Sağlığı korumak ve iyileştirmek amacıyla düzenlenecek en önemli değiştirilebilir çevresel faktörlerden birinin diyet olduğu bilinmektedir. Günümüzde Akdeniz diyetinin, düşük mortalite riski ve kronik hastalıkların morbidite riskinde düşüşle ilişkili olduğu kanıtlanmıştır.
Akdeniz diyetinin genel özellikleri
Akdeniz diyeti önemli makro ve mikro besin ögelerini içeren bir beslenme modelidir. Akdeniz diyetinde önemli rol oynayan, pişirmede kullanılan, birincil yağ kaynağı zeytinyağı; tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanları bol miktarda içerir. Bu yağlar, doymuş yağların aksine zayıflama konusunda sağlıklı yağlardır. Omega-3 yağ asitlerince zengin sardalya ve somon gibi soğuk su balıkları ve diğer deniz ürünleri proteinin iyi birer kaynağıdır.
Vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengin tam taneli tahıllar bolca tüketilir. Akdeniz diyetinin içerdiği fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar; sağlıklı yağlar, protein, lif ve antioksidan özellikteki fitokimyasal maddeler açısından iyi birer kaynaktır. Ceviz, anti-inflamatuvar etkiye sahip olan Omega-3 yağ asitlerini içerir. Akdeniz diyetinde bol miktarda tüketilen ve zengin vitamin kaynağı olan meyve ve sebzeler; lif, potasyum, folik asit, karotenoidler ve bol miktarda diğer antioksidanlarca zengindir. Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumu yüksek düzeyde içeren süt, yoğurt ve peynir orta derecede tüketilir.
Kaliteli protein kaynağı olan yumurta Akdeniz diyetinde düzenli olarak kullanılır. Doymuş yağ oranı kırmızı etten daha düşük olan tavuk iyi bir protein kaynağıdır. Dini inançlar dolayısıyla yasaklanmaz ise, kalp rahatsızlığına iyi gelen, antioksidanları ve diğer maddeleri içeren kırmızı şarap da Akdeniz diyetinde ılımlı miktarda kullanılır.
Akdeniz diyetinin zayıflamaya etkisi
Akdeniz diyeti obezitenin iyileştirilmesinde ve sağlığın korunmasında uygulanabilecek önemli bir beslenme modelidir. Obezitenin diyetsel nedenlerinden biri diyette doymuş yağ içeriği yüksek olan besinlerin sıkça kullanımıdır. Bu diyet; yemeklerde kullanılan ana yağın, doymamış yağ asidi olan oleik asit (Omega-9) açısından oldukça zengin zeytinyağı olması açısından oldukça önemlidir. Böylece otomatik olarak diyetteki doymuş yağ oranı azalıp, doymamış yağ oranı artmaktadır.
Sebzelerden, meyvelerden, tam tahıllardan ve baklagillerden zengin olan Akdeniz diyeti yüksek oranda diyet posası içermektedir. Kalori yoğunluğu düşük olan diyet posası midenin viskozitesini artırarak geç boşalmasına sebep olur ve bireyde tokluk hissi oluşturur. Bu özelliklerinden dolayı Akdeniz diyeti son yıllarda zayıflama açısından çok fazla önem kazanmaktadır. Sonuç olarak, Akdeniz diyeti sahip olduğu karakteristik özelliklerden dolayı obeziteyle savaşmada oldukça etkili bir beslenme modelidir.