Ana SayfaSağlıkChia Tohumunun Sağlığa Katkıları Neler?

Chia Tohumunun Sağlığa Katkıları Neler?

Salvia Hispanica tohumlarından elde edilen ve sağlığımıza binlerce katkısı olan Chia tohumunu yakından tanıyalım ve kullanım alanlarını öğrenelim.

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Chia tohumu; Salvia Hispanica bitkisinin siyah-beyaz renk tohumlarından elde edilen tohumdur. Genel olarak, Güney Amerika coğrafyasında doğal bir şekilde yetişmektedir.  Araştırmalara göre; eski çağlar da  önemli bir besin kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Chia tohumunun sağlığa katkıları oldukça fazladır. Eski çağlarda da şifa niyetine kullanıldığını söyleyebiliriz. Keten tohumu yapısında; Omega3 yağ asitleri, B vitamini, tiyamin, niasin, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, çinko gibi vitamin ve mineraller mevcuttur. Besin değeri açısından ve güçlü vitamin yapısı ile şifa deposudur. Omega3 yağ asitleri vücudun normal yapısında üretilmez, bu nedenle her gün düzenli bir şekilde alınması gerekir. Bu açıdan Chia tohumlarını, gün içinde çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Böylece sağlığınızı koruyabilir ve sağlıklı bir şekilde formunuza da korumuş olursunuz.

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumu, Güney Amerika’da yetişen Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Omega3 yağ asitlerini yüksek oranda içermektedir. Bu nedenle Chia tohumunun sağlığa katkıları günümüzde ön plana çıkmaktadır. Zayıflamak isteyenler, ya da sağlığınız ve formunu doğal bir şekilde korumak isteyen herkes, chia tohumu tüketimine yönelmektedir. Chia tohumunun tarifi, Aztekler ve Maya uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Chia kelimesinin, Maya dilinde anlamı kuvvet’tir. Anlamı da Chia tohumunun, sağlık açısından insan vücuduna katkılarını açıkça göstermektedir.

Chia Tohumu Kullanım Alanları

Chia tohumunun kullanım alanlarının geniş olması da dikkat çeker. Yemeklerde değişik şekillerde kullanılabilir. Salatalar ile ya da yoğurtla tüketilebilir, çeşitli yemek türlerine katabilirsiniz, doğal içerikli taze sıkılmış meyve suları ile tüketilebilir, özel kürlerle, ya da Chia tohumu ile yapılmış puding olarak da tüketebilirsiniz. Sağlıklı bir besin olan Chia tohumunun; günümüzde popüler bir yiyecek türü olduğunu söyleyebiliriz. Ya da keten tohumu gibi ekmek, vb. ürün yapımında da hamuruna ya da üzerine ekleyebilirsiniz. Böylece; Chia tohumunun sağlığa katkıları doğrultusunda her şekilde faydalanmış olursunuz.

Chia tohumu sağlık açısından oldukça faydalıdır. Fakat, her şeyde olduğu gibi Chia tohumunun da kullanım oranı ve kullanım alanlarına, kişiye göre risk oluşturacak noktaları bulunur.  Kullanım alanınıza göre; günlük tüketim miktarına ve alerjik ya da çeşitli hastalık durumunuza göre dikkatli olmanız gerekir. Günde en fazla iki yemek kaşığı tüketmelisiniz.

chia tohumu 2
chia tohumu

Omega3 yağ asitleri açısından güçlü olduğundan dolayı, vücudun kan basıncını düşürebilir, böylece kanı sulandırabilir. Bu açıdan; kan sulandırıcı veya tansiyon ilaçları kullanan kişilerde kanama riski doğurabilir. Bu gibi hastaların dikkat etmesi tavsiye edilir. Hamilelik döneminde ise kullanılması tavsiye edilmez. Dilerseniz doktorunuza danışabilirsiniz. Alerjik reaksiyon geliştirdiğinde; kusma, bulantı gibi durumlar görülebilir.

Chia Tohumunun Sağlık Açısından Faydaları

Chia tohumunun sağlığa katkıları oldukça geniş bir alanda incelenmektedir. Kimyasal maddelerin, hayatımızın her alanını sardığı günümüzde, işlenmiş ürünlerden biraz olsun uzaklaşmak gerekmektedir. Bu nedenle doğal bitkisel ürünlerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Fakat; Chia tohumunu alırken de dikkat etmeniz gerekir. Piyasa da türevleri ya da farklı şekillerde yer alabilir. Oldukça popüler bir ürün olduğunu düşündüğümüzde, bu gibi önemli ayrıntılara da dikkat etmek gerektiğini belirtmek isteriz.

Chia tohumunun sağlığa katkıları şöyle: 

  • A, B, D, E vitaminleri, demir, iyot, magnezyum, kükürt, manganez gibi mineraller sayesinde linoleik asiti karşılar. Ayrıca fosfor, kükürt, çinko mineralleri de içerir.
  • Lifli yapısı ise sağlıklı bir şekilde beslenmenizi sağlar.
  • Vitamin deposu özelliğiyle, yüksek oranda protein içerir.
  • Omega3 yağ asitleri içeren yapısıyla; kanser hücrelerini yok eder, bağışıklık sistemini güçlendirir. Daha sağlıklı ve güçlü bir bünyeye sahip olmanızı sağlar.
  • Kalsiyum özelliğiyle kemik yapısını korur.
  • Gluten içermez. Az bilinen, Manganez minerali açısından da zengindir, bu sayede vücudun biyotin-tiyamin ihtiyacını karşılar.
  • Lifli yapısıyla, kan şekerini düzenler. Diyabete karşı koruyucudur.
  • Sindirim sistemini düzenler. Bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterilerin büyümesi açısından katkı sağlar.
  • Kan basıncını normal değerine getirir ve düşürür. Ayrıca kolesterolü dengeler.
  • Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucudur.
  • Omega3 yağ asitleri, kanser hücrelerinin büyümesini, gelişmesini yavaşlatır. Kansere karşı koruyucudur. Meme ve rahim ağzı kanseri risklerini düşürür.
  • Chia tohumunun sağlığa katkıları incelendiğinde; Omega3 yağ asitlerini yüksek oranda içerdiğinden dolayı, her türlü rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Ayrıca; beyin fonksiyonlarını korur. Vücuda enerji verir, daha aktif olmanızı sağlar.
  • Cilt sağlığını da korur. Cilt gözeneklerini sıkılaştırır, cilt gençleşir ve daha gergin görünür. Kırışıkları yok eder, sarkmaları önleyicidir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!