Akıl Nedir?
Kısaca açıklamak gerekirse akıl, bir canlının düşünmesini sağlayan ve yaşamını devam ettirebilmek için kullanmak zorunda olduğu bir yetidir.
Akıl Hastalığı Nedir?
Akıl hastalığı, bir canlının düşünme kabiliyetini kaybetmesi durumuna verilen addır. Akıl hastalıkları değişik sebepler sonucunda ortaya çıkabilir. Kişinin maruz kaldığı stres, psikolojik baskılar veya başına gelen herhangi bir olay akıl hastalığına yol açabilirken; herhangi bir sebep sonucu beynin yapısının bozulması da akıl hastalığına sebep olabilir.
Ortaya çıkan hastalık 2 baskınlık derecesinde gözlenebilir. İlki olan nevroz derecesinde hastalık şiddetli seviyede değildir ve hasta durumunun farkındadır. İkincisi ve daha baskın olan derece ise psikozdur ve bu derecedeki hastalar nevroz derecesindeki hastalara göre daha kötü durumdadırlar ancak hasta olduklarını kabullenmezler.
Akıl Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Akıl Hastalığının belirtileri yukarıda bahsi geçen nevroz ve psikoz derecelerinde kişiler farklı belirtiler gösterirken; hastalığın gösterdiği belirtiler kişiden kişiye de değişebilir. Yani kişinin akıl hastalığı yaşarken gösterdiği belirtiler hastalığının derecesine, kişinin sosyal çevresinden aldığı desteğe, aldığı ilaçlara göre değişiklik gösterebilir.
Hastalığı nevroz derecesinde geçiren bir kişi genellikle kızgın ve kavgacı olur, kendini endişeli hisseder, kimseye güvenmez ve aşırı derecede belli olan tikler gösterir.
Başlıca 3 nevroz çeşidi vardır.
1- Histeri: Kişi nöbetler geçirir. İlgi çekmek ister ve buna bağlı olarak yalanlar atabilir.
2- Nevrasteni: Kişi uyku sorunları yaşar. Ölüm korkusu artar, baş ve bel ağrıları yaşayabilir.
3- Psikasteni: Kişinin iradesi zayıflar. Birtakım şeylerden korkmaya başlar.
Akıl Hastalığı psikoz derecesinde geçiren biri ise çevresine ve kendisine aşırı zarar verebilir. Bu yüzden psikoz derecesindeki hastalar akıl hastanelerinde tutulur ve tedavisi orada gerçekleştirilir. Ayrıca bu hastaların ceza-i ehliyeti yoktur yani yaptıklarından sorumlu değillerdir.
Başlıca 2 psikoz çeşidi vardır:
1- Organik Psikozlar:
a- Genel Felç: Bu durumdaki hastaların sinir sistemi tahrip olduğundan dolayı felç geçirebilirler. Konuşma yetisini kaybetme, yaşadıklarını unutma ve megalomani gibi belirtileri vardır.
b- İhtiyarlık Bunaması: Kişi isteksiz ve ilgisiz olur. Unutkan, bencil, kavgacı olabilir.
2- Fonksiyonel Psikozlar:
a- Şizofreni: Kişi durup dururken güler veya ağlayabilir. Herkesten şüphelenip intihara kalkışabilir.
b- Paranoya: Kişi çok şüphecidir, her şeyi en ince detayına kadar inceler ve kafasında değişik kurgular kurar.
c- Mani- Depresif: Kişi mani durumundayken mutlu, atılgan, kinci veya şüphecidir. Melankoli durumunda ise sakin, alıngan, üzgündür. Melankoli durumundaki hastaların çoğu intiharı düşünür.
Tedavi Süreci Nasıldır?
Hastalığın seviyesine göre değişebilmekle birlikte hastalar, konuşarak, ilaç yolu ile topluma kazandırılarak tedavi edilebilirken; akıl hastanelerine yatırılarak da tedavi süreci gerçekleştirilebilir.