Yaz gelmek üzere havalar ısınıyor diye seviniyoruz ama bir yandan da bahar alerjisi diye bir gerçek var peki nasıl korunuruz? Nelerden kaynaklanıyor bahar alerjisi? İşte bu soruların cevabını Uzman Doktor Anıl Yeşildal dan alacağız.
Bahar alerjisi havalar güzel gidiyor aslında ama bir yandan da bahar alerjisi elbette ki hepimizin korkulu rüyası diyebiliriz.
Bahar alerjisi neden kaynaklanır?
Genellikle Mart ve Nisan aylarında daha çok başlıyor ama Mayıs, bazı polenler Haziran ayına kadar sürüyor. Sebep polenler. Yani ağaçlar çiçek açarken tohumlarını yayıyorlar çoğalabilmek için. Bunlar da rüzgarlı bütün havaya yayılıyor ve bunlara alerjisi olan insanlarda bu mevsimde rahatsızlanıyor.
Bahar alerjisi belirtileri?
Göz kızarıklığı ve kaşıntısı, gözde sulanma, akma, hapşırık krizleri ya da burunda rinit selam durumu diyoruz alerjik selam da deniyor.
Bu tarz hareketler sürekli hapşırık krizleri eğer daha alerjik bünyeli ve polenlerin boyutlarına göre eğer bunlar burun’da filtre edilip de tutulamazsa aşağı inip bu sefer de astım ve alerjik bronşit olan çocuklarda astım krizlerine nefes almada zorluk gibi belirtilere de yol açabiliyor.
Bahar alerjisinden nasıl korunurum?
Bahar alerjisinden korunmak için sabah saatleri özellikle polenlerin en yoğun bulunduğu saatler. Genel bir alışkanlığımız var camları açıyoruz oh ne güzel hava İşte bu alerjik hastalar için ne yazık ki bir kâbusa dönüşebiliyor.
Havalandırmayı genellikle güneşin daha aktif olduğu öğlen saatlerine bırakmak gerekiyor.
Dışarı çıkarken güneş gözlüğü veya normal gözlük takmak gözleri kısmen de olsa korur.
Şapka yine siperli bir şapka kısmen gözleri yine burnu kuruyor.
Alerjik bir hastaysanız yine burundan nefes alıp vermesi burun filtre fonksiyonlu kullanmak yine akciğerleri kısmen koruyacaktır.
Polenler üstümüze de yapışabiliyor, o yüzden eve gelince genellikle yıkanmak, kıyafetlerimizi değiştirmek yine bizi kısmen koruyacak önlemlerden bir tanesi.
Bu tür hastaların bu mevsimlerde kullanması gereken bazı ilaçlar vardır.
Özellikle mevsim gelmeden önce bu ilaçları başlayıp mevsim bitene kadar kullanan hastalar var.
Burundan kullandığımız bazı kortizonlu spreyler var tabii ki dikkatle kullanılması gerekiyor doktor kontrolünde, mümkünse alerji uzmanı kontrolünde kullanılması gerekiyor.
Yine bu amaçla kullanılan yaşına göre şuruplar tabletler var kortizon içermeyen bazı koruyucu ilaçlar var.
Bunlarla yeterince korunamıyorsak korunma önlemleri ve ilaçlar hastanın şikâyetlerini yeterince azaltmıyorsa o zaman da aşı tedavileri var alerji aşı tedavileri tabi bunun hangi alerjilerde yapılacak, ne dozda yapılacak, ağızdan mı uygulanacak iğne şeklinde mi uygulanacak, bu da yine tecrübeli bir alerji uzmanı kontrolünde yapılması gereken önemli bir tedavi.
Alerji için ağızdan aşı kaç yaşında yapılabiliyor?
Ağızdan aşı 3 yaştan itibaren yapılabiliyor.
Alerji için koldan aşı kaç yaşında yapılabiliyor?
Koldan cilt altı uygulanan aşılar da 5 yaştan itibaren uygulanabilir.
Polenlerden hangi aylarda korunmalıyım?
Haziran ayının sonuna kadar ama bazı kişilerin Sonbaharda da ortaya çıkan polenler var bunlarla da rahatsız olabiliyorlar.
Polen ve Toz alerjisinin diğer nedenleri?
Alerji belirtileri sadece polenlerle olmuyor. Ev tozu, hamam böceği alerjisi veya küf alerjisi gibi pereniyal rinit dediğimiz tüm sezon yani bütün yıl boyunca şikâyetleri olan hastalarda var.
Alerjik rahatsızlıklar neden arttı?
Son dönemde daha mı fazla ortaya çıktı alerjik hastalıklar? ya da insanlar daha mı çok fark etmeye başladılar?
Aslında direk olarak arttı, artma sebebi tamamen batı tarzı yaşam aslında.
Bir çok faktör var daha dünyaya İlk geldiğimiz andan, sezaryenle doğduğu anda bebek bütün annenin florasını sağlıklı bakterilerinin sindirim sistemine dolduruyor.
Bu da bağışıklık sisteminin eğitiminin başladığı en önemli an ve sezaryen yaptığımız zaman bu çok önemli anı kaçırmış oluyorum.
Anne sütü yine aynı şekilde bağışıklık sisteminde çok önemli bir denge sağlıyor ve anne sütü ile besleyemediğimiz takdirde yine çok önemli bağışıklık sisteminin bir eğitimine Akademisi’ne yine engel olmuş oluyoruz ve bu sefer bağışıklık sistemi yanlış işler yapmaya başlıyor.
Vücudundaki kendi hücreleri yabancı gibi algılamaya başlıyor. Bunlar otoimmün hastalıklar alerjide aslında da dolaylı olarak otoimmün sayılabilecek bir hastalık ve reaksiyonlar ortaya çıkmaya başlıyor yine yalnız Aslında alerjide değil yani diyabetin artışı obezitenin artışı birçok otoimmün hastalıklar, haşimato tiroidi, silerim butikler hepsi otoimmün hastalıklar ve maalesef 21 Yüzyıl’a bunlar hakim .
Kontrolsüz antibiyotik kullanımı, çevre kirliliği gibi her şey bunların artışına sebep oluyor aslında.
Bahar aylarında biraz daha sıkıntı çekeceğiz. Eğer aşırı düzeyde olursa mutlaka doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. Doktor kontrolünde ilaçları kullanmak gerekiyor bahar alerjisi ile ilgili.
Alerjisi olanlar bahar ayları geldi önemli ve faydalı bir yazıda neler yapılması gerektiğini de aktarmış olduk.