Eğer kendinize bir yol belirlemediyseniz gideceğiniz yönü asla bilemezsiniz. Yönünüzü belirlemek için ilk yol kendinizi tanımadan, ihtiyaçlarınızı ve buna bağlı isteklerinizi belirlemeden geçer. Daha sonra ise belirlediğiniz isteklere ulaşmak için kendinizi geliştirmek birinci adımınız olacaktır.
Peki nelere ihtiyaç duyduğumuzu ve ne istediğimizi nereden bilebiliriz? Bunun için uygulayacağınız güzel yöntemler bulunmaktadır. Kendinizi ilk önce ruhsal ve zihinsel olarak rahat hissetmeniz oldukça önemlidir. Her kişinin ulaşmak istediği hedefleri vardır. Bunların arasından sizin önceliğiniz neler olabilir? Benim şu an neye ihtiyacım var?
Örneğin; birisiyle konuşmaya ihtiyacınız var ve bunu gerçekleştirmek için sizi anlayacak bir arkadaşınıza istekte bulunulmalıdır. Eğer konuşma ihtiyacınızın sonunda mutlu olduğunuzu hissettiyseniz doğru yoldasınız demektir.
Farkına Varmak
Kişisel gelişim de tam bu noktada görünür olur. İlk olarak bunu kendiniz, kendi gelişiminiz ve mutluluğunuz için bir ileri ki adım ise çevreniz için olacaktır. Bu çok önemli bir dönüm noktasıdır. Kendinize değer atfetmeye ve biricik olduğunuzun farkına varmışsınızdır. Gelişime ilk olarak ilgili ve merak ettiğiniz konularla başlamanız bu süreç içerisinde devam ettirmede size güç verecektir.
Bununla ilgili kütüphaneden kitaplar alıp okunulabilir, eğitim merkezlerine gidip kurslara yazılmak yararlı olacaktır. Burada insanlarla birebir diyalog halinde olma, bilgi alışverişi yapmak, tartışabilmek her iki taraf için de interaktif bir etkileşim sağlayacaktır.
Etkileşim Yaratmak
Edinilen bilgiler, deneyimler çalışma alanlarınızda, aile içi ilişkilerinizde içinde bulunduğunuz rolü ve insanları anlamanızda kolaylaştırıcı bir görev üstlenir. Kişi kendisinde eksik yönlerini bulabileceği gibi tam tersi yetenekli olacağı yönlerini keşfetme fırsatı bulmaktadır. Bütün bu süreçler insanın zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine destek sağlar. Yeniliklere her zaman meraklı ve öğrenme içgüdüsüyle yaklaşılması gerekmektedir.
Birey, çevresiyle birlikte bir etkileşim alanı yaratmaktadır. Bu nedenle kişi ilk olarak kendisine saygı duymayı, karşı karşıya kaldığı problemlere daha çözüm odaklı yaklaşmayı öğrenir. Öğrendiklerini ise çevresine uygulayarak hem kendi gelişimlerine katkıda bulunulmasını hem de başkalarının öğrenmesine yol açılmasını sağlar. Gelişim okyanus gibidir, eğer bir şeyi öğrenmek için merak ve mücadele içinde olursanız okyanusu geçmeyi öğrenebilirsiniz.