Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebek Sağlığını Neler Etkiler?

Bebek Sağlığını Neler Etkiler?

Yeterince büyüyemediklerinden dolayı doğumdan sonra standart seviyeye ulaşmak için uğraşırlar. Peki, Bebek Sağlığını Neler Etkiler?

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Doğumdan itibaren bebek, her dönemde çeşitli büyüme ve gelişme evrelerinden geçer. Bu evrelerden doğru geçebilmek için bebeğin gelişimini ve sağlığını etkileyen durumların bilinmesi gerekmektedir. Bebeğin gelişimi anne karnında başlar ve bu süreç en hızlı burada gerçekleşir. Hayatının ilk 6 ayından sonra dişlerin çıkması, emeklemesi, yürümesi gibi durumlar gelişiminin parçalarıdır. Zamanında bunlar yapılmadıysa gelişiminde bir gerilik olup olmadığı ve ya bebek sağlığını etkileyen durumlar oluştu mu diye düşünülmektedir. Bazı bebekler ise doğumda düşük ağırlıkla doğarlar. Bu yüzden doğumdan sonra 8-10 kat hızlı büyürler. Bunun nedeni anne karnında yeterince büyüyemediklerinden dolayı doğumdan sonra standart seviyeye ulaşmak için uğraşırlar. Peki, Bebek Sağlığını Neler Etkiler?

Bebek Sağlığında Çevresel Faktörler

Gelişmekte olan bir bebeğe, kimyasal ve benzeri maddelerin sağlık açısından etkileri iyi kavranmalıdır. Bebek yapmaya karar veren çift doğum öncesinden başlayarak doğum sonrasında da bebeğin bu tür zararlı maddelere maruz kalmasından sakınarak dikkatli olmaları gerekmektedir. Bazı kozmetik, boya, cam gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Bebekte gelişme geriliği ve bazı oluşabilecek anomalilere sebebiyet verebilirler.bebek sagligini neler etkiler

Bebek Sağlığında Dikkat Edilecekler

Bir aylık bebekte sık sık ağlama, sürekli kusma, emme problemi, havale gibi durumlar, iki aylık bebekte kas kasılma bozuklukları, refleks kaybı gibi benzeri şeyler, üçüncü aylıkken gözde kontrolsüz hareketler, gülememe, annenin yüzüne bakmama, dört aylık bebekte şaşılık, başın kontrol edilememesi, sekiz aylık bebekte oturma ve dönmede bozukluk, uzun oturma sırasında bacakların makaslama biçiminde olması, on aylık olduğunda engelleyememe, ayağa kalkamama, ismiyle hitap edildiğinde tepkisiz kalması, ağızda salya, 1 yaşına geldiğinde tutunup yürümeme, parmak uçlarında yürümeye çalışma gibi belirtiler anne tarafından takip edilmeli, doğuştan ve ya herhangi bir durumdan oluşan bu problemlerin geç olmadan tedavi edilmesi için hemen doktora başvurulmalıdır. Evde uygulanabilecek egzersizlerle de desteklenebilecek rahatsızlıklar, uzun ve sıkıcı olmadan oyun etkinlikleri ile birleştirerek sağlık sorunlarına katkıda bulunulabilir. Bebeklerin beslenmeleri de oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardandır. İlk 6 ay mutlaka anne sütü ile beslenmeli ve bağışıklığı desteklenmelidir. Bağışıklığı güçlenmeyen bir bebek sık sık hasta olmaya maruz kalmaktadır. Sağlıklı ve uygun besin takviyeleri, temizlik kurallarına da uyarak oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmelidir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!