7 Aralık 2024 Cumartesi
Ana SayfaGüzellikCilt BakımıUyuz Tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular

Uyuz Tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular

Son zamanlarda sıkça sorulan sorulardan birisi uyuz tedavisi. Uyuz geceleri artış gösteren şiddetli kaşıntılarla seyreden bir cilt hastalığıdır.

Yazar İçerikleri

Uyuz Scabies parazitinin bulaşması ile ortaya çıkan, geceleri artış gösteren şiddetli kaşıntılarla seyreden döküntülü bir cilt hastalığıdır. Kaşıntı genellikle karın çevresi, el parmak araları ve el bileklerinde yoğunlaşır, kaşınmaya bağlı vücutta kızarık döküntüler izlenebilir. Bulaşıcı olması nedeniyle tedavisiz kaldığında parazit hastalığı yaymaya devam eder. Tedavide dikkat edilmesi gereken 3 temel nokta atlandığında tedavi başarısızlıkla sonuçlanır ve kaşıntılar devam eder.

1. Evde Uyuz Tedavisi

Hastalık uzun süreli yakın temasla bulaşır ve kuluçka süresinin uzun olması Yaklaşık 3 hafta boyunca herhangi bir bulgu görülmemesine neden olur. Ancak hastalık Sinsice bulaşıcılığını sürdürür. Bu nedenle ev içerisinde bir kişi tanı aldığında evdeki tüm bireyler tedavi edilmelidir. Uyuz yakın ve uzun süreli temas ile bulaşabilir. Bu nedenle şikayet olmasa bile tüm ev ahalisinin birlikte tedavi olması çok önemlidir, aksi takdirde hastalık ev içerisinde tekrar tekrar bulaşmaya devam edecektir.

2. Uyuz Tedavisinde ilaçların doğru kullanılması

Tedavinin etkili olabilmesi için ilaçların uygun dozlarda ve doğru bir şekilde kullanılması gerekir tedaviye doktorunuzun tarif ettiği şekilde uyguladığınızda emin olun. tedavi süresince kullanılan ilaçlar bazen cildi tahriş edebilir ve kaşıntıya arttırabilir.

Hızlıca tedavi olma Korkusu ile ilaçların fazlaca kullanılması kaşıntı ve tahriş arttıracaktır bu durum uyuz ile karıştırılmamalıdır. Tedavide kullanılan ilaçlardan etkili sonuçlar alabilmek için ilaçlar tarifen kullanılmalıdır, eksik kullanım tedaviye yanıtsızlığa ya da fazla kullanım cildin tahriş olmasına ve egzamalara yol açabilir

3. Uyuz Tedavisinde Kıyafet Temizliği

Parazit ciltten dökülen ölü doku artıklarında yaklaşık 3 gün kadar canlılığını sürdürebilir bu nedenle son 1 haftadır kullanılan tüm kıyafet ve çamaşırlar da 60 derecede yıkanıp ütülenmeli, yıkanamıyorlarsa kapalı hava almayan bir poşette 1 hafta kadar bekletilmelidir.

Aksi takdirde hastalık tekrar bulaşabilir. Tüm bunlara rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka dermatoloji uzmanınızla görüşün

Tedavisiz kalındığı durumda deri bariyeri bozularak ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.

Tedaviyi doğru şekilde uygulamanıza rağmen şikayetlerde gerileme görmüyorsanız mutlaka dermatoloji uzmanınıza yeniden başvurun