6 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaYaşamFaydalı BilgilerSu İçerken 7 Sünneti Birden Yapabilirsiniz

Su İçerken 7 Sünneti Birden Yapabilirsiniz

Bir bardak Su İçerken 7 Sünnet vardır! Peki bunlar nelerdir? Peygamber efendimiz tarafından su içerken yapılan 7 sünnet bu içeriğimizde.

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Su İçerken 7 Sünnet; dini olarak farz olmayan, ancak peygamber efendimiz tarafından yapıldığı için insanlara önerilen her türlü davranışa verilen genel isimdir. Peygamberin de bir insan olması ve insanlara her yönden öğüt vermesi nedeniyle, insani her durum için sünnetlerin var olduğu görülecektir.

Su içmek için de geçerli olan bu sünnetler, insanların hem sağlıklı yöntemlerle su içmelerini sağlamayı hem de dini açıdan sevap almalarını hedefleyen davranışlardır. Doğal olarak; su içerken 7 sünnet nedir ve bu sünnetler ne şekilde yerine getirilmelidir, öğrendikten sonra daha bilinçli olarak su içilmelidir.

Su İçerken Yapılabilecek Olan 7 Sünnet Nelerdir?

Su içerken eda edilebilecek olan sünnetler bilinirse, alışkanlık haline getirilerek daha kolay gerçekleştirilebilir.

Bu sünnetler şöyledir:

  • Su içmeye besmele çekerek başlamak
  • Suyu üç yudumda içmek
  • Oturarak içmek
  • Kıbleye dönerek içmek
  • Sol elin başın üstüne yerleştirilmesiyle su içmek
  • İçilecek olan suyu üç nefeste tüketmek
  • İçtikten sonra şükür etmek

Sünnetleri, su içerken yapılabilecek yedi sünnetin tamamıdır.

Su İçerken 7 Sünneti Kimler Yapabilir?

Su içerken yapılacak olan yedi sünnet, akıl sağlığı yerinde olan ve ayırt etme konusunda güç kazanmış olan her insanca uygulanabilir. Yani, bu sünnetlerin yerine getirilmesi için herhangi bir; yaş sınırı, cinsiyet ayrımı, ortam gerekliliği söz konusu değildir. Yalnızca, din kuralları gereğince sünnetin kabul olması için; şehadet getirilmiş olması, imanın altı şartına inanılmış olması ve bu aşamadan sonra sünnetlerin yapılması gerekir.

Su İçerken 7 Sünnet İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Su içerken uyulabilecek yedi tane sünnet eda edilirken, bazı hususların dikkat gerektirdiği unutulmamalıdır. Öncelikle, yönün Kabe yönü olmasının anlamı kıble tarafını bildirir. Kıblenin tam olarak bilindiği durumlarda yüzün kıbleye bakması, tam olarak bilinmiyorsa da en fazla kırk beş derece sapma olacak şekilde kıbleye doğru bakılması sağlanmalıdır.

Ayrıca, besmele çekmek için henüz su içmeye başlanmamış olunması ve su arasında değil de su bittikten sonra şükredilmesi (Elhamdülillah denilerek) sağlanmalıdır. Bu dikkat gerektiren özellikler bilindikten sonra, su içmenin yedi sünnetine uyulmuş olunur.

 

Benzer İçerikler