Baş ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri ile ilaç benzeri maddeler kullanmadan önüne geçmek mümkündür. Baş ağrısı iki türlü gerçekleşir. Gerilim kaynaklı gelişen baş ağrı ve migren nedenli baş ağrısıdır. Tabii sürekli devam eden baş ağrılarının altında yatan farklı nedenlerde olabilir. Baş ağrısı tedavisi için önce baş ağrısının nedenini doğru tespit etmek gerekir. Baş ağrısı nedir? Gerilim nedeni ile oluşan baş ağrıları boyun ve kafa derisini de içine alarak ortaya çıkar. Başın arka bölgesinde başlar, ön tarafında doğru hızlı bir şekilde ilerler. Baş ağrısı tedavi yöntemleri; ilaç, bitkisel çözümler, masaj, evde yapacağınız doğal yöntemler vb. şeklindedir.
Baş ağrılarının belli başlı nedenleri şöyledir:
- Günlük hayat içinde, yoğun bir şekilde yaşanan stres kaynaklı gelişir.
- İş, okul vb. durumlar arasında koşuşturma doğrultusunda vücut gerilir ve baş ağrısı ortaya çıkar.
- İşyerinde gelişen baskılar, sorumluluk vb. hayatın içindeki baskılardan dolayı gelişebilir.
- Çevresel faktörlü gelişebilir. Trafik yoğunluğu, hava durumu, mevsimsel vb. nedenler.
- Sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzına sahip olmayan kişilerde baş ağrıları seyreder.
- Yoğun şekilde alkol, kafein vb. maddeler doğrultusunda gelişir.
- Beslenme durumu da önemli bir faktördür. Aç kalan bünye bir süre baş ağrısını yol açar. Ayrıca yemek öğünlerinin düzensiz oluşu da önemli bir faktördür.
- Baş ağrısına sebep olan hastalıklar; göz bozuklukları, diş çürükleri, sinüzit, boyun fıtığı, kafanın içinde yer kaplayan lezyonlar, akciğer, anemi, kalp, uyku apnesi gibi hastalıklar, kan şekeri, tiroit bezi işlevlerindeki bozukluklar. Hipertansiyon, diyabet, doğum kontrol hapları ilaçları. Alerjik durumlar.
Baş Ağrısına Evde Doğal Tedavi
Baş ağrısı için evde doğal yöntemler şöyledir:
- Açık havaya çıkarak temiz hava, oksijen alabilirsiniz.
- Günde en az 1.5 – 2 litre su tüketmek.
- Bilgisayar başında çalışıyorsanız, fön masajı yapabilirsiniz. Fön makinasını sıcak ayarında 5-6 dakika baş-ense bölgelerinize uygulayabilirsiniz.
- Kafein kan dolaşımını etkiler ve baş ağrılarını giderir.
- Magnezyum kasları esnetir, sinirleri yatıştırır. Magnezyum içerikli besinleri tüketebilirsiniz.
- Güneş ışınları altında fazla kalmamak gerekir.
- Boyun egzersizleri, alın, baş ve ense, omuz gibi bölgelere masaj yapabilirsiniz.
- Ağrıyan bölgeye soğuk su kompresleri yapılabilir. Ayaklarınızı sıcak su da yaklaşık 15-20 dk bekletebilirsiniz. Sıcak duş da iyi gelir. Su vücudu dinlendirir ve gevşetir.
- Karanlık, sessiz bir yerde bir süre uyuyarak dinlenebilirsiniz.
Baş Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler
Baş ağrısına iyi gelen bitkiler ve yağlar; Veba otu, Gümüşdüğme otu, Sarı kantaron, nane yağı, Kedi otu, biberiye, meyan kökü ,zencefil, papatya, lavanta yağı, fesleğen yağı, keten tohumu vb. şeklindedir. Bitkiler ile çay yapabilir ve yağlar ile masaj uygulayabilirsiniz.
Baş ağrısına iyi gelen doğal tarifler şöyledir:
- Bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı biberiye ekleyin. Bir süre dinlendikten sonra, süzerek yemeklerden önce içebilirsiniz. Üç hafta boyunca devamlı uygulayabilirsiniz.
- Bir bardak kaynar su içine; 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 tatlı kaşığı papatya ( kuru ), 1 tatlı kaşığı ıhlamur ekleyin. 10 dk demlendikten sonra karışıma, biraz bal ekleyip içebilirsiniz.
- Bir bardak ayrana, soda ekleyerek tüketmek de baş ağrısını dindirir.
Baş Ağrısı İçin Doğal Masaj Yöntemleri
Vücudun sinirsel noktalarını, Çin tıbbı geliştirdiği yöntemler ile tespit etmiştir. Çin tıbbının tespit ettiği sinir noktalarına yapılan, 3-60 saniye dairesel masajlar ile vücudun tüm ağrılarından pratik bir şekilde kurtulmak mümkündür. Doğru noktaları tespit ederek, parmağınızla baskı uygulayıp dairesel hareketler çizmeniz yeterlidir.
Baş ağrısı doğal tedavi yöntemlerinden biri olan, masaj uygulamaları şöyledir:
- Yintang Noktası: Üçüncü göz denilen bölgedir. İki kaşın orta noktasıdır. Baş ağrılarıyla beraber göz yorgunluklarını da giderir.
- Zan Zhu Noktaları: İki kaşın başlangıç noktasının, hemen alt bölgesidir. Baş ağrılarını, burun akıntılarını giderir ve görme gücünü yükseltir.
- Yingxiang Noktaları: Sinüs boşluğunun başlangıç noktasıdır. Sinüsleri açar, diş ağrılarını yok eder, stresten uzaklaştırır.
- Tian Zhu Noktaları: Başın arka bölgesinde, ensenin üst bölümünde yer alan boşluğun kenarları, kulak ve omurga kemiğinin başlangıç noktalarıdır. Migren ağrıları, baş ağrıları, burun sorunları, göz ağrıları gibi vb. birçok soruna iyi gelir ve vücudu rahatlatır.
- Shuai Gu Noktaları: Saçların kulak bölgesinin üst alanı, 2-3 cm içerdeki bölgededir. Beynin Temporal bölgesinin ağrılarını, göz ağrılarını giderir.
- He Gu Noktaları: Her iki elimizde simetrik olarak bulunan noktalardır. Baş parmağımızın, işaret parmağımız ile orta noktasında yer alır. Baş ağrıları, sırt ağrıları, diş ağrıları, vücudun gerginliği ve boyun ağrılarını giderir.