Bahçenizdeki yabani otlardan kurtulmak için, ilaç yöntemleri yerine doğal uygulamalara başvurabilirsiniz. Bahçenin görünümü ve peyzaj düzenlemesi açısından, yabani otlar hoş bir görünüm sağlamaz. Bu nedenle, yabani otlardan kurtulma yolları önem taşır.
Yabani otlar nelerdir?
Yabani otlardan sağlıklı bir şekilde kurtulmak için öncelikle otun türünü de bilmek gerekir. Anaç ya da fide yabani otlar şeklinde iki alanda inceleyebiliriz. Fide yabani otları; kuşkuş otu, dolama, tel pancarı, yılandili vb. şeklindedir. Yazın çiçek açarlar, tohumlarını toprağa bırakır ve yıllarca tekrar eden sirkülasyon ile yetişirler. Bu otları, çiçek açmış iken kopartmamak gerekir. Bu şekilde kurtulmak mümkün değildir. Yabani otlardan kurtulma işlemi için, bahar aylarında, ekim öncesinde çimlenen otları yok edebilirsiniz. El çabası yardımıyla, otu kökünden kazıyarak yok etmek gerekir. Anaç yabani otlar, daha çok toprak altında kök şeklinde yayılırlar. Bu gruba, geçici çimler, karahindiba, sevimsiz aykırı otlar girer.
Yabani otlardan kurtulmak için doğal yöntemler
Yabani otlardan kurtulma işlemleri için, genellikle doğal yöntemler denenmelidir. Kimyasal ilaçlar, doğaya ve canlı yaşamına zarar verir. Bahçenizdeki yabani otlardan doğal bir şekilde kurtulmak için; sökmek, tuzlama, sirke, malçlama tekniği veya ısı tekniğini kullanabilirsiniz. Çabalama, sökme yöntemlerini herkes uygulayabilir, fakat ışığı tekniği ya da yakma uygulamasını bu konuda bilgi sahibi kişiler tarafından yapılması önerilir. Çünkü, bahçe ve topraktaki organizmalara zarar verebilirsiniz.
Bahçemizdeki zararlı bitkileri yok etmek ve ortadan kaldırmak oldukça zor bir iştir. Beyaz sirkeyi yok etmek istediğiniz ot yapraklarına sprey ile püskürterek birkaç tekrarda bu otların kurumasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterin.
Bahçe bitkileriniz için uygulayabileceğiniz 6 pratik bilgiyi sizin için derledik.
Yabani Otlar İçin Sirke Kullanımı
Güçlü bir doğal herbisit olan sirke, asetik asit bakımından zengindir ve sirke bitkide yapraklardan nemi çeker, ancak yaprakları dışında bitkinin herhangi bir yerine püskürtmeyin!
Kaynar Su İle Zararlı Bitkilerden Kurtulun
Bitkilerin tepesine veya etrafına bir tencere kaynar su dökün. Bu zararlı bitkileri yok edecek ve bahçeniz kısa zamanda istenmeyen bitkilerden arınacaktır.
Zararlı Otlar İçin Mısır Unu
Bitkileriniz büyüdükten sonra, zararlı ot tohumlarının çimlenmesini önlemek için biraz mısır unu serpin.
Elle Çıkarma
Bu en yaygın yöntemdir ve zaman açısından test edilmiştir. Toprağı bir mala ile gevşetin ve sonra otu dışarı çekin. Tohumların dökülmesini önlemek için bahçe eldivenleri giyin.
Yabani otları kurutmak için Tuz
Yabani otları kurutmak için üzerlerine tuz serpin. Yine de, çok fazla kullanmayın, çünkü toprağın dengesini bozarsa, bitkilerinize zarar verebilir. Biraz suya üçte bir oranında tuz ekleyin ve karıştırın ve sadece yabani otlara serpin.
Saman Örtüsü
Yabancı ot tohumlarının çimlenmesini ve büyümesini önlemek için, güneş ışığının toprağa ulaşmasını engelleyen saman örtüsü kullanın. Bu, yabancı ot tohumlarının toprağa girmesini de engelleyecektir.
Yabani ot ilaçları nelerdir?
Yabani otlardan kurtulma işlemi için, öncelikle doğal yöntemlerden yararlanmanızı tavsiye ediyoruz. Yabani ot ilaçları kimyasal madde içeriklerinden dolayı, doğa ve canlı yaşamına oldukça zararlıdır. Piyasada bulunan birbirinden farklı, yabani ot ilaçları bulunmaktadır. Herhangi birini deneyerek uygulayabilirsiniz. Fakat, doğal içerikli ilaçlar yardımı ile yabani otlardan kurtulmanız daha sağlıklı ve doğrudur. Ot ilaçları, kullanan kişiye de zarar verebilir. Evde doğal içerikli yabani ot ilacı; 2-3 litre beyaz sirke, bir bardak tuz, bir tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ( organik bileşenli olabilir). Malzemeleri karıştırdıktan sonra, bir sprey kutusu ile karışımı yabani otların üzerine ya da çıkması ihtimalindeki bölgelere uygulayabilirsiniz.
Sirkeyi Bitki ve Çiçeklerinize Dökünce Bakın Ne Oluyor!
Sirkeyi Bitki ve Çiçeklerinize Dökünce Bakın Ne Oluyor!
Yabani Otlarlardan Nasıl Kurtulurum? Ot İlacı Nasıl Atılır?
Yabani Otlarlardan Nasıl Kurtulurum?
Dipnotlar:
Herbisit: Bitkileri yok eden madde.