12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerSemizotunun Faydaları ve Yoğurtlu semizotu kürü

Semizotunun Faydaları ve Yoğurtlu semizotu kürü

Semizotunun Faydaları Neler? Semizotu Kürleri, Prof Dr İbrahim Saraçoğlu Yoğurtlu semizotu kürü nasıl yapılır. İşte tüm detaylar.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Semizotu; en fazla 30 cm. kadar uzayabilen, bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları bulunur. Yaprakları besin değeri yüksek özelliği ile çeşitli şekillerde tüketilir. Salata, yemek vb. farklı tarifler ile tüketime uygundur. Bitkinin küçük çiçekleri, genellikle; sarı, bazen eflatun, pembe veya kırmızı renklidir. Çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan, küçük kapsül durumundaki meyvelerin içinde, çok sayıda siyah renkli minik tohumları bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice olur Yabani olarak büyüyen semizotundan ise kıymalı ve pirinçli yemekleri yapılabilir.

Semizotu; ekşi ve tuzlu tadıyla, yeşil yaprakları, semizotunun faydaları kapsamında zengin içeriğe sahiptir. Genel olarak ülkemizin her bölgesinde kendiliğinden yetişen bir yapıya sahiptir. Çiğ olarak salatası yenilebilir. Turşusu, çorbası, çeşitli yemekleri yapılabilir. Omega3 kaynağı yapısı ile; vejetaryenler ve balık yiyemeyenler için ideal bir besindir.

Semizotu; omega3 yağ asitleri, lif, A vitamini, C, B vitaminleri ve demir, magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum, bakır mineralleri  içerir. Ayrıca güçlü antioksidan bileşik yapısına sahiptir. Bu özellikleri sayesinde, semizotunun faydaları arasında; kalp sağlığı, kanseri önleyici özelliği gibi etkileri bulunur. Ayrıca cildi gençleştirir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bazı sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir, çocuk gelişimini destekler. Kalori oranı düşük olduğu için, zayıflamak isteyenlerinde tercihi arasında yer alır.

Semizotunun Faydaları

  • Kanı temizler; kanı, üre ve benzeri atıklardan temizler.
  • Bol idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir.
  • Böbrekteki kum ve taşı dökmede etkilidir.
  • İçerdiği yüksek orandaki lif yapısıyla, peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
  • Yaşlı, hasta, diyet yapan kişiler için uygun bir sebzedir.
  • Omega3 içerir.
  • Gut hastalığına, baş ağrısı vb. diğer ağrılara iyi gelir.
  • Şeker hastalarının susuzluğunu azalttır.
  • Semizotunun faydaları arasında, kötü kolesterol seviyesini düşürmesi de önem taşır. Kan akışını dengeler ve kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Bol miktarda içerdiği A vitamini sayesinde, ciltteki ölü hücreleri yok eder. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu, kanserli hücrelere karşı dirençli hale getirir.
  • Günde bir tabak yoğurtlu semizotu; uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor, hem de vücudun enerjisini yüksek tutuyor.
  • semizotunun faydaları; kas sistemini güçlendirir.
  • Uzmanlar özellikle yoğurt ile beraber tüketildiğinde; kas ve kemik sağlığını olumlu etkilediğini belirtmektedir.
  • Hamile, gelişim çağındaki çocukların bol bol tüketmesi önerilir.

Semizotu Kürleri Prof Dr İbrahim Saraçoğlu

Semizotunun faydaları arasında; zona hastalığı da yer alır. Prof Dr İbrahim Saraçoğlu semizotu kürünü özellikle tavsiye etmiştir. Zona hastalığına karşı; her gün 150 gram semizotu tüketebilirsiniz. Dilerseniz yoğurt ile karıştırarak sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. Zona ağrıları için; her gün 2 armutta yenebilir. Ancak armutu semiz otundan, 2 saat sonra yemeniz önerilir.

Semizotunun Faydaları Semizotu Kürleri

Yoğurtlu semizotu kürü :

Malzemeler: 1-2 dal taze soğan, 1 avuç dolusu semizotu yaprağı, 4-5 dal taze nane, 1 derin kase yoğurt

Hazırlanışı: Malzemelerin hepsini yoğurdun içine ekleyin ve karıştırın. Daha sonra tüketebilirsiniz. Böylece semizotunun faydaları ile sağlıklı olabilirsiniz.

Semizotu çorbası:

Malzemeler: 1 büyük bağ semizotu, 1 çay bardağı mercimek, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 adet domates, tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, biber salçası, tuz

Hazırlanışı:

Semizotlarını bol suyla yıkayıp küçük küçük doğrayın. Soğan ve sarımsağı da doğrayıp yağlarla birlikte kavurun. Ardından domateslerin kabuklarını soyup ilave edin ve biraz daha kavurun. Salçayı, semizotunu, yıkanmış mercimeği ve tuzunu da ilave edin. Hepsini güzelce karıştırın. Daha sonra üzerine malzemelerin hepsinin seviyesini geçene kadar; bir-iki parmak kadar su ilave edin. Hepsi yumuşayıncaya kadar pişirin Pul biber ya da  karabiber isteğe göre ekleyebilirsiniz.

Yoğurtlu semizotu yemeği:

Malzemeler: 1 büyük bağ semizotu, yarım çay bardağı pilavlık pirinç, 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 bardak su tuz, 1 kase yoğurt, isteğe göre 2 diş sarımsak

Hazırlanışı:

Önce soğanı soyup yemeklik olarak doğrayın. Tencereye sıvı yağı alın ve ocağı açıp soğanları pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra, salçayı ve semizotlarını ilave edin. Semizotlarını 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra, pirinci ekleyin. Bir su bardağı kadar sıcak su ve tuz ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Yemeğin çok sulu olmaması gerekir. Ancak dibinin tutmaması için gerekirse su ilave edebilirsiniz.