Hurma ve yoğurt ayrı ayrı birer enerji ve besin deposu iken; birlikte kullanıldığı diyet programlarında da oldukça etkili sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. İçeriğindeki lifli yapı nedeniyle özellikle hamilelik ve lohusalık döneminde tüketilmesi ısrarla önerilen hurma, her alanda olduğu gibi diyet programlarının da vazgeçilmez ögesi niteliğini taşıyor.
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Hurma, lifli yapısı nedeniyle tok tutucu özellik taşıyan, içeriğinde karbonhidrat bulunduran bir tür meyvedir. Kur-an’ı Kerim’de de sıkça adından bahsedilen hurma, oldukça sağlıklı bir meyvedir. Peygamber Efendimiz (sav) tarafından yenmesi tavsiye edilen, şifa deposu olarak adlandırılan hurma, anne sütünü arttırıcı özellik de taşımaktadır. Ayrıca içeriğindeki doğal şeker sebebi ile bebek ve çocukların da sıkça tüketmesi önerilmektedir.
- Hurma, doyurucu bir meyve olup; tok tuttuğu için gereksiz beslenmenin önüne geçer.
- Bağırsakların dostu niteliğindeki lifli yapısı ile bağırsak ve rahim kanseri ile mücadelede de büyük önem taşımaktadır.
- Rahim kaslarının güçlenmesini sağlayarak doğum sırasında sancının azalarak, kolay bir şekilde doğum yapmayı sağlar.
- İçeriğindeki kimyasal yapı, metabolizmanın çalışma hızını arttırıcı özellik taşımakla birlikte kolayca kalori yakmaya yardımcı olur.
Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
Yoğurdun en önemli faydası sindirim sistemini rahatlatma özelliği taşımasıdır. Sindirimi kolay olan yoğurt, metabolizma hızının artmasını sağlayarak sindirimin de daha kolay olmasına yardımcı olmaktadır.
- Probiyotik içermesi nedeniyle, insan sisteminin bağışıklık sistemini güçlendirici özellik taşımaktadır.
- Kas, kemik ve diş dokuları tarafından ana madde olarak kullanılan kalsiyum, yoğurdun içinde bol miktarda vardır. Bu nedenle hamile anne adaylarının bolca tüketmeleri önerilmektedir.
- Yoğurt tüketimi, kemik erimesini önleyici etkiye sahiptir.
Düzenli tüketildiği takdirde, kanser riski azalmaktadır.
Hurma ve Yoğurt Diyeti Nasıl Uygulanır?
Hurma ve yoğurt ayrı ayrı hem besin değeri yüksek hem de tok tutucu özellik taşımaktadır. Hurma ve yoğurt diyetinde ise 3 öğün hurma ve yoğurt tüketilmesi gerekmektedir. Sabah, öğlen ve akşam öğünlerinde 1 kase yoğurt içerisine parçalanmış 7 adet yaş hurma, kişinin bir haftada 5 kilo vermesine yeterli olacaktır. Kuru hurma kullanan kişiler ise hurmanın kilo verdirme özelliğinden yararlanamayacaklar, ve daha az kilo vereceklerdir.
Hurma ve Yoğurt Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Hurma ve yoğurt diyetinde uyulması gereken ilk kural hurmaların yaş; yoğurdun ise yağsız olmasıdır.
- Hurma ve yoğurt diyeti uygulanırken kesinlikle ara öğünlerde abartılmamalıdır.
- Hurma diyeti uygulanırken 7 gün içinde ara verilmemelidir. Yani diyet ardı ardına 7 gün boyunca uygulanmalıdır.
- Diyet süresince mutlaka bolca su tüketilmelidir.
Hurmaların yağ çözücü etkisini en yüksek seviyeye çıkarabilmek için hurmalar bir gün önceden ılık suda ıslatılabilir.