Sağlıklı beslenme sayesinde, dilediğiniz vücut formuna sahip olabilirsiniz. Öncelikle diyet programları doğrultusunda hareket etmek yerine, bu konuda bilinçlenmek ile başlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan her türlü diyet programlarını uygulamak yerine, sağlınız açısından etkilerini gözden geçirdikten sonra denemeniz daha olasıdır. Ayrıca, günlük yeme öğünlerinize ve beslenme tarzınıza dikkat ettiğiniz takdirde, aşırı kilolarınızdan kurtulabilir ve daha sağlıklı bir bünyeye sahip olabilirsiniz. Fakat unutmamak gerekir ki obezite bir hastalıklar türüdür. Bu nedenle altında yatan farklı nedenler olabileceği için, beslenme uzmanından ya da doktor kontrolünden geçmek gerekir. Size özel beslenme programı düzenlenecektir. Diyet programları konusunda yanlış anlaşılan uygulama, aç kalma düşüncesidir. Aç kalma değil de vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayan, vitamin ve mineralleri alma açısından düşünülmesi gerekir.
Sağlıklı Beslenme Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı beslenme için öncelikle aşırı yemekten kaçınmak gerekir. Aşırı yemek ve sağlıksız gıdalar vücut için çöp niteliğindedir. Öncelikle kişisel olarak dikkat etmeniz ve bilinçli yaklaşmanız gereken belirli noktalar vardır.
- Sık sık öğünler ile az porsiyon yemek tüketin.
- Yemeğinizi, hızlı bir şekilde tüketmek yerine, yavaş bir şekilde sindirerek yemelisiniz. Böylece durakladığınızda, doyduğunuz hissini hissedebilecek ve aşırı yemekten kaçınabileceksiniz. Doyduğunuz takdirde, daha sonra yediğiniz yiyecekler çöp görevi görür. Vücudunuz hiçbir katkısı bulunmaz.
- Düzenli beslenme alışkanlıkları ediniz. Sabah kahvaltısını mutlaka yapın. Kahvaltı esnasında, donanımlı bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz. Gün boyu enerji tüketimi yapacağınız için ihtiyacınız olacaktır. Fakat, öğle ve akşam yemeklerinizde daha hafif yemekler tercih edin. Kahvaltı da kepekli ekmek yiyebilirsiniz. Ama akşam ekmek yememeye dikkat edin. Ara saatlerde ise vitamin içerikli kuru meyveler tüketebilirsiniz.
- Gün boyu vücudunuzun alması gereken su miktarını, 1,5-2 litre su tüketin.
- Düzenli yemek yemediğiniz de, abur cubur diye tabir ettiğimiz, zararlı yiyecekleri daha fazla tüketme ihtiyacı hissedersiniz. Vücut bu tarz yiyecekleri, doyurucu besini olarak algılamaz. Bu durum açlık hissi uyandırır. Bu nedenle iki kat sağlık sorunu ortaya çıkar.
- Aslında sağlıklı beslenme ve diyet programlarında en önemli nokta, vücudunuzun sesine kulak vermeniz ve bu yönde hareket etmenizdir.
Sağlıklı Beslenme Diyet Tüyoları
Sağlıklı beslenme oldukça geniş bir alanı kapsar. Yeme alışkanlıklarınızdan, yediğiniz içtiğiniz her şeyi ayrıca vücut özelliklerinizi kapsar. Vücudunuz her türlü besine ve vitamine ihtiyaç duyar. Fakat hepsinden, ne az ne de fazla tüketmek fayda sağlamaz. Her birinden kararında almak ve beslenmek gerekir.
- Sağlıklı besinler, meyve, sebze, baklagiller ve bunların yanı sıra işlenmemiş gıdalar tüketin.
- Yemeklerdeki yağ oranı da sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken, önemli bir ayrıntıdır. Tuz, şeker, yağ vb. daha az tüketilmelidir. Bu maddeler, sebze ve meyve bileşenlerinde doğal olarak bulunur. Vücudumuz için bu miktar yeterlidir.
- Vücudun %70’nin su olduğu herkes tarafından bilinir, fakat göz ardı edilir. Oysa, vücudumuzun geneli su moleküllerinden oluşur. Vücudun sağlıklı çalışması için ihtiyacı olan su oranını almalıdır. Kan oranında, oksijen oranının yeterli olması vücut fonksiyonlarında doğru çalışmasını sağlamaktadır.
- Ayrıca, bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken en önemli etken, her kişinin vücut özellikleri ve işlevi farklıdır. Bu açıdan tek bir zayıflama yöntemi ve herkes için genel bir zayıflama-diyet programı yoktur. Bitkisel ürünler, diyet programları vb. durumlar. Bu nedenle kişilere göre, farklı zamanlarda sonuç verir.
Sağlıklı Yaşam Tarzı ve Diyet
Sağlıklı beslenme, diyet programları konusunda günümüzde piyasaya sunulan ve reklamları olan sayısız bitkisel ürün ve ilaç vardır. Önceliğiniz bu ürün ve ilaçlara alerjiniz olup olmadığına dair net izlenimler elde etmektir. Akabinde yaşam tarzınızda birkaç değişiklik ile sağlık beslenme düzeninizi sağlayabilir ve zayıflayabilirsiniz.
- Zayıflatan çay olarak bilinen yeşil çay, gün içinde limon ile tatlandırarak içebilirsiniz.
- Kuru kayısı: Sindirim sorunlarını çözer. Kahvaltıdan önce tüketebilirsiniz. Ayrıca, kuru kayısı gibi diğer kuru meyveleri de gün içinde, yemek aralarınızda tüketebilirsiniz. Sağlık açısından faydalı olur. Ayrıca tokluk hissi uyandıracağı için, akşam yemeğini daha hafif yiyebilirsiniz.
- Gün içinde bol bol su için.
- Günlük belirli süreler ile yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş, tüm vücudu çalıştırır. Beyin fonksiyonlarının da gerçek anlamda çalışmasını sağlayan bir spor uygulamasıdır.
- Yoğurt tüketimi: Hazır yoğurt yerine, evde kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Ya da ev yoğurdu temin edebilirsiniz.
- Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
- Kuru bakliyat vb. gıdaları tüketebilirsiniz. Kızartma, işlenmiş gıdalar vb. olabildiğince uzak durmalısınız.