Tehlikeli madde florür zararları ile günümüzde konuşulan ve dikkat çeken bir kimyasaldır. Çoğu kişi tarafından henüz bilinmediğiniz de söyleyebiliriz. Fakat, organik ürünlere artan ilgi doğrultusunda, ürünler ve ürün içerikleri günden günde merak edilen ve araştırılan bilgiler arasındadır. Bu nedenle, yenilen ve içilen her türlü besinin, olabildiğince organik bileşenli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Florür doğanın yapısında da çeşitli şekillerde yer alır, fakat işlenmiş bir şekilde farklı bileşen yapısına dönüşür ve hayati riski artırır. Ölümlere, çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Florür maddesinin zararları birçok yönden incelenmeli ve yaşam tarzımız içeriğinde dikkate alınmalıdır.
Tehlikeli Kimyasal Madde Florürün Tarihi
Florürün tarifi geçmişinde kan donduran gerçek hikayelere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Savaş tarihinde çeşitli şekillerde kullanılan florür, florür maddesinin zararları açısından da bizleri oldukça net bir şekilde aydınlatmaktadır.
- yüzyılda kullanılan fare zehri ve günümüzde kullanılan florürlü diş macunlarının ana bileşenlerinin aynı olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde tehlikeli madde olan Florür, kitlesel düşünceyi kontrol etmek ve yönlendirmek amacıyla kimyasal savaş kalkanı olarak geçmişte kullanılmıştır. Birinci dünya savaşında; Almanlar, Ruslar tarafından, Farben adlı şirketin ürettiği Florür; hapisteki insanları etkisiz hale getirmek, aptallaştırmak üzere kullanılmıştır. Aynı şekilde; beyin üzerinde hasara yol açma özelliği ile kişinin bir durum karşısında aktif olmasını ve mücadele yeteneğini önlemektedir. Bu özelliği doğrultusunda; kimyasal silah olarak kullanılmaktadır. İkinci dünya savaşında; nükleer silah yapımında kullanılmıştır. Nazi kamplarında, soykırım adı altında insanları etkisiz hale getirmek için, sulara florür katılmıştır. Günümüzdeyse, psikolojik rahatsızlıklar ve sakinleştirici özelliklere sahip ilaçlara kullanılır.
Florür Maddesinin Zararları
Sodyum Florür maddesinin zararları şöyledir:
- Florür maddesinin yutulursa; baş dönmesine, kusmaya, tükürük salınımına, üst karın bölgesinde ağrı gözlemlenir ve ishale neden olur.
- Yükse oranda maruz kalınırsa; felç, kas güçsüzlüğü, klonik sarsıntılar, son aşama da ise solunum ve kalbin durmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Çocukları gelişim dönemlerinde bu nedenle özellikle dikkat edilmesi gerekir.
- Kanserojen oranı yüksek olduğundan kanseri riskini oldukça artırıyor.
- Vücut içeriğinde biyobirikime neden oluyor. Yani kimyasal maddelerin vücut içeriğinde birikmesine yol açıyor. Akabinde; beyin ve kemiklerde birikim sonrası hastalıklar ve çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor.
- Beyin-Epifiz bezi: Beyinde florür maddesi birikiyor ve davranış bozukluklarına, ileri yaşlarda Alzheimer hastalığına neden oluyor. Sinir sistemini, beyin sistemini olumsuz etkiliyor ve hastalıklar sebep oluyor.
- Düşük IQ nedeni olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, Çin, Meksika, Hindistan ülkelerde suya katılan 1mg/lt florür artışı ile 0,59 puanlık IQ düşüş yaşanmıştır.
- Üreme sisteminde sorunlara sebep oluyor. Yapılan araştırmalara göre; erkek üreme sisteminde sorun yarattığı için kısırlık ortaya çıkıyor.
- Suya katılan florür miktarının yüksek olduğu bölgelerde; pineal bezini olumsuz yönde etkiliyor ve akabinde kız çocuklarının daha erken regl dönemine girmesini sağlıyor.
- Kemik erimeleri vb. kemik hastalıklarına sebep olmaktadır. Skeletal Florozis kemik türü hastalığı gözlemlenebiliyor. Belirtileri, romatizma ile aynı olduğunu belirtebiliriz.
Florür maddesinin zararları bunlar ve daha birçok olumsuz etkisi ile vücut içerisinde biriken; biyobirikim çeşitli hastalıklara yol açıyor. Hayatımızı risk altına atıyor diyebiliriz.
Florür Maddesinin Kullanım Alanları
Florür maddesinin zararları hayatımıza tehlike saçmaktadır. Gıda, içecekler, ilaç sektörü, temizlik ürünleri, suyun doğal yapısında vb. sayısız alanda yer alır ve kullanılır.
- Florür çeşitli hazır-işlenmiş gıdalarda ve ürünlerde yer alır.
- Su,
- Organik olmayan meyve suları
- Bebek maması
- Tavuk bulyon,
- Florürlü tuz,
- Gazlı içeceklerde,
- Hazır gıdalarda, diş macunlarında ( florür içerenler),
- Sigara vb. daha sayısız alanda kullanılır.
- Suyun içeriğinde bulunur. Sebeke sularına katılması ise bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Türkiye’de ise su içeriğine katılmadığı yönünde bilgiler var. Tabii ki bu yönde net bir şey söyleyemiyoruz. Fakat, bazı bölgelerde suların içeriğinde de doğal olarak bulunduğunu söyleyebiliriz.
- Çay yapraklarında da fazla miktarda florür maddesi bulunur.
Florür maddesi, hayatımızın her alanına müdahale etmektedir. Günümüzde daha çok diş macunları ile bir yankı yapsa da yediğimiz, içtiğimiz her türlü gıda içeriğinde yer alır. Yüksek miktarda olmadığı için etkisinin olmadığı söylenir, fakat yine de tüketim alanlarınıza ve temizlik ürünlerinde kullandığınız ürünlere dikkat etmenizde fayda vardır. Florür maddesinin zararları her alanı kapsıyor diyebiliriz.