Ana SayfaSağlıkHastalıkGrip nedir? Soğuk Algınlığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Grip nedir? Soğuk Algınlığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Grip ve Soğuk Algınlığı genellikle karıştırılan biribirine çok benzeyen iki ayrı hastalıktır. Grip ve Soğuk alğınlığını ayırt edebilmeniz için hastalık belirtilerini Faydalı Bilgin editörümüz sizin için derledi.

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Grip Nedir?

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar ile bazen virüsler tarafından nasıl kandırıldığımızı öğrenin. Hepimiz bugüne kadar gribe yakalanmışızdır. Dolayısıyla grip olduğunuzda bu hastalığın ne kadar berbat hissettirdiğini biliyorsunuzdur. İnsanlar gripten bahsederken aslında iki farklı durumdan bahsederler, şimdi bu durumları öğreneceğiz.

Grip olduğumu nasıl anlarım?

Bazen hastalıktan, hastalığın belirtilerinden bahsederiz. Diğer zamanlarda ise virüsler hakkında konuşuruz yani gribe neden olan virüslerden. İlk önce hastalıktan sonra da virüslerden bahsedeceğim bu iki konuyu karıştırmamak için ortaya bir çizgi çekiyorum.

Birinin hasta olduğunu duyduğumda hemen o kişiye bir sürü soru sorarım. Böylece onun gerçekten grip olup olmadığını anlarım. Kafamda beliren ilk soru hastalığının hemen başlayıp başlamadığı olur. Buraya da aniden mi başladı yazıyorum bunu şöyle bir örnekle açmak istiyorum akşam kendimi iyi hissediyordum ama sabah hasta olarak uyandım genelde grip olan insanlar hastalığın bir veya iki günde ortaya çıktığını söyler. Grip olduğunu gösteren bir diğer ipucu ise 3 ile 7 gün sürmesi, o zaman biri grip olduğunu ve gribin 4 ay sürdüğünü söylediğinde bu hastalığın grip olmadığını hemen anlarız. Grip 3 ile 7 gün sürer, tabii bazen iyileşmek bir kaç gün daha uzayabilir ama aylarca sürmez.

Grip Belirtileri Nelerdir?

  • Bir de gribin kesin belirtilerine bakmak istiyorum
  • Gribin İnsanları neden bu kadar hasta ettiğini öğrenmek istiyorum.
  • Bu belirtileri iki kategoride açıklayabiliriz.
  • Solunum Semptomları Bünye ile ilgili olan semptomlar ( Tüm vücudu etkileyen semptomlar )

Grip Solunum Semptomları

İlk olarak solunumda ilgili olan semptomlardan başlayalım. Havanın vücudumuzda iki temel giriş yeri vardır değil mi? Biri burun diğeri ise ağızdır hava vücuda girdiğinde soluk borusuna doğru gider ve oradan da akciğerlere ulaşır. Burada benim sağ akciğerim diğer tarafta da sol akciğerin var.

Sol taraftaki akciğerimin yanında kalbimi olduğu için ona biraz yer bırakıyor işte havanın vücudumuza girişi böyle.

Grip ve Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı grip de çok rastlanan bir semptomdur. Bazı insanların burnu tıkanır, bazılarını da burnu akar. İşte burnu tıkalı olan kişide hava girişi burundan olamaz, o yüzden solunum problemi yaşar.

Grip ve Boğaz Ağrısı

Gripde diğer bir semptom’sa boğaz ağrısıdır. Burada gördüğünüz gibi havanın ciğerlere gidebilmesi için boğazdan geçmesi lazım yani ağrı boğazda’dır.

Grip ve Öksürük

Gripde en yaygın semptom’sa öksürüktür. Biri ne zaman öksürükten bahsetse ciğerlerin işin içinde olduğunu düşünürüm hep.

Semptomlara baktığınızda bu bölgelerin etkilendiğini görürsünüz. Ama aslında virüsler nefes alırken vücudumuza girer ve soluma mızı sağlayan farklı bölgelere çarparak buradaki hücrelere zarar verirler. İşte böylece burun tıkanıklığını, boğaz ağrısını yada öksürüğü deneyimleriz.

Grip Bünyesel Semptomları

Grip hastalığında bünyesel semptomlara bakalım şimdi. Bu semptomlar bütün vücudu etkiler bunu unutmamanızı istiyorum sizden. Buraya tüm vücudu gösteren bir figür çiziyorum.

Grip’de Ateşlenme ve Titreme

Bu semtonlara örnek olarak ateşi verebiliriz. Çünkü ateşi, vücudun belli bir yerine yerleştiremeyiz. Ateşimiz olduğunda da yüzümüz asık olur öyle değil mi? Yani ateş veya titreme bünyesel semptomlar arasında yer alır.

