Karnınızı Dümdüz Yapacak 15 Yoga Asana Hareketi, Mükemmel bir forma girip karnı düzleştirmek en zor şeylerden biridir. Bazı insanlar spor salonunda yapılan egzersizleri, karınlarındaki ekstra yağları yakmanın en iyi yolu olarak görürler. Ancak yoga asanaları en az onlar kadar etkili olabilir.
15 ) Tadasana Dağ Duruşu
Tadasana mükemmel bir ısınma duruşudur. Kan dolaşımını geliştirir ve vücudunuzu antrenmana hazır bir hale getirir. Tadasana, duruşunuzu iyileştirmek için harika bir egzersizdir ve sırtınızı çok iyi esnetir. Tadasana duruşunuzu sizi diğer tüm egzersizlere hazır hale getirir.
Uygulama
- Ayaklarınız yere düz basarken, topuklarınız hafifçe dışarı açılır ve baş parmaklar birbirine dokunacak şekilde bir araya getirilir.
- Eller ve avuç içleri vücuda dönük olacak şekilde yanlarda dururken, eller öne doğru uzatılır. Avuçlar birbirine yaklaşınca nefes alınır.
- Eller başın üstüne kaldırıp omurga esnetilir. Aynı hareket birde bilekleri yükseltip, ayak parmaklarının üzerinde durularak yapılır. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
14) Bhujangasana Kobra Duruşu
Kobra hareketinin; omurgayı güçlendirmek, kalçaları sıkılaştırmak ve hatta strese iyi gelmek gibi vücut sağlığına birkaç yararı vardır.
Uygulama
- Öncelikle yerde yüz üstü yatılarak kollar yanlara doğru açılır. Bacaklar arkaya doğru uzatılıp ve vücudun üst kısmı yavaşça yukarı doğru itilir.
- Kasık kemikleri ile baş parmaklar bir hizada olmalı ve yere değmelidir.
13) Ustrasana Deve Duruşu
Ustrasana; ayak bileklerini, bacakları, göğsü ve en önemlisi karnı esneten güzel bir esneme hareketidir. Bu duruş şekli, karındaki organları uyarır ve sağlık ile sıkı bir karnı bir araya getiren vazgeçilmez bir egzersizdir.
Uygulama
- • Dizlerin üzerinde durularak topuklara değilir ve sırt arkaya doğru esnetilir. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
12) Adho Mukha Svanasana Yüzüstü Köpek Duruşu
Yüzüstü köpek duruşu, güneşi selamlama duruşlarından biridir. Vücudunuzu dengeleyerek karın kaslarınızı çalıştırır. Ayrıca vücuda enerji katarken strese iyi gelir ve depresyonu azaltır.
Uygulama
- Eller ve ayaklar yere konularak, kalça vücut ile 90° oluşturacak şekilde kaldırılır ve bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir. Bu duruş şekli ile vücudunuz ters bir V şeklini almalıdır.
11) Vasisthasana Yan Plank Duruşu
Yan plank duruşu; karnınızı, kollarınızı ve bacaklarınızı esneterek denge hissini arttırır.
Uygulama
- Sol yada sağ ayağın üstünde, vücut sol yada sağ tarafa çevrilerek, boş da olan el yukarı doğru kaldırılır. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
- Sonra bir önceki yüzüstü köpek duruşuna dönülerek, 10 saniyede bu hareket yapılır.
10) Paschimottana Otururken Öne Eğilme Duruşu
Bu duruş, omurgayı, omuzları ve karnı esnetmek için harika bir harekettir. Sindirime iyi geldiği gibi önemli iç organları da uyarır.
Uygulama
- Bu duruş yapılırken nefes verilir ve beden ayaklara doğru esnetilir. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
9) Savasana Ölü Duruşu
Savasana ölü duruşu bir gevşeme duruşudur. Basit görünmesine karşın, bu duruşun en zor duruş olduğuna inanılır. Doğru şekilde yapmak için bütün vücudun iyice gevşetilebilmesi gerekir.
