Kremden şampuana kadar pek çok kozmetik ürün kullanımında cilt tipi önemli bir kriterdir. Yapacak olduğunuz bakımdan tercih edeceğiniz kozmetik ürününe kadar her konuda cilt tipinize uygun ürünleri kullanmanız önemlidir. Bunun için kendi cilt tipinizi öğrenmeniz ve cilt tipiniz hakkında bilgi sahibi olmanız yapacak olduğunuz kozmetik alışverişlerinizde işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak birçok kozmetik ürün tüketicisi cilt tipinin nasıl olduğuna dair bilgi sahibi değildir. Oysaki cilt tipini bilmek kusursuz ve mükemmel bir cildin anahtarıdır. Peki, siz cilt tipinizi biliyor musunuz?
Cilt Tipleri Nelerdir?
Her kişide farklılık gösteren cilt tipinin farklılık arz etmesindeki en temel sebeplerden bir tanesi cildin sebum üretme potansiyelidir. Sebum miktarı ciltte meydana gelen yağ oranına büyük etki eder. Bununla birlikte her bünyede salgılanan sebum düzeyi farklılık gösterir. Böylece sebum oranına paralel olarak cilt tipleri ortaya çıkar. Cilt tipleri ise kuru, yağlı, karma ve normal olmak üzere dört çeşittir.
Cilt Tiplerinin Özellikleri
Hassas ve sebum oranı en düşük olan kuru cilt tipi; soyulma ve pullanma gösterir, yaşlanmaya en çok müsait olandır. Sebum oranınca zengin olan yağlı ciltler ise düzenli bakımı sever, sivilce ve akne oluşumuna oldukça müsaittir. En yaygın olan cilt tipi ise karmadır. Yağlı cilt tipiyle karıştırılan karma ciltlerde belirli bir alan yağlıyken belirli alanlar normal veya kurudur. T bölgesi olarak ifade edilen alın, çene ve burun kısmı daha sık yağlanır. Normal cilt tipleri ise sebum oranının dengeli olduğu tiptir. Yaşlanma belirtilerine karşı dirençliyken, canlı ve parlak görünüm sunarlar.
Cilt Tipini Öğrenmenin Yolu
Hangi cilt tipine sahip olduğunuzu öğrenmenin en pratik yolu kağıt yöntemini uygulamaktır. Bu yöntemi dilerseniz bir yaprak tek katlı tuvalet kağıdı ile dilerseniz kozmetik marketlerinde satışa sunulan makyaj sonrası parlaklığı gidermede tercih edilen yağ kontrol kağıtları ile uygulayabilmeniz mümkün. Elinizdeki kağıtları iki eşit parçaya ayırarak işe koyulabilirsiniz. İlk olarak yüzünüzü iyice yıkadıktan sonra elinizdeki kağıdı cildinize yapıştırın ve yaklaşık 20 dakika bekletin. Süre bitiminde kağıtları çekerek yağ oranını kontrol edin.
Eğer yağ miktarı çok ve her iki kağıtta da eşitse cildiniz yağlı gruba girer. Eğer alnınızda yoğun yanaklarınızda çok daha az yağlanma belirginse karma; yağlanma çok az veya yoksa, cildiniz gergin bir yapıda ve pul pul dökülüyorsa kuru cilt yapısına sahipsiniz demektir.