Başarılı implantasyon
İmplantın başarısında hastanın rolü çok önemlidir. Ağız bakımını iyi yapmayan bir hastada doğal dişlerinin ve dişetlerinin sağlığı nasıl bozulacaksa, aynı şey implantlar içinde söz konusudur. Diş hekimliğinin en modern uygulaması olan implant tedavisini yaptıran hasta implantlarının uzun ömürlü olması için ağız bakımına özen göstermelidir.
Uygulanan implantın başarılı olduğundan söz edilebilmesi için üzerine yük geldiği zaman gösterecekleri reaksiyon önemlidir. Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır. Protez titizlikle planlanarak yapılmalı, kemik içerisindeki implantın üzerine aşırı yük getirecek protezlerden kaçınılmalı ve yapılan protezin yüksekliği dikkatle gözden geçirilmelidir.
Başarısızlık ve implantın çıkarılması
Klinik başarısızlık oranı tüm dünyada %5 civarındadır. Etrafında sağlıklı bir kemik oluşmaması durumunda oynayan implantların çıkarılmaları diş çekimi kadar basittir. İmplantlar çıkarıldıktan bir süre sonra yerleri diş çekiminden sonraki yara iyileşmesi gibi kendiliğinden kapanacaktır.
İmplant operasyonu sonrası öneriler
İmplantların yerleştirildiği operasyon sonrası hafif bir ağrı, yüzde şişlik, yanak ve boyunda morarmaların olması normaldir. Operasyon sonrasında;
- 2 saat hiçbir şey yemeyin.
- 12 saat sigara içmeyin.
- Sıcak, kanamayı arttırır. 24 saat sıcak ve sert gıdalardan kaçının, mümkün olduğunca yumuşak gıdalarla beslenin.
- Ödemin (şişliğin) daha az olması için, 24 saat operasyon bölgesine dışarıdan soğuk (buz) uygulayın.
- Operasyon sonrası diş hekiminin önerdiği antibiyotik, ağrı kesici ve antiseptik gargaraları size önerilen saatlerde ve miktarlarda almaya özen gösterin.
- Ağız bakımınıza dikkat edin. Operasyondan sonraki gün dişlerinizi fırçalamaya başlayabilirsiniz.
- Aşırı kanama, aşırı şişlik, ciddi ağrı (ağrı kesiciye yanıt vermeyen) ve ateş oluşması halinde hemen diş hekiminizi aramalısınız.