Serviks; rahmin vajina bölümüne bağlantısını sağlayan, boyun şeklindeki alanına denir. Rahim ağzı kanserinin tıbbi adı, Serviks kanseridir. Cinsel ilişki ile bulaşan çeşitli enfeksiyon ve virüsler kansere sebep olur. Virüs bağışıklık sisteminin güçlü yapısı doğrultusunda kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir kadının bağışıklık sistemi güçlü ise virüsü yenebilir ve kanser riski oluşmaz. Fakat, bazı kadınlarda yıllarca virüs enjekte olduğu bölgeye yerleşir ve uzun süre sonra kanseri doğurur.
Serviks Kanserinin Nedenleri
Rahim ağzı kanserinin, ( Serviks kanseri) en belirgin nedeni; HPV (İnsan papilloma virüsü) olduğunu söyleyebiliriz. Serviks kanserine yakalanan %99 oranındaki kişinin ana sebebi HPV virüsüdür. Serviks kanserinin nedenleri; HPV virüsüne maruz kalan her kadında, Serviks kanseri ortaya çıkmaz. Fakat, riski artıran önemli faktörler vardır.
- Sigara kullanımı
- HIP enfeksiyonları vb. faktörler HPV taşıyan kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma oranını etkiler.
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması da risk faktörleri arasındadır.
- Şişmanlık,
- Çok eşli olmak,
- 20 yaşından önce cinsel ilişkiye başlamak,
- Genetik faktörler.
- C ve A vitamin eksikliği
- Fazla sayıda doğum yapmak
- DES hormon ilaçları
- Klamidya enfeksiyonu
- Diyet uygulayan dengeli beslenmeyen kadınlar vb. durumlar da risk faktörünü artıran nedenlerdir.
Serviks Kanserinin Çeşitleri
Rahim ağzı kanserinin ( Serviks kanseri ); skuamöz hücreli kanser ve adenokarsinom şeklinde iki farklı kanser türü daha sıklıkla görülen türlerdir. Ayrıca, farklı özellikte ve türde çeşitleri de bulunur. Muayene ve gerekli tetkikler sonucu, rahim ağzı kanserinin türünü belirlemek, tedavi süreci açısından önem teşkil eder. Doktorunuz bu türünü belirledikten sonra, gerekli uygulamaları daha kolaylıkla uygulama imkanı bulabilir.
- Skuamöz hücreli kanser türü: Serviks bölgesinin dış yüzeyini kaplayan, düz ve deriye benzeyen hücredir. Rahim ağzı kanserlerinin genel çoğunluğunu, ilgili hücreler kapsar.
- Adenokarsinom hücre kanser türü: Mukus üretimi yapan, bez hücrelerinden gelişen kanser türüdür diyebiliriz. Bez hücreleri, rahim ağzı bölümünde yaygın bir şekilde bulunmaktadır. İlgili hücre nedenli, Serviks kanserleri daha az yaygın olmakla berber, uzmanlar son yıllarda daha fazla gözlemlendiğini ifade etmektedirler.
- Adenoskuamöz kanser türü: Adenokarsinom ve Skuamöz hücre kanser türlerini kapsayan genel bir türdür.
Serviks Kanseri Belirtileri
Serviks kanseri belirtileri, öncelikle belirti göstermez zamanla ortaya anormal durumlar çıkabilir.
Rahim ağı kanseri belirtileri şöyledir:
- Vajinal kanamalar gözlemlenir. Regl (adet) dönemleri dışında gelişen kanamalar. Cinsel ilişki sonrası görülebilir. Ayrıca menopoz sonrası ortaya çıkabilir.
- Cinsel ilişki esnasında, rahatsız edici ağrı hissi.
- Anormal vajinal akıntı durumları yaşanması.
- Regl ( adet ) döngüsünün bozulması. Düzensiz seyretmesi.
- İleri evresinde, vajinal kanamalardan kaynaklı, anemi ( kansızlık ) gelişmektedir.
- Alt karın bölgesinde, bacak bölgesinde, sırt bölümünde geçmeyen ağrıların gözlemlenmesi.
- Kitle kaynaklı, idrar sorunları ortaya çıkabilir. İdrar esnasında rahatsızlık yaşayabilir.
- İştahsızlık görülür, akabinde kilo kaybı gözlemlenir.
- Pelvik ağrılar görülebilir.
- Ayak şişmeleri görülür.
- Kemik ağrıları gözlemlenir, ayrıca kırıklıklar gelişebilir.
- Vajina bölgesinde, idrar ya da dışkı gözlemlenebilir. Bu kaçak durumu, mesane veya kalın bağırsak ile vajina arasında fistül oluşmasından dolayı gelişmektedir.
Serviks Kanseri Tedavi Yöntemleri
Serviks ( rahim ağzı kanseri) tedavi yöntemlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi için, öncelikle teşhis konulması gerekir. Rahim ağzı kanseri tanı işlemi farklı yollar ile konulabilir. Şikayetler doğrultusunda öncelikle, servikal tarama testi yapılır. Test sonucu anormal durum seyrederse; Kolposkopi, İğne Biyopsisi, Smear testi, Koni biyopsisi vb. yöntemler uygulanır. Kişinin içinde bulunduğu durum neticesinde, teşhisi doğru bir şekilde koyabilmek adına ilgili testler doktorunuz tarafından öngörülür.
Serviks Kanseri tedavisi: Öncelikle kişinin, kanserin türü, hastanın yaşı, sağlık durumu, çocuk sahibi olmak istemesi vb. durumlar göz önünde bulundurularak, kişiye özel tedavi yöntemleri belirlenir.
Rahim ağzı kanseri tedavi yöntemleri şöyledir:
- Cerrahi uygulamalar
- Hormon tedavi yöntemi uygulanabilir.
- Radyoterapi yöntemi
- Kemoterapi uygulaması.
- Radyokemoterapi: Radyoterapi ve Kemoterapi işlemlerinin bir bütün olarak hastanın tedavi sürecinde uygulanma yöntemidir.
Serviks kanserinden korunmak için, rahim ağzı kanseri aşısı yaptırarak, HPV virüsüne yakalanmadan önlem alabilirsiniz. Cinsel ilişkiye henüz başlanmadan önce de HPV virüs aşısının yaptırılması doktorlar tarafından önerilmektedir. Ayrıca henüz HPV virüsüne maruz kalmadan da yaptırmanız da fayda vardır. HPV virüsü tehlikeli sonuçlar doğurduğu için bu konuda bilinçli olmak hayati riski önleyecektir.