Ihlamur çayı genellikle kış mevsimde, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı şifa niyetine içilir. Daha birçok rahatsızlığa iyi gelen ıhlamur, ateş düşürücü özelliğe de sahiptir. Ihlamur çayı, Ihlamurgiller familyasından gelir ve bir ağaç türüdür. Ihlamur ağacı oldukça büyük ve kuvvetli bir bünyeye sahiptir. Ihlamur ağacının yaprakları toplanır, kurutulur ve ıhlamur çayı olarak kullanıma hazır hale getirilir. Kuzey yarımkürenin ılıman iklimlerinde yetişmektedir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Ihlamur ağacı, yaklaşık 30 metreye kadar uzayabilir ve uzun bir süre yaşayabilir. Yaklaşık 1000 yıla kadar yaşadığını söyleyebiliriz. Ihlamur ağaçlarının 80 tane farklı türü bulunmaktadır. Bunların içinden sadece ikisinin tıbbı ilaç yapımında kullanıldığını söyleyebiliriz. Bunlar; küçük yapraklı Avrupa ıhlamuru ve büyük yaprakları yaz ıhlamuru türleridir.
Ihlamur bitki çayı; ağacın çiçek, yaprak ve kabuklarında da yapılmaktadır. Çiçekleri hassas ve sarımsı ve beyaz bir renge sahiptir. Hoş kokulu çiçekleri en değerli bölümleridir. Yapraklarının şekli kalbi andırır. Krem renkli tatlı ve yuvarlak meyvelere sahiptir. Ihlamurun çiçekleri Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, hasat yapılır ve kurutulur. Büyük yaprakları ıhlamur ağaçları, Marmara ve Karadeniz bölgelerimizde yetişmektedir. Ihlamurun fayları, sağlık açısından önem taşıya bir bitki olduğundan geniş bir alanda incelenebilir.
Ihlamurun Mucizevi Faydaları Neler?
Ihlamurun faydaları; içerdiği vitaminler doğrultusunda farklı alanlara da yayılabilir. Ihlamurun yapısında; A, B6, C, P vitaminleri ve kalsiyum, demir, manganez gibi mineralleri içerir. Ayrıca tanen, protein, müsilaj, glukoz da içerir. Vücut için maksimum fayda sağlamasına sebep olan antioksidanlar; kuersetin, saponin, hesperidin gibi doğal antioksidan içermesinden dolayıdır.
Ihlamurun faydaları şöyledir:
- İltihap giderici özelliğe sahiptir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde, solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmaların önüne geçer. Solunum yolu iltihaplanmaları, kas ağrıları, kas spzmları, eklem ağrıları, bağ ağrıları, migren ağrısı, artrit, gut, zayıf kan dolaşımının neden olduğu yaralanmalar gibi sayısız alanda iltihaplanmaları önleyicidir. Adet sancıları esnasında, kadınların yaşadığı ruh halini de tedavi edici özelliğe sahiptir.
- Ihlamur ağacından yapılan odun kömürü; ülseratif kolit, irritalb bağırsak sendromu semptomlarının iyileşme süresinde destek olur.
- Enfeksiyonları içerdiği antioksidanlar sayesinde yok eder. Bu nedenle, boğazda ve ağızda gerçekleşen tahrişleri önler. Öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, grip, soğuk algınlığı, ateş gözlemlendiğinde ateşi terlemeye teşvik eder ve vücudun sıcaklığını düşürür. Balgam söktürücü özelliğe de sahiptir.
- Kalp sağlığı açısından önemlidir. Ihlamur çayı, kan basıncını düşürür ve kalbin doğal formunu korur. Artelerde, kan damarlarında meydane gelen iltihaplanmaları önler. Damar sertliği, kan pıhtısı, aritmi, kalp krizi gibi riskleri en aza indirir. Hipertansiyona iyi gelir. Kardiyotoksik içeren yapısından dolayı, kalp rahatsızlığı olanların kullanımlarına dikkatli olmaları tavsiye edilir.
- Vücut üzerinde sakinleştirici özelliğine sahiptir. Sinirleri yatıştırır, dinlendirici ve sakinleştirici özelliği ile uyku sorunları yaşayanlara iyi gelir. Stres, kaygı durumları en aza indirir. Anksiyete, depresyon gibi rahatsızlıkları olanlar uyumadan önce bir bardak ıhlamur çayı içmeleri tavsiye edilir. Böylece rahat bir uyku çekmeniz olasıdır.
- Cildin dengesini ve sağlığını koruyucudur. Gözenekleri açar, kirlenme kaynaklı oluşan kirleri yok eder, cilt iltihaplanmalarını önler, nemlendirir, güneş etkenli cilt sorunlarını yok eder. Ihlamur çayını tonik şeklinde cildinize uygulayabilirsiniz.
- Saçlar içinde iyi bir bakım maskesi görevi görür. Saçları besler. Ihlamur yaprakları ve çiçeklerinden elde ettiğiniz su ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Saç derisini, saç köklerini rahatlatır ve güçlendirir. Saç dökülmelerini önleyicidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de bulunur. Ihlamur çiçeklerinden elde edilen bileşiklerin, araştırmalara göre; çeşitli bakteri, maya gibi türler üzerinden etkili olduğu tespit edilmiştir. Bağışıklık sistemini güçlenmesinde destek sağlar ve hastalıklara karşı koruyucudur. Bu ve bunun gibi ıhlamurun faydaları, insan sağlığı açısından büyük bir önem taşıdığını gözler önüne serer.
Ihlamurun Mucizevi Faydaları
Ihlamurun faydaları doğrultusunda, ıhlamur incelendiğinde, sadece kış aylarında değil her mevsim mucizevi bitkiler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Şifa deposu özelliğine sahip ıhlamurun tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Hazır ıhlamur çayları yerine, doğal ıhlamur yaprakları ve çiçeklerinden elde edilmiş çayını tüketmeniz önerilir. Aksi takdirde hazır, paketlenmiş marketlerden alınan ıhlamur çayları kimyasal süreçten geçtiği için sağlığınıza fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle bitki çaylarını özellikle, doğal-organik bir şekilde tüketmeye özen gösterin.