Bu dönem jinekologlar tarafından; yumurtlama gününden 5 gün önce ya da tam yumurtlama günü olarak tanımlanır. Ayrıca gebe kalmaya karar verdiğiniz dönemlerde, tütün ve alkol gibi insan sağlığına ve bebeğe zarar verecek olan ürünlerden kaçınmak da doğurganlığı ve gebelik şansını artırır.
Hamile Kalmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Kadınlarda ortalama olarak adet döngüsü 28 günde bir görülür. Buna göre yumurtlama, sonraki adetin başlangıcından yaklaşık olarak 14 gün önce gerçekleşir. Fakat bazı kadınlarda, yumurtlama adet döngüsünün ortasından dört gün önce ya da daha sonrasında gerçekleşir. Pek çok kadın gibi, 28 günlük normal bir adet döngüsüne sahip değilseniz, adet takviminizi yazarak döngü uzunluğunuzu ve orta noktasını kolayca belirleyebilirsiniz. Bu sayede ilk aşamayı gerçekleştirerek yumurtlama tarihinizi öğrenmiş olursunuz.
Gebe Kalmak İçin En Uygun Gün Ne Zamandır?
Yumurtlama, olgun bir yumurta yumurtalıktan salınarak fallop tüpünden aşağı itildiğinde gerçekleşir. Yumurtlama genelde bir sonraki adet döneminin başlangıcından 14 gün önce gerçekleşir. Fakat adetinizden önce 12 ile 18 gün arasındaki dönemde de meydana gelmesi oldukça normal bir durumdur. Bazı kadınlar yumurtlama esnasında, bölgede hafif bir sancı ya da ağrı hissederler.
Bir yumurta, yumurtlamadan hemen sonra 24 saate kadar canlı kalır. Bu süre zarfında da hamileliğin gerçekleşmesi için, yumurta spermle birleşerek döllenmelidir. Aslında tam olarak yumurtlama gününde cinsel ilişkiye girmeniz gerekmez. Çünkü sperm, cinsel ilişkiden hemen sonra fallop tüplerinde 3 ile 5 gün kadar canlı kalabilir. Yani yumurta yumurtalıktan salındığında da hala döllenebilir olur. Bu, yumurtlamadan hemen önceki günlerde ve tam yumurtlama gününde ilişkiye girmeniz durumunda, gebe kalma olasılığınızın daha da yüksek olduğu manasına gelir.
Gebe Kalma Dönemi Nasıl Anlaşılır?
Gebe kalmak için her kadının belli bir dönemi vardır. Bu dönemin geldiğini anlamak için ise şunlara dikkat etmeniz gerekir;
- Düzenli olarak ilişkiye girin. En yüksek hamilelik oranları, her gün beraber olan çiftlerde görülür.
- Yumurtlama zamanına yakın olan tarihlerde, her gün ilişkiye girmek mümkün değilse, dönemin bitmesinden kısa bir süre başlayıp, haftada 2 veya 3 gün ilişkiye girebilirsiniz. Bu yöntem, en doğurgan olduğunuz vakti bulmanıza yardımcı olacaktır.
- Kilonuzu koruyun. Aşırı kilolu ve zayıf olan kadınlar yumurtlama bozuklukları konusunda yüksek risk altındadır. Bu sebeple sizin için en uygun kiloda olmanız, gebelik şansınızı da arttırır.
Bunların yanı sıra, sağlık hizmeti sağlayıcınızla ön yargı planlaması hakkında konuşmayı da düşünebilirsiniz. Bu sayede genel sağlığınız değerlendirilir ve sağlıklı hamilelik olasılığınızı artıracak değişiklikleri belirlemenize yardımcı olur.
Hamile Kalmayı Zorlaştıran Faktörler Nelerdir?
Her kadında aynı etkileri göstermemekle birlikte, hali hazırda gebelik olasılığı düşük kadınların, hamile kalmalarını zorlaştıran faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Tütün ve tütün ürünleri kullanmak. Tütün, sizin genel sağlığınızı ve bir fetüsün sağlığını doğrudan olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Eğer sigara içiyorsanız, bir uzmandan gebe kalmadan önce bırakmanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
- Aşırı alkol tüketimi. Aşırı alkol kullanımı, doğurganlığın azalmasına sebep olabilir. Eğer gebe kalmayı planlıyorsanız, alkolden kaçınmanız doğru olacaktır.
- Aşırı kafein tüketimi. Bu konuda yapılan araştırmalar, aşırı kafein tüketiminden etkilendiğini gösterir.
- Ağır egzersizler yapmak. Haftada 5 saatten daha fazla, yorucu ve yoğun egzersizler yumurtlamanın azalması ile ilişkilendirilmiştir.
Bunların yanı sıra kullandığınız ilaçlara da dikkat etmeniz önemlidir. Eğer gebe kalmak istiyorsanız, kullandığınız ilaçlar hakkında bir uzmanla konuşmanız faydalı olacaktır.