Kişisel gelişim, yaşama karşı özgüvenini yükselterek, hedeflerine ulaşmak isteyen kişinin sahip olduğu fiziksel, psikolojik ve sosyal alandaki potansiyelini bilinçli olarak yükseltmesidir. Eksiğinin olduğunu düşündüğü alanda, sistemli olarak olumlu değişimini sağlamasıdır. Bu süreç her kişi için farklılık gösterir. Yani bu gelişim kişiseldir.
Gelişim Sürecinde Sıkça Kullanılan Terimler
Gelişim için, çıkılan yolda ilk durak kişinin kendinin farkında olmasıdır. İlk öğrenilmesi gereken terim “farkındalıktır”.
Farkındalık
kişinin geçmişini, deneyimlerini, eksikliklerini, zayıf yönlerini yansız olarak kabul etmesidir. Bu bilince varan kişiler geçmiş ve gelecekte yaşamayı bırakarak “anda” kalmayı öğrenmeliler. Farkındalık kişisel gelişimin kapısını açan bir anahtardır. Yüzleşmedir.
Kişisel Gelişim Koçluğu
Amaçlarına ulaşmak isteyen kişilerin potansiyelini ortaya çıkarıp yapabilecekleri için yol gösteren kişilerdir. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden (psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji) mezun olarak ya da sertifika veren kurumlarından eğitim alarak bu meslek seçilir.
Danışan
Kendinin farkına varıp psikoterapiste veya kişisel gelişim koçuna başvuran kişilerdir.
Zaman Yönetimi
Kişinin fiziksel, psikolojik, sosyolojik ve zihinsel amaçlarına ulaşmak için zamanını verimli kullanmasıdır.
Özgüven
Kişinin gelişim sürecinde yapabilecekleri bilmesidir. Özgüveni yüksek olan kişi başarabileceğine inanır. Düşük olan ise, başarıyı hayal bile edemediği için çaba göstermez.
NLP
Nöro Linguistik Programlama (Sinir Dili Programlanması): Başarılı kişilerin bu süreçteki duygu ve düşüncelerini inceleyerek başka insanlara öğretmektir.
Motivasyon
(Güdülenme) Kişinin hedeflerine ulaşmak için, harekete geçmesine yarayan duygudur. Ödül, motivasyonu arttıran en önemli etkendir. Örneğin, terfi almak isteyen bir çalışanın kendini geliştirmek için kurslara katılması.
Öğrenme
Doğumdan ölüme kadar devam eden öğrenme süreci, gelişim için yola çıkan kişinin en önemli faaliyetidir. Her şey öğrenmekle başlar.
Bilinçaltı
Kişilerin farkında olmadan, istemsizce yaşadığı tüm deneyimlerinin kaydedildiği beynin bir parçasıdır. Bilgilerin ve alışkanlıkların depolandığı hafıza yeridir.
Bilinçaltı Temizliği
Kişinin farkında olarak hafızasında kayıtlı olan olumsuzlukları pozitife çevirme sürecidir. Kişi bunu yardım alarak veya kendi çabasıyla, ancak kendi yapmalıdır. Hafıza da bazen kendi kendine bu temizliği yapar.
Olumlu Düşünce
Olaylara pozitif bakabilme yetisidir. Kişisel gelişim sürecinde motivasyon ve başarı için gerekli olan düşünce yoludur. Olumlu düşünme öğrenilebilir. Bilinçaltı olumlu düşünceyle temizlenir.