Uygulama
- Yere düz yatılarak, bacaklar rahat bir şekilde yanlara bırakılır ve kollar da vücudun yanına konularak yavaşça nefes alınır.
8) Parivrtta Parsvakonasana Yana DönüK Açılı Duruş
Bu duruş; bacak, diz, göğüs, omuz ve ayak bileklerinin esnetilirken, karın kaslarının güçlenmesini sağlar.
Uygulama
- Elleri bir araya getirilerek, diz çökülür ve vücut, bir dizin üstünde 90 derece açıyla çevrilir.
- Sonra diğer bacak esnetilerek, ayak parmakları üzerinde dengede durulur ve vücut yana çevrilir. Eğer daha iyi denge kurmanıza yardımcı olacaksa öne doğru bakabilirsiniz.
7) Kumbhakasana Plank Duruşu
Bu hareket fitness antrenörleri tarafından çok sevilir. Çünkü sadece kol ve bacakları güçlendirmek ile kalmaz aynı zamanda karın kaslarını da güçlendirir.
Uygulama
- Yüzüstü yere uzanılır ve vücut, kolların üstünde yukarı doğru kaldırılır. Yüz ileri ve geri bakarken ayak parmaklarının üstünde dengede durulur. Bu hareket 30 tane yapılır.
6) Paripurna Navasana Tekne Duruşu
Tekne duruşu karın kaslarını çalıştırır. Ayrıca sindirime de olumlu etkisi vardır ve stresi azaltır.
Uygulama
- İlk olarak bacaklar düz olacak şekilde sırt üstü yere uzanılır.
- Daha sonra bacaklar ve üst taraf yavaşça kaldırılarak, kollar uzatılır ve teknenin yanlarının formu alınır. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
5) Eka Pada Adho Mukha Svanasana Tek Bacak Üstünde Yüzüstü Köpek Duruşu
Yüzüstü köpek pozisyonu vücudu nasıl dengelenmesi gerektiğini öğrenmenizi sağlar. Karın kaslarınızı güçlendirir ve ayrıca tek bacakla yapılan şekli ile de kollar esnetilir..
Uygulama
- Önce yüzüstü köpek duruşuna geçilerek V şekli alınır. Bu pozisyondayken bir bacak arkaya doğru uzatılarak yukarı kaldırılır ve diğer bacak aşağı indirilir. Bu hareket 1 dakika içinde bacaklar değiştirilerek 10 kere yapılır.
4) Vrksasana Ağaç Duruşu
Bu duruş karın kaslarını güçlendiren diğer bir denge duruşudur. Meditasyon için de yararlıdır.
Uygulama
- Ayağa kalkılır ve sağ ayak, sol bacağın iç tarafına yayılarak, eller göğüs hizasında birleştirilir.
3) Dhanurasana Yay Duruşu
Bu duruş Kolay görünebilir, ancak bütün işi burada karın kasları yapar. Yay duruşu, düz bir karın için olmazsa olmaz bir harekettir.
Uygulama
- Öncelikle yüzüstü pozisyon alınır. Bacak ve kollar kaldırılarak, eller ve ayaklar kavranır. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
2) Bitilasana İnek Duruşu
Bu inek duruşu öyle güçlüdür ki her gün yaparsanız, çelik gibi karın kaslarınızı olur.
Uygulama
- Minderde diz çökülür ve kollar dik haldeyken, vücut ağırlığı kollara bindirilerek vücut aşağı doğru bükülür. Bu duruş 1 dakika boyunca devam ettirilir.
1) Ardha Purvottanasana Ters Masa Üstü Duruşu
Bu duruş vücudu dengede tutmak için karın kaslarının yoğun çalıştığı etkin bir duruştur. Bu hareket özellikle karın bölgesinin ana kaslarını forma sokup geliştirerek, göğüs ve omuzları açmak için harikadır.
Uygulama
- Ayaklar yerdeyken kollar hafifçe arkaya koyulur. Sonra baş ile dizler aynı hizada olacak şekilde vücut yerden kaldırılır.