Sağlık hayatımızın yegane önemli bir etkenidir. Yaşamımızın her alanını etkiler, sağlıklı bir vücuda sahip olunmadığında akabinde, sağlık sorunlarıyla beraber yaşam kalitesi düşer ve hayattan beklentiler de bu doğrultuda azalır. Bu nedenle daha sağlıklı bir ömür için, beslenmeye dikkat etmeli ve yaşam tarzında önemli detaylara yer verilmelidir. Kalp sağlığı da bu noktada oldukça önemlidir. Fakat, unutmamak gerekir ki kalp sağlığını sağlamak öncelikle tüm vücudu, organları vb. durumları göz önünde bulundurarak, değerlendirmekten geçer. Kalp sağlığı dolaylı bir şekilde, vücudun genelinin etkeni ile geliştiği için tüm detayları bir arada göz önünde bulundurmak gereklidir. Bu nedenle, kalp sağlığı nasıl korunur şeklindeki sorunuza, tüm vücut sağlığınızı; fizyolojik ve psikolojik hepsini korumakla geçtiğini bilmeniz gerekir.
Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
Kalp sağlığını korumak akabinde, sağlığımızı genel olarak korumak adına, öncelikle yaşam tarzı gibi konularda değişiklikler yapmak gerekir. Yaş grubu, hastalıklar vb. etkenler doğrultusunda beslenme, diyet, spor, sosyal aktiviteler, psikolojik sorunlar vb. durumlar bir düzen içinde değerlendirmelidir. Her birini bağlantılı olacak şekilde düzene sokmaya özen göstermek gerekir. Kalp sağlığı nasıl korunur, öncelikle stresten uzak kalmak ve sakin, eğlenceli bir bakış açısında sahip olmakla başlayabilirsiniz. Ayrıca, uzmanlar; ailesinde kalp hastası olanlar, kilo sorunu ve diyabet vb. rahatsızlıklara sahip kişilerin, 30 yaşından sonra kontrol olmalarını önerirler. Kan ölçümleri, efor testi, kolesterol seviyesi vb.
Kalp sağlığı nasıl korunur, korumak için gerekli uygulamalar şöyle:
- Sigara içenlerin mutlaka sigarayı bırakması gerekir. Sigara kadınlarda daha zararlı şeklinde uzmanlar açıklamalarda bulunmaktadır. Erken menopoz, kalp hastalıkları, akciğer rahatsızlıkları vb. durumlar gözlemlenir.
- Beslenme düzenine özenle dikkat etmeniz gerekir. Kolesterolü dengeleyici besinler tüketin.
- Kolesterol seviyesini dengeli tutmak adına; yağ tüketimi önem taşır. Bu nedenle hayvansal yağlardan uzak durun. Tereyağı vb. Yemeklerde, öğünlerde; zeytinyağı, soya yağı, Hindistan cevizi yağı vb. doğal işlenmemiş yağları tercih etmeniz önemlidir.
- Kırmızı et tüketimi oldukça az olmalıdır. Bunun yerine, balık ve hindi, tavuk ( doğal-köy tavuğu olabilir ) şeklinde tercih edebilirsiniz.
- Beslenmenizde; fasulye, mercimek, bezelye vb. kolesterolsüz besinler yer verilmelidir.
- Yağsız ya da az yağlı doğal süt ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz.
- Konsantre süt, sakatat, sosis, sucuk, salam vb. gıdalardan uzak durmalısınız.
- Beyaz un yerine, işlenmemiş kepekli un tüketimine dikkat edin.
- Meyve ve sebze tüketimi oldukça önemlidir. Kalorisi düşük seviyedeki ve kolesterolsüz besinlere yönelmekte fayda vardır.
- Günlük yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
- Kalp sağlığı nasıl korunur, bu noktada her şey de olduğu gibi meditasyon önemlidir. Yani hayatla ve kendinle barışık olmak. Stres ve üzüntülerden uzak durmak, aile içi huzursuzluk vb. olumsuz etkilerden kaçınmalısınız. Aile içinde ve kendinizle barışık olmalı, üzüntülerden kaçmalısınız. Kalp sağlığı öncelikle enerjik ve olumlu bakış açısına sahip olmak ile sağlanır.
- İş yaşamında, çalışma arkadaşlarınız ile daha dengeli ilişkiler kurmalısınız. Böylece stres, gerginlik ve rekabet duygularından uzak durabilirsiniz.
- Bel bölgesindeki kilo oranı dikkat etmeli ve genel kilo oranınızın yaşınıza, boyunuza orantılı olmasını sağlamalısınız.
Kalp Sağlığı İçin Beslenme Düzeni
Kalp sağlığı nasıl korunur aşamasında, beslenme ön plana çıkar. Araştırmalar sonucu Akdeniz tipi beslenmenin kalp sağlığını koruduğu tespit edilmiştir. Akdeniz ve ege tarzı besinler ve yemekler zeytinyağlı ve daha çok sebze ağırlıklı olduğu için, daha sağlıklı bir yaşam sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle, kalp sağlığınızı korumak ve sağlıklı bir ömür yaşamak için; beslenmenizde bu bölgelerin yemeklerine yönelebilirsiniz. Daha hafif ve sebze ağırlıklı olmasının yanında, mucizevi zeytinyağı ile beslenmek oldukça önemlidir. Ayrıca tabii ki balık vb. önemli besin değerlerini de almak gerekir.
Kalp Sağlığı Nasıl Korunur, beslenmede yer verilmesi gereken besinler şöyle:
- Yağ kullanımı; zeytinyağı, soğuk sıkım-işlenmemiş doğal bitkisel yağlar tercih edilmeli.
- Meyve ve sebze tüketimi, içerdikleri vitaminler ile sağlığımızı korurlar.
- Yağlı balıklar; somon, ton balığı, sardalya, alabalık gibi balık türleri Omega3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega3 yağ asiti ise vücut içinde şifa özelliğindedir.
- Yağlı tohum içerikleri; ceviz, fındık, badem gibi besinler lif açısından zengin oldukları için yağ asitleri ile kalp ve vücut sağlığını korur.
- Üzümsü tür meyveler; üzüm, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, çilek vb.
- Keten tohumu, yulaf ezmesi, yeşil çay, baklagiller, domates vb. şeklinde öğünlerinizde yer almalıdır.