Bilimsel olarak test edilmiş, ev ortamının havasını temizleyen bitkiler vardır. Birbirinden özel çiçekler, evinizin havasını temizleyen bitkiler arasında yer alır. Ev ortamınıza hem ahenk hem de ferahlık katacak bitkiler ile evinizin oksijen seviyesini de temizleyebilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hayatımızın ortalama % 90 gibi bir bölümünü kapalı mekanlarda geçiriyoruz. Bu da özellikle ev ve iş yerlerindeki havanın kalitesine dikkatleri çekiyor. Her ne kadar mekanları düzenli olarak havalandırılsa da hava kirliliği nedeniyle, içerideki havayı tam olarak temizlenmez. İşte bu noktada hava filtresi etkisi olan, iç mekanlardaki havayı temizleyen özel bitkiler devreye giriyor. Evinizin havasını temizleyen bitkiler, nefes almanız için daha temiz bir oksijen sağlıyor.
Evinizin Havasını Temizleyen Bitkiler
Chrysanthemum – Kasımpatı / Krizantem
Kasımpatının, Anavatanı Uzakdoğu coğrafyasıdır. Kasımpatı renk renk çiçekleriyle, sonbaharı renklendiren özel ve ender bitkilerdendir. NASA’nın yaptığı özel araştırmalara göre, havayı temizleme etkisi de oldukça yüksektir. Kasımpatı, evinizin havasını temizlemeyen bitkiler arasında yer alan özel bitkilerdendir. Ilık bir ortamda, güneş ışığı ile temas halinde olmadığı bir bölgede yetiştirebilirsiniz.
Spider Plant – Kurdele Çiçeği
Yetiştirmesi kolay bir bitkidir. İnce uzun ve sivri yaprakları vardır. Kurdele çiçeği aydınlığı sever bu nedenle aydınlık bir yerde yetiştirebilirsiniz. Çiçeğin konumuna göre alacağı ışık ayarını iyi yapmanız gerekir. Ne kadar güneş ışığı alırsa, o denli gelişecek ve büyüyecektir.
Draceana
Draceana farklı türleri bulunan tropikal bir bitkidir. Genellikle sıklık ile iç mekanlarda tercih edilir. Işığa gerek duymaz, ev ortamında bulunan formaldehit gibi zararlı maddeleri temizler. Ancak yaprakları zehirlidir bu nedenle, evde kedi ve köpek besleyen buna dikkat etmelidir.
Ficus – Benjamin
Benjamin, küçük yaprakları olan minik bir ağaç gövdesine sahip bitkidir. Salon ortamında şık bir görünüme sahip olduğu gibi, evinizin havasını temizleyen bitkiler arasında yer alır. Yetiştirme aşamasında, saksının genişliği ve büyüklüğü kadar büyür. İç mekan bitkisi, yaz aylarında dışarıda da yaşayabilir.
Spathiphyllum – Yelken çiçeği
Zarif beyaz çiçekleriyle evde yetiştirmek için uygun bir bitkidir. Yetiştirmesi oldukça kolay olan bitki, yaz boyu çiçek verir ve evinizin havasını temizleyen bitkiler arasındadır. Kaşık çiçeği ya da barış çiçeği olarak da bilinir. Amonyak, benzen, formaldehit, trikoloroetilenden arındırır. Gölgede yetiştirilmeli ve aşırı su vermeden, toprağının sürekli nemli olmasına dikkat etmek gerekir. Yelken çiçeği, havaya hoş bir koku yayar, fakat etrafa polenleri de yayılacağı için odanıza yerleştirmemenizde fayda vardır.
Nephrolepis – Aşk merdiveni
Aşk Merdiveni, bir tür orman bitkisidir. Bol miktarda su sever, evinizde doğrudan güneş almayan yerlerde bile yetiştirebilirsiniz. Bitki aşırı sıcak veya soğuktan etkilenmez ve uzun yıllar yetiştirebilirsiniz.
Sansevieria – Kılıç Çiçeği
Kılıç Çiçeği de iç mekan bitkisi olarak, evlerde tercih edilen bitkiler arasındadır. Evinizin havasını temizleyen bitkiler arasında yer alan bitki, Peygamber Kılıcı olarak da bilinir. Bakımı kolay olan bitki ve fazla ışık ve su istemez.
Bamboo Palm – Bambu Palmiyesi
Bambu palmiyesi, iç mekan bitkileri arasında minik ağaç olarak dikkati çeker. Fazla güneş sevmeyen bitkiyi, güneşe maruz bırakmadığınız takdirde uzun yıllar canlılığını korur.
Aloe Vera
Aloe Vera bitkini, daha çok kozmetik ve ilaç sektöründe iyileştirici özelliği ile duymuş olabilirsiniz. Sağlığa faydaları tartışılmaz ve cilt bakımı uygulamalarında da özel bir yere sahiptir. Sağlıklı ve doğal bakım ürünleri arasında, doğal güzellik sağlar. Her açıdan faydalı olan bitki, evlerde de kolaylıkla yetiştirebilir. Sukkulent cinsinden olan Aloe Vera bitkisini yetiştirmek kolaydır. Yapraklarındaki jeli ile cilt güzelliğinizi sağlamak adına ve çeşitli açılardan kullanabilirsiniz. Ayrıca havada bulunan, formaldehitve karbon monoksitin zararlı etkilerini azaltması da önemli faydaları arasındadır.
Paşa Kılıcı
Kılıç çiçeği olarak bilinen paşa kılıcı, uzun yıllar yetişen dayanıklı bir bitkidir. Yazın sıcak günlerde dahi haftada iki defa sulamak yeterli olur. Kışın ise haftada bir kez sulayabilirsiniz. Genellikle kuru şartlarda büyür ve güneş ışığı ister. Sağlıklı şartlarda büyüdüğünde çiçek açar ve havadaki; benzen, formaldehit, trikolroetilen ve ksileni maddeleri filtreler.
Cüce Feniks, Çin Her Dem Yeşili, Kurdele Çiçeği, salon sarmaşığı, Flamingo Çiçeği, Mor Çiçekli Çim, Salon Palmiyesi, Jerbera, Draçena gibi bitkiler de evinizin havasını temizleyen bitkiler arasındadır.