Göğüste yanma ve sızlama gibi durumları uzun süreli yaşıyorsanız. Öncelikle uzman bir doktora kontrol olmanızda fayda vardır. Göğüste yanma hissinin altında yatan sebep, kalp krizi rahatsızlığı da olabilir. Bu nedenle gibi durumlarda, uzun süreli gözlemlediğiniz semptomlar ile karşılaştığınız da doktora gitmeniz gerekir.
Göğüste yanma ve sızlama nedenleri
- Yoğun şekilde yaşanan stres.
- Depresyon içinde olma durumu.
- Şeker hastalığı da yanma ve sızlamaya sebep olabilir.
- Yüksek oranda kolesterol seviyesi.
- Obezite rahatsızlığı sebep olabilir.
- İnsülin direnci kaynaklı.
- Kalp hastalıklarından dolayı gelişebilir.
- Hormonal değişimler sonucunda oluşabilir. Adet öncesinde ya da sonrasında.
- Hamilelik döneminde
- Göğüs kanseri de ciddi nedenleri arasında olabilir.
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları sebepleri arasında yer alır.
- Reflü rahatsızlığı sebep olabilir.
- Kalp krizi kaynaklı gelişebilir.
- Mide, oniki parmak bağırsağı ülseri kaynaklı.
- Kostokondrit, kıkırdak dokunun iltihaplanması olabilir.
- Zatürre olabilir.
- Göğüs bölgesine darbe alınması sonucu.
- Kalp zarında iltihaplanma sonucu, sigara içmek, mide fıtığı ve kuru öksürüğün göğüs, tahriş etmesi gibi sayısız sebep; göğüste yanma ve sızlama semptomlarına yol açabilir.
Göğüste Yanma ve Sızlama Neyin Belirtisidir?
Göğüste yanma ve sızlama neyin belirtisi; kalp hastalıkları, reflü, ülser gibi daha sayısız hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle altında yatan neden araştırılmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Kalp hastalıkları: Kalp bölgesinde gelişen problemler, vücudun genelinde görülen semptomlara yol açar. Öncelikle göğüs bölgesine etki eder. Göğüs bölgesinde ağrı oluşur, ayrıca göğüs bölgesine yanma gibi semptomlarda görülür.
Göğüs Kanseri: Göğüs kanserine yakalan kişilerin yaşadığı şikayetler doğrultusunda, göğüs bölgesinde yanma ve ağrı yer alır. Bu nedenle göğüs bölgelerinde ağrı, yanma gibi durum yaşayan kadınların kontrol olması önemlidir.
Gebelik dönemi: Gebelik döneminde, kadın vücudunda genel olarak bir değişim süreci yaşanır. Hormonların artışı üst seviyelere çıkar. İlgili hormonlar, göğsün alt bölümünde yağ tabakası oluştururlar. Bunun sonucunda da ise göğüsler daha da büyür. Bu gibi etkenler de nedenler neticesinde göğüs bölgesi, hamilelik döneminde hassas ve ağrılı olabilir.
Diyabet: Göğüs bölgesinde ve koltuk altlarında yanma hissine sebep olan bir diğer önemli hastalık ise diyabet olabilir. Şeker hastalığı göğüste ağrı, yanma gibi oluşumlara yol açabilir. Kanda meydana gelen glukoz oranının yüksek olması, sinirlerde sıkışmaya sebep olabilir. Böylece göğüs bölgesinde görülen sıkışma sonrası; göğüste ağrı, uyuşma, yanma gibi durumlar oluşur.
Solunum Yolu Hastalıkları:
Solunum yollarında gözlemlenen enfeksiyonlar doğrultusunda, kişinin nefes alıp vermesi güçleşir. Bu durumda göğüste yanma hissine sebep olabilir.
Reflü Hastalığı: Reflü; mide asidinin yemek borusuna doğru yükselmesi ve ağza gelen mide suyu ile gözlemlenir. Reflü rahatsızlığının belirtileri arasında; yutkunma güçlüğü, boğazda şişkinlik durumu, ağza gelen mide suyu gibi durumlardır. Göğüste yanma ve ağrı gibi durumlara da neden olabilir.
Göğüste Yanma ve Sızlama Nasıl Geçer
Göğüste yanma ve sızlama gibi semptomları, uzun süreçli yaşıyorsanız, mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Böylece; muayene, göğüs röntgeni, kan testi gibi testler ile altında yatan neden net olarak belirlenebilir. Böylelikle doktorunuz gerekli tedavi sürecine geçecektir.
Göğüste yanma ve sızlama nasıl geçer, uygulanan yöntemler şöyledir:
- Öncelikle doktor muayenesi önem taşır. Altında yatan neden belirlendikten sonra, doktorunuz gerekli ilaç ya da farklı tedavi sürecini uygulayacaktır.
- Göğüs bölgesinde gelişen yanma hissi, yemek borusundan kaynaklı ise; rahatlatıcı özelliği ile Aloe Vera bitkisinin jelini su ile karıştırarak içebilirsiniz. Aloe Vera bitkisinin bir yaprağından jelini çıkarın, bardağın içine su ve jeli ekleyerek içebilirsiniz.
- Göğsünüzde yanmanın nedeni reflü rahatsızlığı ise; karbonat ile çözüm sağlayabilirsiniz. Bir bardak su içine az miktarda karbonat ekleyerek tüketebilirsiniz. Tuzlu olduğu için fazla miktarda tüketmemeniz önerilir.
- Zencefil çayını da; mide sorunları ve sindirim problemleri doğrultusunda gelişen yanma hissine karşı kullanabilirsiniz. Gün içinde birkaç fincan zencefil çayı tüketmeniz, reflü rahatsızlığınıza iyi gelecektir.
- Ayrıca, göğüste yanma, sızlama ve ağrı gibi durumlar yaşadığınızda, etkisini biraz geçirmek için, buz küplerini bez ile göğüs bölgenizde bekletebilirsiniz. Yanma hissini kısa süreliğine geçirecektir. Fakat belirtmek gerekir ki; bu yöntemler geçici iyileştirici sağlar. Öncelikle göğüs ağrılarınızın ve yanma hissinin altında yatan hastalığı ve nedeni bulmanız gerekir.