Grip ve Vücut Ağrısı

Bir diğer sebep de olsa vücuda ağrısı. Çünkü vücudumuz ağrıdığı için dinleniyoruz ama ağrı’nın tek bir noktada olduğunu söyleyemiyoruz. Çünkü tüm vücudumuz ağrıyor.

Grip ve Halsizlik

Evet son semptomsa halsizlik.

Sonuç olarak biri bana grip olduğunu söylediğinde bu solunum semptomlarının en az birini ve aynı zamanda bünyesel semtonlardan da en az birine sahip olduğunu düşünürüm. Eğer biri beni grip olduğunu ikna etmek istiyorsa her iki kategoriden en az birine sahip olması gerekir. Tekrar etmek gerekirse grip 3 ila 7 gün sürer. Aniden başlar ve bu iki kategoriden en az bir özelliğe sahip olmalıdır.

Grip Benzeri Hastalık

Hastalık kontrol merkezleri grip ile ilgili birçok araştırma yapıyor ve bu konuyla ilgili açıklamaları var, açıklamalarına göre; grip benzeri hastalığı GBH olan bir insanda boğaz ağrısı veya öksürük ve aynı zamanda da ateş olmalıdır. Şimdi sizden GBH’yi aklınızda tutmanızı istiyorum ve virüs tarafına geçiyorum. Buraya yeşil renkli grip virüsünün nasıl göründüğünü çiziyorum. Bu benim grip virüsüm ve virüsün içinde RNA var. RNA’yı farklı renkle morla gösteriyorum. RNA ile ilgili önemli kısım küçük parçalara ayrılabilmesi dir. Bu parçaları da şimdi sarı renkle gösteriyorum ve buralarda proteinleri çiziyorum. Bu proteinlerin RNA dan geldiğini biliyorum. O yüzden mor olan RNA dan gelen proteinleri de buraya yerleştiriyorum. Bu mor proteinlere H sarı olanlara da N diyelim. Bunların ne demek olduklarını ilerki derslerde işleyeceğiz. Bunu çizmemin sebebi grip virüsünün nasıl göründüğünü göstermekti. Virüsün bölünebilen RNA’sı ve proteinleri var.

Grip Benzeri Hastalıklar ve Kopyacı Virüsler

Diyelim ki bir arkadaşım bana aniden hastalandığını hastalığını 6 gündür devam ettiğini ateşi olduğunu ve öksürdüğünü söyledi. Hastalık kontrol merkezinin tanımına göre bu GBH yani Grip Benzeri Hastalık. Kontrolleri yaptığımda gerçekten de grip olduğunu söyleyebilir mi öyle değil mi? Genelde bu semptomlar gripten kaynaklanır ama her zaman değil tabii. Bunlara neden olanı ister inanın ister inanmayın ama kopyacı virüslerdir. Sizin için buraya iki tanesini çizeceğim. Aslında kopyacı virüsler ikiden daha fazladır. Bunları ayrıntıları ile çizmeyeceğim sadece nasıl göründükleri hakkında bilginiz olsun diye öyle kabataslak çiziyorum. Bu virüslerin birinin adı rinovirüs. Belki rino’nun burun anlamına geldiğini biliyorsunuzdur. Aslında rinovirüs burnu etkiler, bu yüzden bu ismi almıştır. Bir diğer Kopyacı virüs RSV ve bu kopyacı virüsler bizi grip olduğumuzu düşündürerek kandırırlar. Çünkü bu iki kopyacının neden olduğu semtonlar ile gribin neden olduğu semptomlar aynıdır ve böylece grip olduğumuzu düşünürüz.

Grip mi? Soğuk Algınlığımı Nasıl Anlaşılır?

Soğuk algınlığı ile gribi birbirinden ayrılalım çünkü genelde İkisi de birbiriyle karıştırılır. Grip olduğumuzda genelde solunum semptomları ve bünyesel semptomlar ön plana çıkar ama soğuk algınlığımız varsa genelde sadece solunum semptomlarını sahip oluruz. Yani ateşimiz, halsizliğimiz ya da vücut ağrımız olur. İşte bu grip ve soğuk algınlığına birbirinden ayırmanın kolay bir yolu. Bu yüzden hastalarıma halsizlik olup olmadığını, vücut ağrısı çekip çekmedikleri mutlaka sorarım ve tüm bu soruların cevapları hayır olmuyorsa o zaman soğuk algınlığı teşhisi koyabilirim.  Tabiki bu kesin ve tam olarak doğru bir ayrım değil ama bazen bu kopyacı virüsler yüzünden insanlar gribe benzer bir hastalığa kapılmış olabiliyorlar. Yani boğaz ağrısı ve ateş semptomu gösterebilirler. Sonuç olarak şunu bilmeniz çok önemli klinik olarak birinin grip olduğu tespit edildiğinde bu o kişinin kesin olarak grip virüsü taşıdığı anlamına gelmez

Bu Konular İlginizi Çekebilir!