7 Aralık 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkŞeker Hastalığından Korunmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Şeker Hastalığından Korunmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Şeker hastalığı neden meydana gelir? Şeker hastalığından korunmak için nasıl beslenmek gerekiyor? İşte sağlıklı öneriler.

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Şeker hastalığından korunmak için, beslenme düzeninde ve hayat tarzında bazı değişikler yapılması gerekir. Şeker hastalığı; kanda bulunan yüksek orandaki şeker ( glukoz ) seviyesi doğrultusunda gelişir. Bunun akabinde, idrar da şeker oranı bulunur, normal sağlıklı bir kişinin idrarında maalesef şeker bulunmaz. Bu gibi nedenler ve etkenler doğrultusunda, beslenme tarzı oldukça önemlidir. Kan şekerinin oranını normal seviye de tutmalı ve asla yükselmesine izin vermemek gerekir. Bunu da öncelikle yenilen besinler ile sağlayabilirsiniz. Aşırı şeker ve şeker içeren besinleri sık sık tüketmemekle başlamanız önem teşkil eder.

Mevcut kan şekerinizi denge de tutmak için, öncelikle kan şekeri ölçümü yaptırabilir ve şüphelerden kurtulabilirsiniz. Daha sonra beslenmenizde gerekli düzeni sağlamalı; yemeklerdeki tercihlerinizi değiştirmeli, şeker içeren karbonhidratlı yiyecekleri sağlıklı bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz. Yemeklerin yağ oranı ve pişirilme şekli de besinde bulunan mevcut şeker oranının yükseltebilir. Bu gibi noktalara da dikkat etmek gerekir. Şeker hastası ( diyabet ) olan biri, tabii ki doktor kontrolünde diyet ve beslenme düzenine uymalıdır. Fakat, henüz böyle bir durumla karşılaşmadan önlem almak ve şeker hastalığından korunmak istiyorsanız, hayatınıza ve beslenmenize dikkat etmekle başlayabilirsiniz.

Şeker Hastalığından ( Diyabet ) Korunma Yolları

Şeker hastalığına sebep olan belirtiler ve etkenleri göz önüne alarak, hayatınıza yön verebilirsiniz. Genetik yatkınlığınız varsa, yani aile üyelerinizde şeker hastalığı (diyabet)yaşandı ise daha da dikkatli olmalısınız. Ardından beslenme düzenini, kan şekerinizi yükseltecek besinlerden uzak durarak ya da sağlıklı tüketim yollarını araştırarak beslenmelisiniz.

Şeker hastalığından korunmak için beslenme önerileri şöyle:

  • Gün içinde, 6 öğün yemek tercih edin, fakat az porsiyonlar ile tabii ki şeker oranı da dengeli yiyecekleri tercih edin. Böylece, insülin dengesini sağlayabilir ve kan şekerinin ani yükselmesini ya da düşmesinin önüne geçebileceksiniz.
  • Tercih ettiğiniz besinlerde dikkat etmeniz gereken nokta; besinlerin içeriğinde bulunan saf şekerin sindirim sistemi sonrası zor elde edilen yapıya sahip olmasıdır. Böylece vücut şeker oranını dengeli şekilde karşılayacaktır. Kurubaklagiller, sebze, tahıllı ekmek, bulgur vb. besinleri tercih etmelisiniz.
  • Yemek öğünleriniz genellikle, kompleks karbonhidratlar adı altındaki gıdalardan karşılanmalıdır.
  • Yemeklerde tüketilen yağ oranı ve cinsi de önem taşır. Uzmanlar, diyabet hastalığının kalp hastalıklarına karşı zemin hazırladığını belirtmektedirler, bu nedenle kalp hastalığı riskini de önlemek gerekir. Yemeklerde daha doğal ve bitkisel yağlara yönelmek gerekir; zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı vb. doğal bileşenli yağlar sağlığı koruduğu gibi kalp ve şeker hastalıklarına karşı da olumlu etki sağlarlar. Şeker hastalığından korunmak, öncelikle beslenme düzeninden geçtiğini anladıktan sonra, yemek öğünlerinizi buna göre hazırlayabilir ve korkmanıza gerek olmadığını fark edebilirsiniz.
Şeker Hastalığı 2
Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığına ( Diyabet ) İyi Gelen Besinler

Şeker hastalından korunmak için ve şeker hastası olan kişilerin beslenme düzenleri;

  • Kırmızı et yerine, beyaz et yenmelidir. Kırmızı et yemek istiyorsanız, az yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sakatat ise asla tüketilmemelidir.
  • Diyabet kalp hastalıklarına zemin hazırladığı için, kolesterol seviyesini de dengede tutmak gerekir. Bu nedenle, kolesterol ve şeker dengesini sağlayacak şekilde beslenmeniz gerekir.
  • Hafta da en az iki tane yumurta yenmelidir.
  • Şekeri ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca, kızartmalar besinler ve kavrulmuş gıdalar da yenmemelidir.
  • Hazır-işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.
  • E,C, B gibi vitaminleri açısından zengin içerikli besinler ve mineral deposu olan besinlere hayatınızda yer vermelisiniz.
  • Sebze, meyve, tahıl tüketimi vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayacaktır.
  • Yenilen her besinin, şeker oranı ve yağ oranı dikkatte alınarak beslenilmelidir.
  • Obezite rahatsızlığı da şeker hastalığına yol açar. Fazla kilolarınız ile bu riske maruz kalmamak için, ideal kiloya sahip olmanız gerekir.
  • Düzenli bir şekilde hobilerinizi göz önüne alarak, egzersiz yapabilir ve hayatınıza sporu farklı türleriyle dahil etmelisiniz.

Şeker hastalığından korunmak adına, her bireyin yaşam tarzına, daha sağlıklı ve uzun ömür devam edebilmesi için tek bir yöntem vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenme; organik bileşenli yiyeceklere yönelmek ve hazır-kimyasal içerikli maddeler ile işlenmiş gıdalar ve temizlik ürünlerinden uzak durmak gerekir. Sağlıklı beslenme düzenine geçildiğinde, hastalıklara yakalanma oranının da düştüğünü görebileceksiniz. Aynı şekilde beslenmenin yanı sıra, yaşam tarzındaki her alan da bu yönde dikkat etmek gerekir.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Şeker Hastalarına Tavsiyeler – Prof. İbrahim Saraçoğlu

İlaç Kullanmadan Şeker Düşürme Yöntemleri! – Dr. Feridun

Prof. Dr. Canan Karatay’dan şeker hastaları için önemli uyarılar!