV (Human papilloma virus) virüsü, enfeksiyona yol açar ve genital bölgede, karnı bahar görünümüne sahip birkaç farklı bölgede ya da tek yerde, toplu iğnenin başı büyüklüğüne sahip sert kitleler şeklinde ortaya çıkar. Günümüzde HPV virüsünün arttığı, uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu nedenle bu konuda bilinçlenmek ve gerekli hijyen kurallarını sağlamak önemli bir adımdır. HPV virüsü kişinin vücuduna bir defa girmesi ile zaman zaman aralıklar ile tekrar eden enfeksiyonlar gösterir.

HPV virüsü genital bölgede ortaya çıkan genital siğil oluşuma neden olan enfeksiyona sebep olur. Genellikle cinsel yol ile bulaştığı gözlemlense de farklı şekilde bulaşabildiği de tespit edilmiştir. Kadın ve erkek genital bölgelerin deri yolu, ağız makat vb. şekillerde bulaştığını belirtebiliriz. HPV virüsü konusunda özellikle erkeklerin taşıyıcı olduğu belirtilmektedir. Erkek ve kadınlara ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı için gerekli önlemleri ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. HPV virüsü kadınlarda, rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. Aynı şekilde penis kanser riski de oluşturur. Ayrıca ağız kanserine de neden olmaktadır.

HPV Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir

hpv enfeksiyonu nedir belirtileri nelerdir
hpv enfeksiyonu nedir belirtileri nelerdir

HPV virüsü ve enfeksiyon belirtileri erkek ve kadınlarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Erkeklerde gözlemlenen, HPV virüsü semptomları şöyledir:

  • Uzmanlara göre, HPV virüsü erkeklerde belirli semptomlara yol açmıyor. Fakat, genital siğil enfeksiyonları ile ortaya çıkabilir. Genital siğiller; küçük, büyük, düz, kabarık, kenarları tırtıklı ya da karnabahar görünümüne sahip olabilir.
  • Az bir ihtimal ile HPV virüsü erkeklerde Penis ve anüs kanserine yol açmaktadır.
  • Ayrıca, boğaz kanseri (orofaringeal kanseri) de HPV virüsünün yol açtığı kanser türleri arasında yer alır.
  • Cilt bölgesinde siğillere yol açabilir. Fakat, cilt siğillerine yol açan enfeksiyon türü kanser ve genital siğillere neden olan türleri ile aynı olmadığını belirtebiliriz.

Kadınlarda HPV virüsü semptomları şunlardır:

  • Öncelikle hemen belirti göstermeyebilir. Vücut yapısında virüs ilerler ve genital siğillere, deri bölgesinde siğillere sebep olabilir. Ayrıca, uterus serviks hücrelerinde kanser riski ve belirtilerine sebep olma ihtimali vardır.
  • Genital siğillerden kaynaklı, cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilebilir.
  • Üretka bölgesinde bulunan siğiller, idrar esnasında yanma hissine sebep olmaktadır.
  • Genital siğillere, cilt siğillerine ve kanserlere yol açan HPV virüs tipleri erkeklerdeki gibi kadınlarda farklıdır.

HPV virüsü genel olarak erkek ve kadınlarda, ileri boyuta gelmedikçe belirtiler göstermez. Bu açıdan, genital siğiller gözlemlendiğinde kontrol olmak hayati riski önler. Ayrıca, düzenli aralıklar ile kontrol olmakta da fayda vardır. Tabii ki bulaşma ihtimaline karşı, kullanım alanlarını ve kişisel temas halindeki kişilerin, hijyen kurallarına ve kişisel bakıma özen göstermeleri gerekir.

HPV Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

HPV enfeksiyonu farklı hastalıklara sebep olmaktadır. Genital siğillere, çeşitli kanser türlerine vb. durumlara sebep olur. Kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise çoğu durumda, genital siğillerin vücut tarafından yok edildiği gözlemlenebilir. Fakat, herkesin bünyesi bu açıdan güçlü değildir. Bu açıdan gerekli kontrolleri yaptırmak ve teşhis doğrultusunda tedavi sürecine girmek önemlidir. HPV virüs teşhisi için; genital siğillerinizi doktorunuz kontrol ederek, türünü teşhis edebilmektedir. Fakat, genital siğiller görülmüyorsa farklı test yöntemleri denenir.

  • Sirke (asetik asit) çözeltisi testi: İlgili test serviks kanseri tanısı için tercih edilmektedir. Virüsün enjekte olduğu genital bölgeye; damıtılmış su ile beraber seyreltilmiş asetik asit veya sirke uygulanmaktadır. Test, virüsün enjekte olduğu bölgeyi beyazlaştırır ve zor tespit edilen düz lezyonları dahi görünümü kolaylaştırır.
  • Pap testi (Pap smear): Laboratuvarda incelenmesi açısından, serviks veya vajina bölgesinden hücre örneği alınır. Test sonucu, kansere yol açan belirtileri ortaya çıkarmaktadır.
  • HPV DNA testi: Pap testi ile aynı anda yapıldığı öngörülmektedir. Fakat, genellikle 30 yaş üstü kadınlara tavsiye edilir. Ayrıca, Pap testi sonucu belirli verilere ulaşılamadığında DNA testine gidilmektedir.

HPV Enfeksiyonu tedavisi ve virüs tedavi yöntemleri, hastanın içinde bulunduğu duruma göre şekillenmektedir. HPV virüsünün kişide yol açtığı, kanser, genital siğil ya da benzeri durumlara göre tedavi süreci belirlenir.

  • Siğiller için kullanılan ilaçlar: Salisilik asit, İmikuimod (Aldara, Zyclara), Podofiloks, Trikloroasetik asit vb. ilaçlar doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanılması tavsiye edilir.
  • Cerrahi ve çeşitli tedavi yöntemleri: Kriyoterapi (Sıvı azotla dondurma), elektrokoter (elektrik akımıyla yanma işlemi ), cerrahi uygulama ile temizleme, Lazer ameliyatı vb. şeklindedir.
  • HPV aşısını koruma amaçlı yaptırabilirsiniz.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!