Dünya üzerinde oldukça uzun bir zamandan beri tüketilen karanfilin aslında ana vatanı Endonezya’dır. Kış mevsiminde yapraklarını dökmeye başlayan ve aromatik bir ağacın çiçeği olan karanfilin kökünden faydalanıldığı gibi çiçek tomurcukları kullanılarak da hoş kokulu bir baharat elde edilir. Karanfil bitkisinin çiçeklerinde yer alan tomurcuklardan oluşturulan baharat, siyah renkte ve yapı olarak da odunumsu şeklindedir. Genel olarak tat vermesi bakımından yemeklere ilave edilir. Aynı zamanda da çay yapımı için de çok sık kullanılır. Ya da çiçek halindeyken çıkarılan karanfil yağını farklı biçimlerde de kullanan insanlar vardır.
Karanfil Çayı Yararları Nelerdir?
Bu bitki en fazla antiseptik özelliğinden dolayı kullanılır. Her ne kadar küçük bir bitki olsa da ağız bakımı için organik gargara suyu yapmaktan, elleri bakterilerden temizlemeye kadar birçok temizlik gerektiren durumlarda karanfil kullanarak hazırladığınız bu sudan faydalanabilirsiniz. Romatizma ağrıları veya kaslarda oluşan ağrıların tedavisi için de bu suyu kullanabilirsiniz. Bunun için hazırlanan karanfil çayının ılımasını bekleyip bir havlu yardımıyla eklem bölgelerine 10-15 dakika bekletmek suretiyle kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra; mantar ve egzama için, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların tedavisi için, balgam söktürmek için ve mide bulantısının geçmesi için bu çayı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kuru halde olan 6-7 adet karanfili bir havanda güzelce toz haline gelinceye kadar ezin. Tüketilecek olan bardak kadar suyu cezvede kaynatın ve ezdiğiniz karanfil tozunu suya ilave edin. Burada önemli olan asıl şey demliğin kapağı kapalı durumda 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra tüketilmesidir. Eğer çayın tadının daha baskın olmasını istiyorsanız, 20 dakika kadar demlemeniz yeterli olacaktır. Sürekli çay hazırlamak istemeyen kişiler bir defada daha fazla karanfili demleyerek buzdolabında olacak şekilde iki üç gün tüketebilir.