Teknoloji beraberinde pek çok avantajı getirmiş olsa da, gözden kaçan olumsuz özellikleri de yadsınamayacak derecededir. Özellikle cilt problemlerinin oluşumunda büyük bir payı bulunur ve çoğunlukla fark edilmez. Peki, teknolojinin ortaya çıkardığı cilt problemleri nelerdir ve bunlardan nasıl mümkün olabildiğince uzak durulur?
Teknolojinin Cilt Problemlerindeki Yeri
Özellikle cep telefonlarının -hemen herkes tarafından kullanılan eşyalar dahi olsa- cilt problemlerinin ana nedenlerinden biri olduğu gözden kaçmaktadır. Cildimize gün içerisinde defalarca değen cep telefonlarının yüzeyi, özel temizleme mendilleriyle temizlenmelidir. Gün içerisinde cilt makyajıyla dolaşılan saatlerde cep telefonları mutlaka kullanılmakta ve genellikle yanaklara değmektedir. Özellikle yanakların yan taraflarında çıkan sivilceler, lekelenmeler işte bu nedenle oluşmaktadır. Ciltten telefon ekranına bulaşan bakteriler üremeye devam etmekte ve gün boyu ekranda kalmaktadır. Ardından tekrar telefon kullanımıyla bu bakteriler cilde nüfuz ederek yayılmaktadır. Makyajsız dolaşmak ya da evde olmak da bu bakterilerin oluşumunun önüne geçmeye yardım etmemektedir.
UV Işınları ve Cilt Yapısı
UV ışınları, cilt için oldukça zararlıdır. Ancak bu ışınların ötesinde çık daha zararlı olan ve yine gözden kaçan bir başka ışın bulunur. Bu ışınlara, ‘Mavi Işık’ denmektedir. Televizyon, bilgisayar ve telefon gibi ekranlardan yayılarak cilde ulaşır. Cildin yarı geçirgen yapısı olduğu unutulmamalıdır. Buradaki en büyük handikap, UVA ya da UV ışınlarının ulaştığı katmanlardan çok daha derin katmanlara ulaşmasıdır. Derinin içine süzülerek cilt bariyerine ve dokusuna zarar verir. Bu zararlar, yaşlanma belirtilerinin hızlanmasına yol açar. Mavi ışıklardan korunmak için koruyucu kremlerindeki ibarelere dikkat ederek, bu ışıktan da koruyabilme özelliği olan ürünleri tercih etmelisiniz. Aynı zamanda teknolojik ürünlerden mümkün olabildiğince uzak durmalısınız.
Teknoloji Savunmasız Bir Cilde Neden Oluyor!
Çevremizde bulunan teknolojik aletler, yalnızca ekranlardan ve yaydığı mavi ışıklardan oluşmuyor. Başta klimalar olmak üzere, otomobiller gibi günlük hayatta sıkça kullanılan ve günümüzü kolaylaştıran teknoloji harikası ürünler de cilt bariyerinin aşınmasına neden oluyor. Kirli hava nedeniyle tıkanma yaşayan gözenekler gittikçe büyüyor. Kötü havalandırma ve klima nedeniyle cilt, gereğinden fazla kuruyor ve farklı sorunları beraberinde taşıyor. Cildin üst tabakası yıpranarak savunmasız kalabiliyor. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için de, gündelik-çevresel e-olan tüm etkenlere karşı tam koruma sağlayan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Söz konusu olan ürünlerle cilt, gün içinde korunarak gün sonunda antioksidan özelliği sağlamaktadır.