Vajinal enfeksiyonlar, vajinit olarak da anılmaktadır. Vajinal mukozanın iltihaplanması durumu şeklinde gelişir. Kadınların hayatlarını olumsuz yönde etkileyen çeşitli durumlara yol açan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu konuda kadınların hijyen konularına karşı dikkatli olmaları ve gerekli noktalara dikkat etmeleri gerekir. Ergenlik döneminde kadınların yaklaşık % 90’ında görülmektedir. Yetişkin evresinde ise yaklaşık % 30 oranında kadında görülen bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca farklı enfeksiyonlar da görülmektedir.
Vajinal akıntılar, vajina bölgesinin nemli kalmasını sağlayan yumurta akına benzeyen bir salgı türüdür. Belirli durumlarda; hamilelik, cinsel uyarım halinde, yumurtlama ve vb. zamanlarda görülen görülebilen bir durumdur, fakat bu gibi durumlarda herhangi bir şekilde kişide rahatsızlık gibi şikayetlere neden olmaz. Bu nedenle her zaman görülen vajinal akıntılar, enfeksiyon belirtisi sayılmaz. Fakat, miktarının artması ya da renginin değişmesi gibi durumlarda altında yatan başka sebepler aranabilir. Ayrıca, salgı doğrultusunda; yanma, kaşıntı, kötü koku vb. belirtiler gösteriyorsa ve 2-3 günden fazla sürüyorsa, bu durumda altında sorun olabilir. Bu nedenle, vajinal enfeksiyonlar kaynaklı farklı hastalıklara yol açmaması için kontrol olmanızda fayda vardır.
Vajinal Enfeksiyonlar Nasıl Oluşur?
Vajinal enfeksiyonlar ( vajinit) oluşmasına neden olan, genellik üç durum olduğunu belirtebiliriz. Ayrıca, belirli bakteriler ve mikroorganizmalar da neden olabilir. Chlamydia ve Micoplasma bakterileri ve Neisseria gonorrhoea, Escherichia coli, Giardia lamblia, Balantidum coli, Entamoeba histolytica, Ureaplasma urealiticum mikroorganizmalar şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Bakteriler, mantarlar, parazitler vb. durumlar; vajinanın normal florasının bozulmasına, pH değerinin düşmesine neden olur, bu nedenle de vajinal enfeksiyonlar ile karşılaşılır. İlgili etkenlerin hepsi aynı anda etken olursa, bu duruma karma-mikst vajinal enfeksiyon denilebilir.
- Mantarlar- Candida albicans
- Bakteriler- Gardnerella vaginalis
- Parazitler- Trichomonas vaginalis
Vajinal Enfeksiyonlar Türleri ve Belirtileri Neler?
Vajinal enfeksiyonlar, bakteriler, mantarlar, parazitler vb. etkenler doğrultusunda vajinanın doğal florasının bozulmasına ve pH değerinin düşmesine sebep olduğu için oluşmaktadır. Bu gibi etkenlere göre de belirli gruplara ayrılır.
- Mantar kaynaklı gelişen ve en çok görülen tür; kandidal vulvovajinit mantarı, Candida albicans denilen mantar kaynaklı gelişir. Sağlıklı kişilerin normalde deri, mukoz bölgelerinde bulunan mantar türü, direncin bozulmasıyla enfeksiyonlara sebep olur. Şiddetli kaşıntı ve tahriş olarak belirti gösterir. Ayrıca, kızarıklık, şişlik, yoğun şekilde kıvamlı beyaz akıntı şeklindedir. İlgili bakterinin oluşmasına neden olan durumlar; şeker hastalığı, hamilelik, obezite, doğum kontrol hapları, rahim içi araç, sperm öldürücüler, yoğun şekilde antibiyotik vb. nedenler mantarın enfeksiyon geliştirmesine sebep olur. Tedavisi, antifungal adlı ilaçlar ile yapılmaktadır.
- Bakterilerin sebep olduğu: Bakteriyel vajinoz; Gardnerella vaginalis, non-spesifik bakteriler, kadının doğurganlık döneminde görülebilir. Normal vajinanın florsu değişir ve yararlı bakteri Lactobacillus kaybolur, enfeksiyona sebep olan Peptococcus sp., Prevotela, G. Vaginalis, Mobiluncus bakterileri artar. Belirtileri, kaşıntı, kötü koku vb. şeklindedir. Nedeni ise cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan kaynaklığı düşünülmektedir. Çünkü, genellikle hamilelik döneminde görülür. Ayrıca, RİA kullanımı, vajinal duşlar, hamilelik vb. nedenlerden de olabileceği öngörülür. Tedavisi için antibiyotik önerilir. Ağızdan ve vajina yolu şeklinde uygulanabilir.
- Parazitlerin neden olduğu: Trikomonal kaynaklı gelişmektedir. Cinsel yol ile bulaşan bir tür parazittir. Belirtileri adet dönemi ve hamilelik dönemi içerisinde daha yoğun görülür. Kötü kokular, kaşıntı, akıntı-sarı, yeşil renkte, cinsel ilişki esnasında ağrı duyulması, idrar esnasında yanma, ayrıca alt karın bölgesinde de ağrılar hissedilebilir. Tedavisi için, ağızdan ya da vajina yoluyla uygulanan antiprotozoal ilaçlar ile tedavi yapılır. Ayrıca, cinsel yol ile bulaşan bir hastalık olduğu için kişinin, eş-partner vb. kişilerinde tedavi olması gerekir.
Vajinal Enfeksiyonlar İçin Risk Faktörleri
Vajinal enfeksiyonlar açısından risk oluşturan durumlar şöyle:
- Dar giysilerin ve sentetik kıyafetlerin kullanılması.
- Hamilelik, hormonal denge değişimi.
- Şeker hastalığı
- Doğum kontrol haplarının kullanılması da risk oluşturmaktadır.
- Temizlik, hijyen kurallarının doğru bir şekilde uygulanmaması.
- Bağışıklık sisteminin yeterli kadar güçlü olmaması durumu
Vajinal Enfeksiyonlar ve Tedavisi
Vajinal enfeksiyonlar türlerine göre ayrılır ve ilgili etken doğrultusunda kişiye ilaç tedavisi uygulanır. Kimi durumlarda tedavi edilmediği için, farklı hastalıklara sebep olabilir. Bu nedenle bu gibi durumlar ile karşılaştığınızda başka hastalıklara risk oluşturmamak adına, mutlaka muayene ve tedavi olmanızda fayda vardır.