İdrar kaçırma, idrarını tutamama durumu; kadın ve erkeklerde farklı nedenlerden dolayı, değişik yaş gruplarında ortaya çıkabilir. Çocukluk döneminde görülen, daha küçük yaşlarda görülen durumlar daha çok psikolojik nedenlerden kaynaklı olabilir. Kabus görüp korkma ya da vb. durumlarda meydana gelebilir. Fakat, belirli bir yaş grubu üzerinde ya da yetişkinlerde görülen idrar kaçırması olayı, farklı hastalık belirtisi de olabilir. Günlük hayatınız içinde, gülerken, yürürken, öksürdüğünüzde ya da oturduğunuzda idrar kaçırma sorunu yaşıyorsanız, bu durum bir sorun haline gelmiştir, diyebiliriz. Bu nedenle içinde bulunduğunuz durum neticesine göre kontrol olmanız gerekir. İdrar kaçırma; farklı nedenlerden dolayı idrarını tutamama, istemsiz bir şekilde kaçırma durumudur.
İdrar Kaçırmanın Türleri
İdrar kaçırmaya sebep olan durumlar neticesinde, hastalık çeşitleri değişkenlik göstermektedir.
- Stres inkontinansı: Hapşırma, öksürme, gülme, ağır eşya kaldırmak vb. durumlarda idrar kesesi üzerinden basınç uygulayan durumlar neticesinde gelişmektedir. Sinir, kas zayıflıkları doğrultusunda da gelişebilir.
- Sıkışma tipi idrar kaçırma durumu: Kişinin idrarı gelir ve sıkışır, tutamaz. Bu durum neticesinde idrar kaçırma olayı yaşanır. Mesane bölgesi, kontrol dışı kasılma yaşar ve olası durum gelişir.
- Mix tip idrar kaçırma: Her iki durumu da kapsayan idrar kaçırma olayıdır.
İdrar Kaçırma Nedenleri
İdrar kaçırma durumunu farklı nedenlere dayanır. İdrar kaçırma olayını, yaş grubunuz ve hastalıklarınız doğrultusunda değerlendirebilirsiniz.
İdrar kaçırma nedenleri şöyledir:
- Yaşlılık, ileri yaşlarda meydana gelebilir.
- Aşırı kilo problemi.
- Kabızlık durumu
- Mesana iltihabı görülmesi, Sistit.
- Kadınlarda görülen Vajinal enfeksiyonlar.
- Zorlu doğum süreci geçirmiş olmak.
- Menopoz doğrultusunda, hormon değişiklikleri yaşamak.
- Prostat büyüme sorunları.
- Şeker hastalıkları da idrar kaçırma olayına sebep olmaktadır.
- Tansiyon ilaçları
- İdrar söktürücü ilaç kullanımı
- Depresyon halinde olmak.
- Sakinleştirici ilaçları kullanıyor olmak.
İdrar Kaçırma Tedavi Yöntemleri
İdrar kaçırma konusunda hastanın mevcut durumu doğrultusunda, doğru tedavi yöntemi uygulanması için öncelikle teşhis konulması gerekir. Hastanın şikayeti doğrultusunda, İdrara sebep olan durumlar, şekli, seyreden-tekrar eden süresi vb. durumlar göz önünde bulundurulur. Hastanın durumuna göre; kan şekeri, idrar tahlili, idrar kültürü, ultrason, ürodinami gibi tetkikler yapılır. Akabinde, teşhis için gerekli olan farklı test ve uygulamalar da öngörülebilir. İdrar karcıma teşhisi sonrası hastanın, idrar kaçırmasına neden olan şeye göre en uygun tedavi yöntemine gidilir.
İdrar kaçırma tedavi yöntemleri:
- Hasta aşırı kilolu ise ve kilo sonucu idrar kaçırıyorsa, mutlaka kişiye özel diyet programı önerilir. Ayrıca egzersiz programı da tavsiye edilir.
- Kabızlık durumu içindeyse fakat nedeni bilinmiyorsa, diyet programı düzenlenir. Ayrıca ilaç tedavisi yöntemine gidilir.
- Yaşam tarzında düzenlemeler yapılır.
- Aşırı sıvı alımının önüne geçilir.
- Sigara, alkol vb. kullanan hastaların, bunları en az şekilde kullanmaları tavsiye edilir.
- İdrar yolu enfeksiyon görülen hastalarda tedavi için, uygun şekilde antibiyotikler verilir.
- Pelvik ve mesane kaslarını güçlendirecek şekilde, spor ve egzersiz hareketler önerilir.
- İdrar kaçırma durumunda verilen ilaçlar, hastanın durumuna göre üroloji doktoru tarafından verilmektedir. Bu durumlar için özellikle görüşebilirsiniz.
- İdrar kaçırması durumunda, prostat büyümesi ve mesane sarkması gibi durumlar gözlemlenirse doktor tarafından cerrahi tedavi yöntemleri önerilmektedir.
İdrar kaçırması durumu tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklara ve enfeksiyonlara yol açar. Bu nedenle içinde bulunduğunuz durum neticesinde kontrol olmanız önemlidir. İdrar kaçırma durumu, kişinin kendine olan öz güvenini azaltır. Akabinde psikolojik sorunlar doğurduğu için mutlaka doktor muayenesinden geçmek gerekir. Ayrıca, bu durumuna sebep olan şeyler, kadın ve erkeklerde önemli hastalıklar olabileceği için kontrol olman önemlidir. Erkeklerde idrar kaçırmaya sebep olan, prostat büyümesi önemli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kontrolden geçtikten sonra, zaman kaybetmeden tedavi uygulanmalıdır.
İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi
İdrar kaçırma durumu kişinin, sosyal hayatını da olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi sürecine gitmek önem teşkil eder. İçinde bulunduğunuz durum, farklı hastalık kaynaklı değilse bitkisel çözümlerden de destek alabilirsiniz.
İdrar kaçırmaya bitkisel çözümler:
- Plantain: Yarım bardak taze Plantain yaprağı, bir bardak su, bal. Suyu kaynattıktan sonra, yaprakları içine atın beraber 3-4 dk. kadar kaynatın. Karışım soğuduktan sonra, bal ekleyip içebilirsiniz.
- At kuyruğu: Yarım bardak at kuyruğu bitkisi, bir bardak su, bal. Bitkiyi, yaklaşık 10 dk. sıcak ile demlemeye bırakın. Soğuduktan sonra, bal ekleyerek içebilirsiniz.
- Özel bitkisel karışım: İki yemek kaşığı biberiye, 2 yemek kaşığı civanperçemi, bir yemek kaşığı potentila kökü, bir yemek kaşığı orman iplikçiği, iki yemek kaşığı at kuyruğu otu, dört bardak su, bal. Bitkileri karıştırın ve üzerine kaynattığınız suyu ekleyin. 10 dk kadar demleyin. Sonra, bal ekleyip tüketebilirsiniz.