Alınan her ilacın vücutta yaptığı iyi etkinin yanında bir de kötü etkisi vardır. Bu kötü etki insanların bilinçsiz bir şekilde ve doktor onayı olmadan ilaç kullanmalarıyla oluşmaktadır.
İlaçların Kötü Etkisi Nasıl Ortaya Çıkar?
Her şeyin fazlası zarar ve her ilacın fazlası zehirdir. Bu söz insanları bilinçlendirmesi gerekirken yine de bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı tüm dünyada yaygındır. Bu ilaçların bu şekilde sürekli alınması böbreklere fazla iş yükü yüklemesiyle tüm vücudu etkileyebilecek nedenler doğurmaktadır. Birey bunun farkında olmasına rağmen yine de önemsemeyerek uzun süreli ağrı tiplerinde bu ilaçları kendi isteğiyle almaktadır.
Onaysız İlaç Alımı Sonucu Oluşan Olumsuz Durumlar Kimden Kaynaklıdır?
Analjezik (ağrı kesici), antipiretik(ateş düşürücü), antiemetik (bulantı önleyici) gibi basit ilaçlar doktor onay vermeden eczanelerden temin edilebilen ilaçlardır. Bu ilaçların alımında bireye eğitim vermek ve onları bilinçlendirmek olan en temel görev, eczacılara düşüyor.
Bu onaysız ilaç alımlarının fazla olması ve kişide olumsuz etkiler yaratmaması için bilinçlendirmeyi özenle ve dikkatle yapmaları önemlidir. İlacın ne kadar süre kullanılması, ne zaman kullanılması ve en önemlisi aksatmadan kullanılması gerektiği bireye anlatılmalıdır. Bireye anlatıldığı halde düzensiz ilaç kullanımı ya da sürekli bilinçsiz ilaç kullanımı sonucu oluşan zarar bireyden kaynaklıdır.
Onaysız İlaç Kullanımından Kaynaklı Durumlarda Nasıl Tedbirler Alınabilir?
İlaçların bilinçsiz, doktor onayı olmadan kullanılmasına en büyük örnek antibiyotik kullanımı verilebilir. Yakın zamanda insanları sağlık açısından zora sokan bir durum olan antibiyotik kullanımı insanların yanlış kullanmasına ve her türlü sorun da ilk ilaç olarak görüp kullanmalarıyla hastalıkları iyileştirmek yerine yeni hastalıklar ortaya çıkarmıştır.
Ve bu hastalıklara sebep olan etkenlerin direnç kazanmasına ve onları ortadan kaldırmak için daha kuvvetli ilaçların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu durumun en büyük nedeni de bu ilaçlara ulaşımın kolay olmasıydı.
Bunun önüne geçebilmek için sağlık bakanlığı harekete geçmiş ve yeni düzenlemelerle antibiyotik kullanımı en aza indirmeyi hedeflemiş ve bilinçsiz kullanımı ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Bunun için iletişim araçlarını kullanarak kamu sporları yayınlamış ve halkı bilinçlendirmeye çalışmıştır.