Küstüm Çiçeği Tropikal alanlarda yetişen bir türdür. Sıcağı sever ve farklı renk seçeneklerine sahiptir. Genel olarak pembe ve eflatun renklerinde çiçekleri vardır.
Bu çiçeğin en önemli özelliği yaprağına dokunulduğunda kapanmasıdır. Bu yüzden adı küstüm çiçeğidir. Bu yüzden de küstüm çiçeğinin özellikleri hakkında daha çok şey merak edilir. Tohumla büyüyen bir bitkidir ve bakıma ihtiyaç duyar. Bakımı sanıldığı kadar zor değildir.
Küstüm Çiçeği Hikayesi
Küstüm çiçeği, naif ve kırılgan bir çiçek olarak bilinir. Sıcak havaları sevdiği için suya hasret bir bitkidir. Bu yüzden gövde kısmı daha ince ve cılızdır. Kendini koruma mekanizmasına sahiptir. Çevreden herhangi bir tehlike sezerse yapraklarını kapatır.
Tekrar açması da öyle kolay sürmez. Yaklaşık 20 dakika kadar yapraklarını açmaz. Sıvı ile dolu bir türdür. Dokunulduğu zaman gövde tehlikeyi fark eder ve sıvıyı boşaltır. Yapraklar su dolar ve kendini kapatır. Bu şekilde bir kısır döngü ile hareket eder.
Küstüm Çiçeği Bakımı
Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Sadece bazı konularda dikkatli davranmak gerekir.
Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
Sıcak havaları sever. Güneş alan yerlerde bakılması gerekir.
Toprağının kuru kalmayacak şekilde sulanması gerekir.
Tohum halindeki çiçeği ekmek için önce suda bekletmek gerekir. 50 derece sıcaklık yeterli olur.
Böceklere karşı kendi savunma mekanizmaları vardır. Herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur.
Özenle ve dikkatle bakıldığı taktirde kolayca filizlenir ve çiçek verir. Yağmur gibi etkenlere karşı yapraklarını kapatarak kendini korur. Fakat kış ayında evin içinde de beslenebilir.
Küstüm Çiçeği Nasıl Kapanıyor?
Gelişme döneminde boyu 1.50 metreyi bulabiliyor. Herhangi bir temas sezdiği anda yaprakları büzüşerek kendini tehlikelerden koruyor.
Küstüm Çiçeği Neden Kurur?
Mevsimsel bir bitkidir. Soğuk havaları çok sevmez. Havaların soğuması ile kurumaya başlar. Önemli olan tohum verdikten sonra tohumu toplamak ve uygun mevsimde tekrar dikmektir. Zaten tohum veren bir küstüm çiçeği yavaş yavaş solar ve kurur.
Depreme Duyarlı Küstüm Çiçeği
Deprem gibi hareketlere duyarlı küstüm çiçeğinin (mimosa pudica) bakımından bu videoda bahsettik. Küstüm çiçeği çoğaltılması, sulanması, toprak ve saksı seçimi gibi küstüm çiçeğinin bakımı esnasında ihtiyacınız olan bütün bilgileri bu videoda bulabilirsiniz
- Solan Çiçekler İçin Evinizde Doğal Gübre Yapımı
- Orkide bakımı nasıl olmalı? Orkide ne sıklıkla sulanmalıdır?
- Gül bakımı nasıl yapılır? Gül bakımı hakkında herşey