Günlük Sakızı yağı nedir?
Bilimsel araştırmalara bile konu olan bu sakız çiğnemenin yanı sıra toz halinde de kullanılabiliyor. Tropik bölgelerde yetişen Sigala, Amber Ağacı”ndan elde edilen yağdır. Sigala yağının mart ayından itibaren sekiz ay süre ile üretimi yapılır. Bu yağ ağacın salgı hücrelerinde meydana gelir. Salgı hücreleri bitkide tabii olarak fakat az miktarda bulunur. Ağaçlarda yaralama sonucu balsam meydana gelir ve bu yaralama sırasında salgı hücrelerinin sayısı da artar.
Günlük ağacı, Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens isimleri ile anılan şifalı bir bitkidir. Ülkemizde günlük ağacı, Muğla, Fethiye’de yetişmektedir.
Günlük sakızı neye iyi gelir?
- Vücuda çok faydası olan sakızı da günlük ağacından elde edilir. Özellikle öksürük kesici, antiseptik, mide yaralarını iyileştirici, balgam söktürücü, kuvvet verici özelliği var.
- Ciltte ve saçlı deride de antiseptik ve temizleyici olarak dıştan uygulanır.
- Uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında günlük merhemi ya da yakısı şeklinde uygulanarak, asalak öldürücü ve iyileştirici etkilerinden yararlanılır.
Sabunu da var
- Günlük sakızından elde edilen günlük sabunu deriye kolayca nüfus eder ve nemlendirir.
- Antioksidan ve gençleştirici özelliklere sahiptir.
- Cilde canlı ve taze bir görüntü verir.
- Düzenli kullanıldığında yaşlılık belirtilerini azaltır.
- Kılcal damarları onararak, cilt kırışıklıklarını düzeltmekte, cilt sarkmasını engeller.
- Ayrıca günlük yağı balgam söktürücü, nefes darlığını giderici ve bedeni rahatlatıcı etkiler taşır. Bunun için içine bal ya da şeker koyup tatlandırılıp sulandırılarak içilir.
Hamileler dikkat!
Hamileler ve emziren annelerin günlük sakızı çiğnememesi gerekmektedir.