Ana SayfaDiyetBeslenmeYetişkin Bir Birey Günde Kaç Litre Su İçer?

Yetişkin Bir Birey Günde Kaç Litre Su İçer?

Su içmenin vücut için oldukça faydalı olduğu bilinen bir gerçek. Ancak günde kaç litre su içmek gerekiyor? Uzmanlar bu konuda görüş ayrılığı yaşıyor!

Günde Kaç Litre Su İçmek gerek? İçilecek olan su miktarı, her yaş aralığında farklı litre miktarlarına denk gelecek şekildedir. İnsan vücudunun büyük bir bölümünün su olması da, yetişkin bir birey günde kaç litre su içmelidir? Sorusunu daha fazla öne çıkarmıştır.

Çünkü yetişkinler; çalışma yükümlülükleri olan, vücut olarak daha fazla enerji ve su harcayan yapıdadırlar. Bu bağlamda, yetişkinlerin tüketmesi gereken su miktarıyla alakalı olarak; günde kaç litre olması gerektiği, hangi durumlarda miktarın artacak olduğu veya azaltılması gerektiği, konularına da bakılmalıdır.

Bir Bireyin Günde Kaç Litre Su İçeceği Miktarı Neden Değişir?

Yetişkin olan bir birey, günlük olarak her zaman aynı miktarda su tüketimi yapamayabilir. Çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı, vücut içinden gelebilecek etkiler ve dış etkenlere göre değişiklik gösterecektir.

Bu etkenler şöyledir:

  • Havanın sıcaklık değeri
  • Kişinin ne kadar terletici etkinlik yaptığı
  • Yakılan kalori miktarı
  • Tuzlu olarak tüketilen besin miktarının fazla veya az olması
  • Sağlık problemlerinin olup olmaması
  • Kullanılan ilaçların su tüketimini artırıcı veya azaltıcı özellikte olması
  • Gibi etkenler, yetişkin bireylerin bir günde tüketmesi gereken su miktarını değiştirecektir.

Yetişkin Bir Bireylerin Gün İçerisinde İçmesi Gereken Su Kaç Litredir?

Yetişkin olan her insanın aynı miktarda su tüketmesi pek mümkün olamazken, sağlıklı olmak isteyen bireylerin tüketmesi gereken ortalama bir su miktarı vardır. Bu miktar, kilo olarak değişkendir.

Örnek olarak, sağlıklı ve altmış kilo civarında olan bir yetişkin; gün içerisinde toplam iki litre su ortalamasına ulaşmalıdır. Artan her on kilo için su tüketim miktarı da yarım litre artarken, kiloya göre ortalama su miktarı öğrenilmelidir.

Yetişkin Bir Bireyin Su Tüketim Miktarı Ne Şekilde Değişir?

Bireyin yaşayacak olduğu iç ve dış etkiler, su tüketim miktarını da doğrudan etkileyecektir. İlk olarak, hava sıcaklıkları artarken su tüketim miktarı da artış gösterecekken; sıcaklıkların azalmasıyla ihtiyaç duyulan ve tüketilen su miktarı da azalacaktır.

Ayrıca, kalori yakacak etkinlikler ve egzersizler; yağların parçalanmasında su tüketimi yapılmasına ve bu şekilde yağların vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır. Doğal olarak, kalori gerektiren etkinliklerin artması halinde ihtiyaç duyulan su miktarı da artacaktır.

Kilo vermek için günde kaç litre su içmeliyiz?

Diyet Uzmanı Dyt. Meryem Güç, tatil dönüşü alınan kilolara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Tatilde rahat beslenme ve her şey dahil otellerin sunduğu yiyeceklerden dolayı kilo alımı birçok kişinin sorunu haline gelirken alınan kiloları verme konusu da hepimizin bildiği gibi kolay olmayabiliyor. Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Meryem Güç, tatilde alınan kiloların tatil dönüşü dikkatli beslenme ile verilebileceğine dikkat çekti.

“Yiyecekleri kontrollü yemeliyiz”

Beslenmenin açlık duygusunu bastırmak veya karın doyurmak olmadığını belirten Diyetisyen Güç, “Sağlığımızı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitemizi yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun saatlerde bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir. Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı tatil ve seyahatlerimizde de devam ettirmeliyiz. Tatil döneminde kısa bir süreliğine de olsa beslenme düzenimiz, öğün saatlerimiz değişse bile öğün düzenimizi bozmadan belirli aralıklarla beslenmeliyiz. Yemeyi özlediğimiz veya sevdiğimiz besinleri tüketirken sıklığına dikkat edilmeli, fazla miktarda tüketebileceğimiz yiyecekleri kontrollü yemeliyiz” dedi.

Günde en az 8 bardak su tüketimine dikkat edilmelidir

Tatilde doğru beslenmenin önemine değinen Dyt. Meryem Güç, “Açık büfe ana yemeklerde tercihinizi salata, sebze, yoğurt, cacık, ızgara et çeşitlerinden ve tam tahıl ekmeği, bulgur ya da kuru baklagillerden yana kullanabilirsiniz. Tatlı tüketmek istediğiniz zaman yemeklerden 2 saat sonra olacak şekilde tercihiniz sütlü tatlı ya da dondurma olabilir. Asitli içecekler yerine ayran, su veya şekersiz limonata tercih edebilirsiniz. Tüketilen meyve miktarına da dikkat edilmesi gerekir. Posa oranı yüksek olan şeftali, armut, kayısı, kiraz veya erik tüketilebilir. Ödem, hazımsızlık ve şişkinlik problemleriyle karşılaşmamak için günde en az 8 bardak su tüketimine dikkat edilmelidir” şeklinde bilgi verdi.

Günde ne kadar su içilmeli?

Benzer içerikler

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version