Depresyon belirtileri; öncelikle ümitsizlik durumu, devamlı mutsuzluk ruh hali, enerji kaybı, iştah ve kilo dengesinde bozulmalar, uyku düzeninde görülen dengesizlikler. Duyguları kontrol edememe durumu, günlük hayatın içindeki aktivitelere olan ilginin azalması gibi sayısız belirtisi ve türü bulunur. Depresyon kısa süreli ya da uzun vadede kişinin, depresyona girme sebebine göre değişebilir. Uzun vadede depresyon yaşayan kişilerin muhakkak destek alması gerekir. Tedavi sürecine gidilmez ise uzun süreli depresyon durumu, ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle içinde bulunduğunuz duruma göre destek almaktan çekinmeyin.
Depresyon Nedir?
Depresyon; kişinin kendini bir nedenden dolayı ya da nedensiz bir şekilde üzüntü duymasıdır. Karamsar bir ruh hali içinde sürekli mutsuzluk halidir. Üzüntü ve acı içinde kıvranan ruh haline sahip kişi, bir nedenden dolayı depresyon süreci geçiriyorsa, bu süreç zarfında kendine ayırdığı zaman ile bu süreci hızlı bir şekilde atlatabilir. Fakat, nedensiz bir şekilde uzun süreli yaşanan depresyon durumunda mutlaka kontrol olunması şarttır.
Depresyon Belirtileri Neler?
Depresyonun belirtileri; kişinin içinde bulunduğu duruma göre farklılık gösterebilir. Değişen ruh hali, duygularını ve düşüncelerini kontrol edeme durumu gibi değişkenken davranışlar içinde kendini gösterebilir.
Depresyon belirtileri genel olarak şöyledir:
- Kişinin derin bir şekilde acı ve üzüntü hissetme, mutsuzluk içinde olması.
- Kararsızlık yaşaması. İçinde bulunduğu üzüntü gibi etkenlerden dolayı, karar verme yetisinde zayıflıkların oluşması.
- Çevresinde gerçekleşen olaylara tepki verememesi ve yoğunlaşamaması. Hafızasında odaklanma sorunları gözlemlenmesi görülebilir.
- Kişi etrafındaki olaylara yoğunlaşamaz. Bu nedenle tepkisiz bir ruh hali içinde olur.
- Normal süreçte keyifle ve mutlulukla yaptığı şeylerden artık zevk almaması ve yapmak istememesi.
- Depresyon belirtileri arasında; keyif ve mutluluk hissinin kaybolması ve herhangi bir şeyi yapma isteği duymaması da yer alır.
- Uyku sorunları yaşanması. Gece uyuyamaz veya gece sürekli bir şekilde uykudan uyanma durumları gözlemlenir. Sabah ise uykudan uyanamama durumları yaşanır.
- Sinir sisteminde gerginlik oluştuğu için, daha çabuk bir şekilde sinirlenebilir. Sürekli gergin hissiyatına sahip olmak.
- Sürekli kendini halsiz ve yorgun hissetmek. Uyuduğu ve dinlendiği halde kişinin hiçbir şekilde kendini zinde hissedememesi.
- İştah problemleri görülebilir. Kimileri daha iştahlı olurken, bazılarının ise iştahı tamamen kaybolur.
- Cinsel ilişkiye karşı ilgi ve istek kaybolur.
- Alkol, sigara gibi bağımlılık maddelerine karşı ilgi daha da artar.
- Depresyonun ileri aşamalarında, depresyon belirtileri olarak; kişinin intihara meyil etmesi, kendine zarar verme isteği duyması gibi durumlar gözlemlenebilir.
- Sebepsiz bir şekilde kendini suçlu hissedebilir. Herhangi yaşandığı bir durum karşısında ya da küçük sebeplerden dolayı kendini suçlayabilir.
- Sürekli tedirginlik ve sebepsiz heyecanlanmalar görülebilir.
- Kişinin umudunu tamamen kaybetmesi.
Depresyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Depresyon belirtileri kapsamında, içinde bulunduğunuz durumu belirleyebilir ve yakın çevrenizde bu süreci yaşayan kişilere destek olabilirsiniz. Fakat depresyon sürecinde öncelikle kişinin bu durumu atlatmak istemesi önem taşır. Aksi halde yardım etmek daha da zorlaşabilir. Bu durumlarda kişiler ile iletişim kurabilmek adına, ona ulaşmaya derinliklerde neler düşündüğüne odaklanmak gerekir. Bunun içinde profesyonel bir yardım almanız gerebilir. Çünkü, depresyon sürecinde olan biri yakınları ile bu durumu paylaşmak istemeyebilir. Tanımadığı biri ile daha rahat bir iletişim içine girebilir.
Depresyon belirtileri doğrultusunda incelediğimizde, zaman zaman herkesin bu ruh haline girdiğini söyleyebiliriz. Fakat önemli olan bu ruh haline girme süreci ve altındaki neden doğrultusunda kısa bir sürede bu süreçten kurtulmaktadır. Bu nedenle depresyon ruh halinden kurtulmak için, hayatınızın pozitif değerlerine odaklanmanız gerekir. Ayrıca hayata umut ekleyerek, nefes aldığınız sürece umudun varlığını olduğunu düşünmeniz gerekir. Olumsuz düşünceleri tekrar tekrar düşünmek yerine, olumlu düşüncelere ve mutlu anılarınıza odaklanmak sizi bu süreçten daha hızlı kurtaracaktır.
Depresyondan korunmak için yapılması gereken belli başlı yöntemler şöyledir:
- Hayatınızdaki olumlu yönleri görmeye odaklanın. Sürekli bir şekilde olumsuz düşünceleri düşünmekten kaçının. Devamlı bir şekilde yaşadığınız sorunları düşünmek, sizi içinden çıkılmaz bir ruh haline sokabilir. Bu açıdan olumlu düşüncelere ve anılara yönelmek gerekir.
- Hayatının içinden umudu asla eksik etmeyin. Umut yaşamın temek kaynağıdır.
- Yaşamanızda bir amaç edinin ve bu amacı gerçekleştirmek için, canla başla mücadele edin.
- Spor faaliyetleri; yüzme, egzersizler, yoga, pilates, dans, tenis gibi daha sayısız alanda zevkinize uyum sağlayacak şekilde, bir hobi edinin. Böylelikle hayatınızın içine dahil edin.
- Her gün düzenli yürüyüş yapmaya özen gösterin. Bol bol su için ve hazır-işlenmiş besinlerden uzak durun.