Anoreksiya nevroza; kişinin normalin üstünde kilo kaybı yaşamasına neden olan yeme bozukluğu durumuna denir. Genellikle genç kızlarda görülen bir hastalıktır. Zayıf olma takıntısı yaşayan kadınlarda gözlemlenmektedir. Anoreksiya yenik düşen kişiler, yemek yemekten kaçınırlar ve zamanlar yemek yeme sorunları yaşamaya başlarlar. Vücut, ilerleyen dönemlerde her yenilen yemeği kusma yolu ile dışarı atar. Ya da kişi kendisi yemek yedikten sonra, kusma teşebbüsünde bulunur. Anoreksiya hastalığına sebep olan etken, genel olarak psikolojik kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.
Anoreksiya Hastalığının Nedenleri Nelerdir
Anoreksiya hastalığının kesin bir nedeni, bilimsel olarak tespit edilememiştir. Uzmanlar tarafından da psikolojik kaynaklı gelişen bir hastalık olduğu belirtilmektedir.
Anoreksiya hastalığının nedenleri ve yakalanan kişilerin özellikleri şöyledir:
- Mükemmeliyetçi yapıya sahip olan bir kişiliğe sahip olanlar.
- İş hayatlarında ve eğitim hayatlarında genellikle, başarılı olan kişiler. Her alanda başarılı olma düşüncesi içinde oldukları için, daha zayıf hatlara zayıf olmam konusunda da başarılı olmayı önemserler.
- Ayrıca, çevre faktörlü; iş, okul vb. sosyal hayat çerçevesinde düşünce yolu ile kişinin üzerinde baskı oluşur. Genel görüş, zayıf olan kadınlar üzerinden güzellik değerlendirilmeleri yapıldığı için, kişi bilinçaltında yoğun bir baskı hisseder. Bu nedenle, üzerindeki baskı farklı şekilde Anoreksiya hastalığını tetikler. Toplumdaki, manken vücuda sahip kişiler tabiri, manken söylemi ve değerlendirmeleri kadınları psikolojik bir savaşın içine sokar.
- Baskı nedeni ile kişi öz güvenini kaybeder ve kendini güzel hissetmez, yetersiz hisseder. Depresyona girer ve bunun sonucunda Anoreksiya rahatsızlığı geçirebilir.
- Ayrıca genetik etkenlerde, tetikleyebilir. Aile üyelerinden birinde gözlemlendiğinde, diğer aile üyelerinde de gelişebilir.
Anoreksiya Hastalığının Belirtileri Nelerdir
Anoreksiya hastalığının belirtileri şöyledir:
- Aşırı zayıflık gözlemlenmesi. Devamlı bir şekilde kilo kaybı, yediği halde kilo alamama durumu.
- Zayıf olduğu halde, kilolu olduğu düşüncesine kapılmak.
- Egzersiz ve spor aktivitelerini normalin üstünde gerçekleştirmek.
- Devamlı bir şekilde diyet programları uygulamak.
- Yenilen her yemekten sonra, gizli bir şekilde kusma girişimine girilmesi.
- Sürekli bir şekilde, sinirlilik hali ve agresif hareketler.
- Çevresi tarafından dikkat çekme eğiliminde olma hissi.
- Depresyon içinde olmak.
- Başkalarını olduğundan daha fazla, memnun etme yarışında olma durumu.
- Yenilen yemeklerin, olabildiğince küçük parçalara ayırarak yemek.
- Düzensiz uyku düzeni içinde olmak.
- Dikkat bozukluğu yaşanması, konsantrasyonu sağlayamama durumu.
- Sürekli kilo ölçme, tartılma durumu.
Anoreksiya Hastalığının Doğal Tedavisi
Anoreksiya hastalığının doğal tedavisi için, çeşitli bitkisel yöntemler denenebilir. Anoreksiya hastalığı psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bu durumda biri öncelikle, psikolojik destek almalı ve akabinde ilaç tedavisi yerine, bitkisel ve doğal yöntemlere yönlenebilir. Böylece sağlıklı bir şekilde, beslenme sorunu olan Anoreksiya hastalığının önüne geçmek mümkündür. Öncelikle vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller için, takviye destek alınmalıdır. İştahsızlık durumunun önüne geçmek için, iştah açıcı yöntemler ve yiyeceklerde yenilebilir. Böylelikle içinde bulunduğu depresyonun da önüne geçilebilir. Bilindiği üzere, depresyonu doğru ve düzenli beslenmemek tetiklemektedir.
Anoreksiya hastalığına bitkisel çözümler şöyledir:
- Elma, her gün bir adet elma sindirim sisteminin düzenlenmesi açısından yardımcı olacaktır.
- Zencefil; iştah açıcı yönünden kullanılabilir. Zencefil ve kaya tuzunu karıştırarak, düzenli bir şekilde her gün tüketebilirsiniz. Midenin rahatlamasını sağladığı gibi iştahınızı da açacaktır.
- Portakal suyu; gün içinde belirli aralıklar ile yaklaşık iki saatte bir, portakal suyu tüketebilirsiniz. Uygulamayı, birkaç gün düzenli bir şekilde uyguladığınızda, sindirim sisteminin normal düzenine kavuştuğunu görebilirsiniz.
- Limon; limon suyu, yeme bozuklukları açısından önerilir. İştah açıcı özelliğine de sahiptir. Vücut sisteminin temizlenmesi konusunda yardımcı olur, iştahı açar. Böylece vücut normal mevcut durumuna döner. Bir bardak içine, bir adet taze limonu sıkıp üzerine sıcak su ekleyebilir ve çok az tuz ekleyip, tüketebilirsiniz. Kahvaltıdan önce içebilirsiniz. Dilerseniz, zencefil ve limon suyu karışımını da tüketebilirsiniz.
- Sarımsak; vücut da vücut sisteminin temizlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Günde en az, 3 ya da dört diş sarımsak düzenli bir şekilde tüketmekte fayda vardır. Bir dişi parçalara ayırarak, yutabilirsiniz. Ayrıca, salata ve yemeklerde de sarımsak ekleyebilirsiniz.
- Ekşi üzüm; İştah açıcı olarak tavsiye edilebilir. Yaklaşık üç hafta boyunca, düzenli bir şekilde ekşi üzüm tüketebilirsiniz.
- Anoreksiya rahatsızlıklarında genellikle, sıcak su tüketimi de önerilen, Anoreksiya doğal tedavi çözümleri arasındadır.