Ana SayfaSağlıkKanser Tedavisinde Yeni Umut! Kanseri İshal İlacı Yok Edebilir

Kanser Tedavisinde Yeni Umut! Kanseri İshal İlacı Yok Edebilir

Çağın vebası olarak görülen ve bilim adamlarının belki de en çok çare aradıkları kanser hastalığına karşı her gün farklı tedavi yöntemlerinin denendiğine dair yeni bir bilgiye ulaşılıyor.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Bu ölümcül hastalıkla mücadelede kullanılan ilaçlar ve ışın tedavisiyle, bazı kanser türlerinde umut veren sonuçlar alınsa da henüz bu hastalık tam olarak tedavi edilemiyor. Bu hastalığın erken teşhisi durumunda bazı türlerde çok başarılı sonuçlar elde edilse de insanlık tam bir müjdeli haberi umutla bekliyor.

Kanser tedavisine yönelik son umutlu haber de Autuphagy adlı bilim dergisinde yer alan bir makaleden geldi. Bilimsel adı glioblastom olan kanserin tedavisinde ishal için kullanılan bir ilacın etkili olabileceği belirtiliyor.

Glioblastom Nedir?

Kanser türlerinin en tehlikelileri arasında yer alan glioblastom, primer kötü huylu beyin tümörünün adıdır. En tehlikeli beyin tümörü olarak bilinen glioblastom üç ayrı grupta inceleniyor. Primer olarak ifade edilen Glioblastoma IDH wildtype bu grupların ilkini oluşturuyor. Burada geçen primer kelimesi, hastada daha önce bilinen bir beyin tümörünün olmadığını ifade ediyor.

Cerrahi Kesin Çözüm Olmuyor

Bu kanser türünün tedavisinde genellikle cerrahi müdahaleye başvuruluyor. Ancak, kanserli hücreler beyin dokusu içerisinde büyüdüğünden tamamen alınmaları mümkün olmuyor. Genellikle cerrahi müdahalenin ardından veya cerrahi müdahale sırasında kafatasına yerleştirilen kapsüller ve radyoterapi kanserli hücrelerin büyümesi ya da çoğalmasını engellemeye yönelik uygulanıyor.

Saç derisine yapıştırılan ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemeyi amaçlayan elektrik alanları da uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer almakla birlikte kesin bir çözüm olarak görülmüyor.

İshal İlacı Çözüm Olabilir mi?

Bir grup bilim insanı, diyare ya da halk arasında bilinen adıyla ishal için kullanılan leporamid adlı ilaç üzerinde bir çalışma yürütüyor. Konuyla ilgili araştırmayı yapan Goethe Üniversitesindeki bilim insanlarının ilaca ilişkin çalışmaları, Autuphagy adlı bilimsel dergide yayınlandı. Kanser için bir umut olarak görülen bu ilacın, primer beyin tümörünün tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor.

Dergide yayınlanan makale, bilimsel konularda yayın yapan ABD menşeili bir site olan Science Daily tarafından dünyaya duyuruldu. Makalede yer alan bilgilere göre umuda konu olan loperamidin ile sağlıklı insan hücreleri kolaylıkla baş edebiliyor. Ancak kanser hastaları, bu ilaca karşı hassasiyet gösteriyor. Bunun sebebinin ilaçla kanserli hücre arasındaki etkileşim olduğu açıklanan yazıda, kanserli hücrelerin bu ilaca verdiği tepkinin bir nevi özyıkım stresi oluşturduğu ve bu hücrelerin kendi kendilerini öldürmelerine yol açtığının gözlemlendiği belirtiliyor.

Kendi Kendilerini Bitiriyorlar

Aslında, otofajinin olarak adlandırılan ve hücrelerin bir nevi kendi kendini yemesi olan doğal süreç, hastalıklı ve gereksiz bölümlerin yenilmesiyle sonuçlanıyor. İşte bu ilacın otofajinin sürecini yoğunlaştırdığı, kanserli hücrelerin bu süreçle baş edemeyerek bir çeşit intihara sürüklendikleri düşünülüyor.

Bilim insanları, yayınlanan bu bulguların gelecekte glioblastom hücrelerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayabileceği ve kanser için bir çözüm olabileceği umudunu paylaşıyor.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!