Ana SayfaSağlıkDoğru Nefesin Önemi

Doğru Nefesin Önemi

Nefes alma şeklinin ve nefes alma sıklığının; insan psikolojisi, sağlık durumu, cilt güzelliği ve insanın toplumla olan iletişime kadar her konu üzerinde etkisi söz konusudur. Doğru nefesin bu tür etkilere gebe olması, doğru nefesin önemi konusuna dikkatlerin toparlanmasını sağlamıştır.

Bu bağlamda; doğru nefes neden önemlidir, doğru nefes nasıl alınır, başlıklarına da mutlaka bakılmalıdır.

Doğru Nefes Nasıl Alınır?

Doğru nefes alımı, bir tekniğe dayalı olacak şekilde gerçekleştirilir. Bu teknikte, ilk olarak burun içerisinden nefes alınmalıdır ve alınan nefes, yaklaşık olarak beş saniye sürede ciğerlere çekilmelidir. Ciğerlere yerleşmesi gereken oksijen için yaklaşık üç saniyelik bir zaman dilimi gerektiği için, nefesin vücut içerisinde üç saniye kalması sağlanır.

Daha sonra, yedi saniyelik bir zaman diliminde nefesin geri dışarı verilmesi gerekir. Burada, verilecek olan nefesin mutlaka ağız kanalları aracılığıyla veriliyor olduğunu doğrulamak gerekir.

Doğru Nefesin Önemi Nedir?

Doğru nefes alıp vermenin vücut için çok sayıda önemi vardır.

Önemi olan bu durumlar ise:

  • İnsanın psikolojik açıdan daha dingin hissetmesine yönelik beyin dalgaları yayılır.
  • Alınan doğru nefes sayesinde ciğerlerin tüm vücut için gereken oksijenin karşılanmasına olanak sunması sağlanır. Bu sayede tüm vücut fonksiyonları daha iyi şekilde çalışır ve sağlık durumunun korunmasına neden olur.

Nefes alımının doğru şekilde sağlanması nedeniyle cilt üzerindeki gözeneklerin temizlendiği ve cildin parlak bir hal aldığı görecektir.

Doğru nefesin önemli bulunma nedenleri bu şekilde olurken, hastalıklara karşı direnç oluşturmaya katkısı da unutulmamalıdır.

Doğru Nefes Alım Sıklığı Nedir?

Doğru nefes alım sıklığı; yaşın, kilonun, hareket durumunun ve kişinin sahip olduğu hastalık veya sağlık durumunun bilinmesi sayesinde hesaplanması gerekir. Yani, her insan için aynı şekilde olan bir doğru nefes alım sıklığı yoktur.

Bununla birlikte, her yaş aralığındaki insanın normal kilo değerlerinde olduğu düşünüldüğü zaman; bebeklerin dakikada yüz ve üzeri sayıda, çocukların dakikada seksen ve üzeri sayıda, yetişkinlerin ise altmış ve üzeri sayıda olacak şekilde nefes alım sıklığı olmalıdır. Doğal olarak, yaşın ilerlemesi halinde alınan nefeslerin daha derin olacağı çıkarımı da yapılabilir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version