12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaDiyetBeslenmeSaf Bal Nasıl Anlaşılır? Gerçek Bal ve Faydaları?

Saf Bal Nasıl Anlaşılır? Gerçek Bal ve Faydaları?

Gerçek saf bal nasıl anlaşılır? Hakiki balla sahte balı ayırt etme yöntemleri nelerdir? İşte gerçek saf balın faydaları.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Bal, arıların çiçeklerden aldıkları içerikleri vücutlarında bulunan birtakım enzimlerle işlemesi sonucu oluşuyor. Tamamen doğal yollarla elde edilen bu yüksek besin değerine sahip gıda, sadece çiçeklerin ve arıların yaptığı ekip çalışmasıyla -insan katkısı olmaksızın- ortaya çıkıyor. Yani fabrikasyondan tamamen uzak bir ürün olmasının yanı sıra, doğanın insanlığa sunduğu en değerli armağanların da başında geliyor.

Hakiki balla sahte balı ayırt etme yöntemleri nelerdir?

Uzmanlar balın gerçek olup olmadığının şu şekilde anlaşıldığını belirtiyor;

  • Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
  • Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelmesi.
  • Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor.
  • Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir.
  • Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise gerçek baldır.
  • Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
  • Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
  • Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fazla keskindir.
  • Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar.
  • Bu yediğiniz gerçek baldır. Balda hafifte olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.

Val testinde özellikle kağıt parçasına dökülen balı çakmak ile yakarak cızlayarak yanmadığı ve ayrıca boyalı kalem bandırılarak yazmadığı tespit edildi. Ayrıca bal kaşık ile alınarak adeta akışkanlık testi yapıldı ve Kestane balının hakiki bal olduğu tespit edildi.

Endüstriyel arı işlenmiş baldan farklı olarak, doğal arılardan elde edilen saf bal, çeşitli hastalıkları veya koşulları doğal ve etkili bir şekilde tedavi etmemize olanak tanıyan sağlığımız için çok faydalı tıbbi özellikleri içerir.

Bal balgam, idrar söktürücü, bakteri ve antiseptik özellikler antioksidanlar, takviyeleri, analjezik, laksatifler, anti-alerjik olan ve bu nedenle, etkili bir doğal ilaç olarak kabul edilir olduğu keşfedilmiştir.

Saf Bal ve Endüstriyel Bal Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bilim ve teknoloji ilerledikçe, insanın doğaya ve besinlere dair bilgi birikimi de hayli gelişti. Bununla birlikte besinlerin üretiminde de bazı hileler ortaya çıktı. Bal ise bu tarz kötü niyetli müdahalelerin başlıca oyun sahalarından biri haline geldi. Aşağıdaki gibi bazı yöntemlerle günümüzde pek çok sahte bal çeşidi üretilebiliyor:

  • Şeker şerbetine doğrudan renklendirici ve yapay bal aroması eklenmesi,
  • Arıların çiçeklerden nektar almasına izin vermek yerine şeker şurubu ile beslenmesi,
  • Doğal tadın yakalanması için şeker şuruplarına bal enzimi katılması,
  • Gerçek bala sahte bal karıştırılarak miktarların çoğaltılması vb.

Maalesef ki balın gerçekliği tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlaşılamıyor. Bahsi geçen kriterler büyük oranda belirleyici olabilmekle birlikte, bu şekilde kesin sonuçlara varmak mümkün olmuyor. Tüm bunlara karşılık, “Gerçek bal nasıl anlaşılır?” ve “Sahte bal nasıl anlaşılır?” sorularını yanıtlamanın en kesin yolu, yalnızca laboratuvar analizinden geçiyor.

Saf Balın Faydaları

Akne tedavisine yardımcı olur:

Bal akne için çok etkili bir çare olabilir. Bu cilt hastalığından etkilenen insanların durumunda, etkilenen bölgelere bal uygulamak önerilir.

Boğaz ağrısı ve öksürüğü tedavi edin:

Balın, antibiyotik ve antiseptik gücü, soğuk algınlığı, alerjik süreçler ve boğaz ağrısı ile savaşarak inflamasyonu azaltmak için çok etkili. Aynı zamanda etkili bir öksürük giderici olup, herhangi bir şurup kadar veya çok daha fazladır.

Küçük yaralanmalar ve yanıklar için:

Enfeksiyonları önlemeye ve ortadan kaldırmamıza yardımcı olan iyileşme ve antiseptik gücü nedeniyle arılardan bal ile tedavi etmek mümkündür. Küçük yaralanmalar arasında, yara tahtaları, egzama ve iltihaplı dişetleri üzerindeki iyileştirici etkisi vardır.

Uykusuzluk tedavisi:

Bu doğal gıdanın özelliklerinden biri yatıştırıcı ve uyku kolaylaştırıcısıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir:

Bitki besin elementleri bakımından zengin bal arısı, vücudun savunmasını güçlendiren antibakteriyel ve anti-viral özelliklere sahiptir.

Metabolizmayı destekliyor:

Çiğ bal “prebiyotik” bir gıdadır ve organizmanın bakteri florasını arttıran oligosakkaritler içerir.

Son olarak, diğer iyileştirici özelliklerin arasında kolestrolü düşürmek, kalp-damar hastalıklarını önlemek ve sindirimi teşvik etmek ve doğal müshil etkisi ile kabızlığı tedavi etmek de bulunmaktadır.
Bir öneri olarak kahvaltıda günde iki yemek kaşığı saf bal tüketmenizi öneririz. Bu şekilde sağlık durumunuz için kısa sürede en iyi sonuçları verecek bir yemek alışkanlığı yaratacaksınız.

Gerçek ve sahte bal nasıl ayırt edilir?

Bu yazı yardımcı oldu mu? Sosyal ağlar aracılığıyla “sağlığınız için saf balın inanılmaz faydaları” paylaşın ve diğer insanlara tam ve sağlıklı olmasına yardımcı olun!